حمید حاج اسماعیلی در گفت‌وگویی اظهار کرد: تشکیل دولت الکترونیک از اهداف اصلی دولت به شمار می رود که در زمان دولت نهم پایه گذاری و مورد قبول واقع شد بنابر این یک تکلیف دولتی است و از این حیث باید در کشور انجام شود ولی دلایل دیگری داریم که بر اساس آنها باید به سمت دورکاری حرکت کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که چه دلایلی موجب الزامی شدن دورکاری در کشور می شود؟ این طور بیان کرد: ما ناگزیریم به دلیل کاهش بهره وری که هم در حوزه نیروی انسانی و هم استفاده از سرمایه های مادی کشور طی سالهای گذشته با آن درگیر بودیم مسأله دورکاری را مورد بازنگری قرار بدهیم؛ وقتی بهره وری در کشور پایین است و طبق پژوهشها برای کارگران و کارمندان در طول روز این مساله کمتر از یک ساعت محاسبه می شود به معنای از بین رفتن سرمایه های کشور به لحاظ مادی و انسانی است.

دورکاری

این کارشناس حوزه کار ادامه داد: یکی از علل اساسی که باید از ابزارهای نوین و اینترنت و دورکاری استفاده کنیم بحث افزایش بهره وری در کشور است.متاسفانه در طول سالهای گذشته نه تنها ابزارهای نوین و تکنولوژی های جدید را در جهت ارتقای بهره وری به کار نگرفتیم بلکه از سرمایه های انسانی هم به صورت سنتی استفاده کردیم.

حاج اسماعیلی تصریح کرد: دومین موضوع، بحث استفاده از انرژی است.کشور ما یکی از پرمصرف ترین کشورهای جهان در حوزه انرژی به شمار می رود و در مدت تحریم دیدیم که دچار مشکلات عدیده به لحاظ زیرساختی برای استفاده از انرژی در کشور هستیم. نمونه اش برق بود که ممکن است در زمستان هم برای ما مشکل ایجاد کند و همچنین گاز که در روزها و ماههای آینده به دلیل سرما ایجاد مشکل خواهد کرد.

وی ادامه داد: وقتی از ابزارهای نوین استفاده می کنیم و کمتر در خیابان یا در محیط های کاری حضور می یابیم باعث می شود صرفه جویی جدی در مصرف انرژی در کشور شکل بگیرد.

به گفته این کارشناس، افزایش تردد، حمل و نقل ترافیک و حضور در سازمانها و ادارات دولتی که با استفاده زیاد از انرژی برق و گاز مواجه هستند ضرورت دورکاری را نشان می دهد و این طرح می تواند میزان مصرف انرژی در کشور را که اکنون به شدت مورد نیاز و اولویت کشور است آن هم در شرایطی که به دلیل تحریم ها زیرساختها آسیب دیده ساماندهی کند.

وی مشاغل نوین را از دیگر الزامات اجرای دورکاری عنوان کرد و گفت: سومین دلیلی که ما را وادار به دورکاری می کند،  مشاغل نوین است.هم‌اکنون خیلی از شغل ها در دنیا به دلیل تکنولوژی های جدیدی که آمده از بین رفته است. پلتفرم های اینترنتی علاوه بر اینکه انجام کارهای مختلف در حوزه تولید  و خدمات را تسهیل و ارزان می کنند باعث شده شغل های جدیدی در کشور ایجاد شود، بنابر این باید شغل های سنتی را کنار بگذاریم که برای ما خسارت ایجاد می کرد و هزینه داشت و با مشکلات عدیده همراه بود و میزان سرمایه گذاری در آنها سنگین بود.

حاج اسماعیلی گفت: این پلتفرم های اینترنتی فضای خوبی را برای تسهیل در کارها ایجاد کرده که با استفاده از آنها هم می توانیم شغل جدید ایجاد کنیم و هم کارها را با سرعت و کیفیت بالا و به شکل ارزان انجام بدهیم.

این کارشناس حوزه کار اضافه کرد: ما باید به سمتی برویم که کارها در کشور هماهنگ انجام شود و از ابزارهای دورکاری برای هماهنگی بین سازمانها و ادارات مختلف جهت تسریع در کار مردم و خدماتی دهی بهتر استفاده کنیم.وقتی ما به سمت دورکاری نمی رویم سازمانها و ارگانهای مختلف به صورت سیستمی در سامانه به هم متصل نمی شوند و این هماهنگی و همپوشانی را برای تولید کالا و خدمات در کشور ندارند.

وی ادامه داد: چهارمین دلیلی که دورکاری را برای ما اولویت بخش می کند این است که کشور ما بیشتر اشتغالش بخش خدمات است و مشاغل خدماتی عمدتا وابسته هستند به کارهایی که می تواند از طریق دورکاری و در منزل انجام شود.در دوران کرونا سایتهای فروش آنلاین رونق بسیاری پیدا کرد، سفارشها اعم از بلیت هواپیما یا قطار، مواد سوپرمارکتی و خرید کالا اینترنتی شد، پس خدمات می تواند به صورت اینترنتی و دورکاری برای مردم دستاوردهای زیادی داشته باشد.

حاج اسماعیلی در پایان کاهش هزینه‌های کشور را مهمترین دلیل دورکاری دانست و اظهار کرد: مهمترین دلیلی که به اجرای دورکاری در شرایط موجود نیاز داریم، کمک به هزینه های دولتی است. دولت به شدت درگیر کسری بودجه است چون بیش از دو سوم بودجه، بودجه جاری است و غیر از حقوق و مزایا، مابقی هزینه های کشور است پس هرچه به سمت دورکاری برویم بودجه چابک تر می شود و دولت با فراغ بال بهتری کشور را مدیریت کند.ضمن آنکه این کار در کاهش تورم و هزینه های اجتماعی و همچنین ارائه خدمات رفاهی بیشتری که دولت می تواند با سرمایه گذاری انجام بدهد تاثیر دارد.

منبع: ایسنا