رشد جمعیت ۴۰ سال دیگر متوقف می شود
مدیر کل دفتر اطلاعات، آمار و جمعیتی سازمان ثبت احوال از لزوم ایجاد نهاد تخصصی برای مدیریت جامع جمعیت در کشور خبر داد و گفت: ثبت احوال پیشنهاد ایجاد این نهاد تخصصی را از طریق وزارت کشور به دولت اعلام کرده است.
به گزارش پارس ، علی اکبر محزون در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه سیاستهای جمعیتی نیاز به برنامه ریزیهای بلندمدت دارد، گفت: تدوین سیاستهای جمعیتی در مجلس در مدت کوتاهی میسر نیست به همین دلیل باید نهادی تخصصی با حضور صاحبنظران حوزه های مختلف و دستگاههای اجرایی و همچنین نهادهای ذیربط تشکیل شود تا اینکه بتوانیم در راستای افزایش جمعیت و تدوین سیاستهای جمعیتی در کشور مدیریت دقیق و منسجمی انجام دهیم.
وی تاکید کرد: درخواست ما این است که تا حد امکان اختیاراتی به دولت داده شود تا بتوان این نهاد تخصصی را تشکیل داد و یکی از مفاد مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز تشکیل نهادی تخصصی برای مدیریت جامع جمعیت در کشور بوده است.
مدیر کل دفتر اطلاعات، آمار و جمعیتی سازمان ثبت احوال اظهار داشت: چنانچه قانونگذار بتواند زیرساختهای لازم را فراهم و همچنین تکالیف و اختیارات لازم را به دستگاههای متولی ارائه دهد در این صورت تصمیم گیری ها در راستای اجرایی شدن سیاست های افزایش جمعیت بسیار بهتر و دقیق تر اجرا خواهد شد.
وی به جلسات کمیته تعالی جمعیت در مجلس اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه تدوین سیاستها زمانبر است و در مقطع کوتاه نمی شود این کارها را انجام داد اما در مجموع جلسات مختلفی در مجلس با حضور متخصصین و نمایندگان برگزار شد و در نهایت حدود ۵۰ ماده در راستای افزایش جمعیت تدوین گردید که البته هنوز در مرحله پیش نویس است و نهایی نشده است.
به گفته محزون، امکان تغییر و یا افزایش این مصوبات وجود دارد و ما باید به سمت ایجاد یک نهاد تخصصی حرکت کنیم و همچنین سیاستهای بلندمدتی در راستای افزایش جمعیت باید تدوین شود.
عضو کمیته تعالی جمعیت با اشاره به اینکه تدوین سیاستها نیازمند برنامه ریزی جامع و دقیقی است، گفت: این موضوع بسیار گسترده است و نمی توان در یک بسته کوچک با چندین ماده آن را تدوین کرد به همین دلیل نیازمند برنامه ریزی بلندمدتی است که طی سالهای آینده جوابگو باشد.
محزون در خصوص کاهش جمعیت نیز گفت: در حال حاضر و در ابتدای راهی قرار داریم که کشورهای اروپایی و غربی ۵۰ سال پیش در آن قرار داشتند اما می توان از تجربیات خوب و موفق آنها در این زمینه استفاده کرد. سیاستهای کشورهایی مانند فرانسه، دانمارک و آمریکا پس از چندین سال و در دهه هشتاد و نود نتیجه بخش بود و سرانجام توانستند به موفقیت نسبی در این زمینه دست پیدا کنند به طوری که در فرانسه میزان باروری به سطح جانشینی رسید.
وی گفت: ما نیز همین را می خواهیم تا از حالت توازن خارج شده و به حالت تعادل و سطح جانشینی که همان دو فرزند است، برسیم که البته جمعیت شناسان ۲.۵ فرزند را هدف گذاری کردند که ریسک آن هم پایین می آید.
مدیر کل دفتر اطلاعات، آمار و جمعیتی سازمان ثبت احوال با اشاره به اینکه رشد جمعیت در حال کاهش است و کسی نمی تواند آن را انکار کند، اظهار داشت: نتایج سرشماری آماری دوره های مختلف نشان می دهد که میزان باروری و رشد جمعیت کاهش پیدا کرده و به طور قطع در صورت ادامه روند فعلی و عدم برنامه ریزی طولانی مدت در راستای افزایش جمعیت، ۳۰-۴۰ سال آینده رشد جمعیت ما متوقف خواهد شد.
به گفته محزون، چنانچه از هم اکنون برنامه ریزی بلندمدت و مناسبی با استفاده از نظر متخصصین و صاحبنظران انجام شود می توان جلوی این توقف رشد را گرفت اما در غیر این صورت دیگر برگشتی در کار نیست.
وی در مورد سالمند شدن جمعیت در سالهای آینده نیز اظهار داشت: جمعیت کشور طی سالهای آینده به سمت سالمندی حرکت می کند به طوریکه جمعیت جوان کاهش پیدا می کند و گرایش به سمت میانسالی و بالا بیشتر خواهد شد که البته تمامی اینها با وجود سهم جمعیت فعال کشور در نظر گرفته شده است.
محزون از آمادگی سازمان ثبت احوال برای ایجاد نهاد تخصصی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه ثبت احوال دارای پایگاه جمعیتی است، آمادگی دارد که دبیرخانه این نهاد تخصصی را به عهده گیرد و آمارهای لحظه به لحظه جمعیت را ارائه دهد.
مدیر کل دفتر اطلاعات، آمار و جمعیتی سازمان ثبت احوال افزود: مهمترین وظیفه سازمان ثبت احوال ارائه آمار و اطلاعاتی دقیق، درست و به هنگام جمعیتی است که می تواند نقش پررنگی در تدوین سیاستهای جمعیتی و افزایش جمعیت داشته باشد.
ارسال نظر