به گزارش پارس به نقل از ایسنا، محمود آموزگار در گفت و گو با خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، درباره ی حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت اظهار کرد: در سال های گذشته مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران به نمایندگی از جمهوری اسلامی به منظور تبلیغ نمایشگاه کتاب تهران در نمایشگاه فرانکفورت شرکت کرده است تا در آن جا از ناشران خارجی برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران دعوت کند. از جمله نکاتی که این بحث را تأیید می کند، توزیع مقررات حضور ناشران خارجی برای شرکت در نمایشگاه کتاب تهران است.

او با اشاره به این که حضور مؤسسات نمایشگاهی دیگر کشورها در فرانکفورت تنها با هدف تبلیغ نمایشگاه کشور خود نیست، اظهار کرد: این موضوع بحث بسیار کوچکی از اهداف کشورهای شرکت کننده در نمایشگاه فرانکفورت است که عرضه ی آخرین آثار و کتاب های منتشرشده و تبلیغ و بازاریابی برای فروش محصولات کشور خود با زبانی قابل فهم از جمله این اهداف است.

آموزگار اضافه کرد: معمولا ناشران شرکت کننده در این نمایشگاه به معرفی آثار خود می پردازند و طی قرار و مداری که با ناشران خارجی می گذارند، سعی می کنند در این مدت رایت آثارشان را به دیگر کشورها بفروشند؛ بنابراین می توان گفت فرانکفورت یک نمایشگاه تجاری است که عمدتا بخش قابل توجه مبلغی که در آن جا مورد تبادل قرار می گیرد، مربوط به فروش رایت است. درآمد ناشران در این نمایشگاه عمدتا از این طریق به دست می آید و کتاب به صورت فیزیکی کم تر فروخته می شود و اگر کتابی هم فروخته شود، در اِشل تجاری است و فروش فیزیکی کتاب ندارد.

او افزود: در واقع نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت یکی از امکانات بازاریابی برای دیگر نمایشگاه های کتاب در سراسر دنیا ست و اگر بخواهیم برآیند کار مسؤولان جمهوری اسلامی را از حضور در این نمایشگاه بسنجیم، می بینیم مؤسسه ی نمایشگاه های فرهنگی در سال های گذشته در فرانکفورت حضور موفقی داشته است؛ البته با توجه به این که سال گذشته کشور شرایط خاصی داشت که حضور ناشران بین المللی در بیست وششمین نمایشگاه کتاب تهران را نیز تحت تأثیر قرار داده بود.

رییس هیأت مدیره انجمن فرهنگی ناشران بین المللی ایرانیان درباره ی موضوع نپیوستن ایران به قانون کپی رایت و مانعی که ممکن است به این خاطر بر سر راه ایران و حضورش در نمایشگاه های بین المللی از جمله نمایشگاه فرانکفورت ایجاد شود، نیز اظهار کرد: همین الآن هم با این که ما به کنوانسیون های بین المللی از جمله کپی رایت نپیوسته ایم، بسیاری از همکاران ما توانسته اند فروش رایت داشته باشند، منتها در این زمینه نکته ای که وجود دارد، این است که به هر حال نپیوستن به کنوانسیون های بین المللی برای شرکت در نمایشگاه های بین المللی مؤثر است؛ چراکه برای ورود به بازارهای بین المللی باید قوانین و مقررات آن ها را پذیرفت و به همین خاطر قانون رعایت حقوق مؤلف در عرضه ی آثار، مقداری کار ناشران را سخت کرده است. البته اخیرا دولت در این زمینه قانونی را برای تصویب به مجلس ارائه کرده است.

آموزگار در ادامه درباره تغییر نوع حضور مؤسسه ی نمایشگاه های فرهنگی ایران در نمایشگاه فرانکفورت اظهار کرد: ایران معمولا هر ساله به صورت خصوصی و دولتی در نمایشگاه های خارجی از جمله نمایشگاه فرانکفورت شرکت می کند، اما معمولا بهره ی لازم را از این حضور نمی برد. این موضوع دقیقا به این دلیل است که حضور در نمایشگاه یک حضور صرف نیست؛ بلکه باید در آن جا تلاش و تقلای زیادی کرد تا آثار و کتاب ها به دیگر کشورها معرفی شوند تا با توجه به بازاریابی مناسب، فروش رایت آثار میزان بالایی داشته باشد، اما در سال های گذشته این خلأ دیده می شود.

آموزگار در ادامه به توصیه ای که به محمد عظیمی - مدیرعامل مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی ایران – کرده، اشاره کرد و در این باره گفت: به خاطر سختی کار انتخاب ناشر از بین ۲۰۰۰ ناشر ایرانی، ما امسال توصیه کردیم پس از انتخاب آثار و ناشران از سوی یک هیأت کارشناسی، ما حاضریم اجرای صفر تا ۱۰۰ انتخاب و حضور در نمایشگاه فرانکفورت را بپذیریم. این موضوع را به آقای عظیمی هم گفته ایم که ایشان حرف های ما را گوش کردند؛ اما هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده و چیزی ابلاغ نشده است.

او در پایان اضافه کرد: اگر این موضوع رخ دهد، می تواند سرآغاز جدیدی برای حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت با یک هیأت و هدف جدید باشد.

به گزارش ایسنا، نمایشگاه کتاب فرانکفورت، نمایشگاهی پنج روزه است که اواسط اکتبر هر سال در مرکز نمایشگاهی شهر فرانکفورت برگزار می شود. نمایشگاه کتاب فرانکفورت امسال از ۱۷ تا ۲۱ مهرماه (نهم تا سیزدهم اکتبر ۲۰۱۳) برگزار می شود. این نمایشگاه به خاطر حجم بالای مبادلات نشر به عنوان بزرگ ترین نمایشگاه کتاب در دنیا شناخته شده است.