به گزارش پارس به نقل از تندرستی، فلافل یک غذای سرخ شده گیاهی است که آن را با نخود، باقلا یا هر دوی آنها درست می کنند. فلافل یک غذای عربی است که بیشتر همراه با نان پیتا که شبیه نان لواش خودمان است، به صورت ساندویچ سرو می شود. این غذا در میان غربی ها روز به روز محبوب تر می شود و مردم بعضی از کشورهای اروپایی به تازگی حسابی فلافل خور شده اند. پیش بینی می شود این میزان مصرف در آینده بیشتر شود.

گفته می شود فلافل را اولین بار مصری ها ابداع کردند و غذایی بوده که در خاورمیانه بیشتر طرفدار داشته است؛ سپس در سایر نقاط خاورمیانه هم گسترش یافت و به خاور دور رسید که در آنجا نخود به وفور کشت می شد. در حال حاضر کوکوهای مختلف به عنوان جایگزین غذاهای گوشتی در همه جای دنیا، به ویژه خاورمیانه دیده می شوند و در مواردی هم فلافل مانند کوکوها جزو غذاهای خیابانی پرطرفدار است. ساندویچ های فلافل کوچک و خوش خوراک در ماه رمضان هم طرفداران زیادی دارند و در سفره های افطار عرب ها دیده می شوند.

بارش فلافل در اروپا

شاید فیلم انیمیشن « ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی» را شما هم دیده باشید. یک مخترع گمنام دستگاهی اختراع می کند که با کمک آن ابرها به جای باران، غذاهای مختلف روی زمین می فرستند؛ برای مثال یک روز همه جای شهر پر از همبرگر می شود، روز بعد اسپاگتی و کوفته قلقلی و… وقتی این فیلم در سال ۲۰۰۹ اکران شد کسی فکرش را هم نمی کرد که باران فلافل در اروپا هم ببارد. این روزها پیش بینی می شود که برای مثال اشتهای انگلیسی ها برای خوردن فلافل روز به روز افزایش یابد چون افزایش مصرف فلافل که به باران تشبیه شده، از غرب انگلستان شروع شد و به لندن رسید.

یک رستوران فست فود زنجیره ای مشهور هم به نام « فقط فلافل» برای عرضه فلافل ها وجود دارد که اولین بار شش سال پیش در ابوظبی افتتاح شد و طی پنج سال آینده برای تاسیس ۲۰۰ شعبه در سراسر دنیا آمادگی دارد. در حال حاضر در لندن سه شعبه از این فست فود دیده می شود و چهارمین شعبه هم در شرف افتتاح است.

سرآشپزی از لبنان

طرز تهیه فلافل در نقاط مختلف دنیا کم و بیش یکسان است اما در بعضی مناطق کمی تفاوت دارد. فرقی نمی کند فلافل با نخود تهیه شده باشد یا باقلا، به هر حال بهترین دست پیچ فلافل باید به اندازه کافی ترد باشد و سبزیجات تازه داشته باشد. در این صورت با مقدار کمی سس تایلندی به غذای شگفت انگیزی تبدیل می شود. در یکی از خیابان های معروف لندن رستوران کوچکی وجود دارد که مردم برای خرید فلافل در اطرافش صف می کشند. در اینجا « بلال» سرآشپزی لبنانی است که فلافل های تهیه شده با باقلا، پیاز، سیر و گشنیز را داخل روغن فراوان سرخ می کند، آنها را همراه با ترشی، خیار، جعفری، نعنا و گوجه فرنگی داخل نان های نازکی می پیچد و سپس همراه با سس تایلندی تهیه شده با دانه های کنجد سرو می کند؛ غذایی اشتهابرانگیز که هیچ کس نمی تواند در مقابلش مقاومت کند!

فلافل در رستوران های ژاپنی

در رستوران های ژاپنی شهر لندن هم گاهی فلافل سرو می شود. این فلافل ها سس مایونز و زنجبیل دارند. این در حالی است که آمریکایی ها بیشتر ترجیح می دهند فلافل را شبیه همبرگر درست کنند. فیدی مالاس، سرآشپز رستوران های زنجیره ای « فقط فلافل» است. آرزوی او این است که فلافل به یکی از غذاهای اصلی دکه های خیابانی و فست فودهای اروپا تبدیل شود. او می گوید: « تا قبل از تاسیس این رستوران زنجیره ای فرزندان خودم اسم فلافل را هم نشنیده بودند. ایده تاسیس رستوران های کوچکتر و دکه هایی که در خیابان فلافل می فروشند به گسترش محبوبیت فلافل ها کمک می کند. »

از دمشق تا اروپا

پاتریک متیو سالیان سال است که از خوردن فلافل های عالی لذت می برد و خوشحال است که تقاضای مردم برای مصرف این غذای سرخ شده خوشمزه روز به روز افزایش می یابد. او اولین بار وقتی در دمشق در رشته زبان عربی درس می خواند، با فلافل آشنا شد. متیو در حال حاضر ۵۹ سال دارد و نویسنده و روزنامه نگار است. متیو در سال ۲۰۰۴ تصمیم گرفت این غذا را به شکل سالم به مردم عرضه کند. برای همین خانه اش را در رهن بانک قرار داد و با همکاری چند دوست سودانی در یکی از میدان های شهر لندن و داخل یک کامیون کوچک کار تهیه و فروش فلافل را شروع کرد. این کار کوچک اکنون به امپراتوری فلافل لندن تبدیل شده و چهار شعبه دارد. البته متیو فعلاً برنامه ای برای گسترش شعبه هایش ندارد.

فلافل در مک دونالد

مک دونالد هم در بعضی از کشورها شعبه های جدیدی برای سرو فلافل تاسیس کرده که به این شبه ها « مک فلافل» می گویند. بدین ترتیب فلافل هم به خانواده فست فودها پیوسته و البته قیمت ارزان تر آن نسبت به غذاهای گوشتی سبب شده که طرفداران زیادی داشته باشد. فلافل ها بیشتر به شکل دایره های کوچک هستند اما در بعضی از کشورها آشپزها کمی خلاقیت به خرج می دهند و فلافل را به شکل دونات در می آورند. داخل فلافل ها به دلیل وجود سبزیجاتی مانند جعفری، سبز رنگ است.

فلافل و کلسترول خون

فلافل مقدار زیادی فیبر قابل حل دارد. پژوهش ها نشان می دهند این نوع فیبر در کاهش کلسترول خون تاثیر خوبی دارد. البته بدین منظور بهتر است که فلافل ها را به جای سرخ کردن، با مقدار کمی آب بپزید تا حجم زیاد روغن را از این غذای گیاهی حذف کنید. اگرچه پختن فلافل ها با آب بافت، رنگ و مزه شان را تغییر می دهد اما با این روش غذای سالم تری خواهید داشت. این روش طبخ برای افراد مبتلا به دیابت هم توصیه می شود.

اگر می خواهید چربی فلافل را به حداقل برسانید، بعد از پایان سرخ کردن فلافل ها، آنها را روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی شان خارج شود.

فلافل و گیاهخواران

گیاهخواران هم از طرفداران فلافل هستند چون غذایی است که به راحتی می تواند جایگزین غذاهای گوشتی شود و با داشتن نخود، پروتئین مورد نیاز بدن را به راحتی تامین می کند. بعضی از گیاهخواران که همیشه به دنبال همبرگرهای گیاهی بودند با دیدن فلافل ها نفس راحتی می کشند و از بابت سلامت این غذا خیال شان راحت است.

ثبت رکوردهای جهانی

بزرگترین فلافل: این فلافل در ۲۸ جولای ۲۰۱۲ در کشور لبنان پخته شده و حدود ۷۴ کیلوگرم وزن داشته است.

بیشترین مقدار سرو: یک آشپز لبنانی به همراه دانشجویان یکی از دانشگاه های لبنان در ۹ می ۲۰۱۰ در بیروت موفق شدند پنج هزار و ۱۷۳ کیلوگرم فلافل را بپزند و سرو کنند.

ارزش غذایی فلافل

از آنجا که ماده اولیه فلافل را نخود تشکیل می دهد، غذایی سرشار از پروتئین، هیدرات های کربن پیچیده و فیبر است. نخودها چربی و نمک بسیار کمی دارند و فاقد کسترول هستند. هر فلافل حدود ۵۰۰ کالری دارد. بعضی ها می گویند کالری فلافل ها خوب است چون بیشتر شامل پروتئین بوده و چربی اشباع شده کمی دارد. بنابراین یک جورهایی می شود فلافل را در گروه غذاهای رژیمی قرار داد. البته قرار اگر با سس زیاد، همه آثار مفیدش را خراب نکنید!

روش تهیه فلافل پاتریک متیو

مواد لازم:

۱۵۰ گرم نخود/ یک عدد پیاز متوسط/ چهار پر سیر/ دو عدد پیازچه/ سه گرم فلفل سفید/ سه گرم فلفل سیاه/ شش گرم گشنیز خشک/ چهار گرم زردچوبه/ چهار گرم ادویه مخلوط/ دو دسته کوچک جعفری و گشنیز خرد شده/ نمک و کنجد.

روش تهیه:

نخودها را از شب قبل در آب خیس کنید؛ به طوری که حدود ۲۴ ساعت در آب باشند.

نخودها را به همراه پیاز خرده شده، سیر، پیازچه خرد شده، فلفل ها، گشنیز خشک و تازه، جعفری و ادویه داخل دستگاه غذاساز بریزید تا حسابی خرد شده و همه مواد با هم مخلوط شوند، اگر می بینید خمیر کمی آبدار است یا چسبندگی لازم را ندارد کمی آرد نخودچی یا آرد سفید به آن اضافه کنید.

روغن فراوان را داخل تابه بریزید و بگذارید خوب داغ شود. بهتر است ارتفاع روغن به میزانی باشد که روی فلافل ها را بپوشاند. سپس با کمک قاشق های گرد مخصوص فلافل ها، مقداری از خمیر را بردارید و در روغن داغ بریزید.

اگر قاشق مخصوص ندارید با کمک دست فلافل ها را به شکل گلوله هایی با اندازه یکسان در آورید. فلافل ها را یکی یکی داخل روغن بریزید و آنها را چسبیده به هم قرار ندهید. هر وقت رنگ شان قهوه ای مایل به طلایی شد آنها را از روغن خارج کنید.