کم توجهی وزارت بهداشت به سلامت روان
شیوع ۲۳درصدی اختلالات روانی
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: آخرین مطالعه بار بیماریها نشان میدهد که شیوع اختلالات روانی به ۲۳ درصد افزایش یافته است و متأسفانه باید بگوییم که وزارت بهداشت ساختار تشکیلاتی مناسبی برای پیشگیری و کنترل اختلافات روانی تعریف نکرده است.
به گزارش پارس ، فاطمه رخشانی در گفت وگو بافارس درباره برنامه های وزارت بهداشت در حوزه سلامت روان گفت: اول باید یادآوری کنم که بیماریهای روانی با بیماریهای جسمی به کلی متفاوت هستند و حتی نسبت به بیماریهای مزمن و غیر واگیر که کنترل همه عوامل بروز آنها مشکل است به علت اینکه عوامل بسیار متعددی در بروز آنها دخیل است. کنترل بیماریهای روانی بسیار کار سختی است.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: حتی سازمان بهداشت جهانی نیز از اینکه مثلاً کنترل استرس را که یکی از عوامل بروز بیماریهای روانی است به کشورها توصیه کند، پرهیز می کند چون می گوید نمی دانیم که منشأ استرس کجاست و نمی توانیم آن را کنترل کنیم بنابراین بهتر است اصلاً روی آن سرمایه گذاری نکنیم به همین خاطر معمولاً کنترل این نوع عوامل را در برنامه ریزی ها نمی گذارند.
وی افزود: علت آن این است که عوامل خیلی مختلفی ممکن است عامل استرس و فشار روانی باشند. یک رعد و برق ممکن است سلامت روان عده زیادی را به هم بریزد، ممکن است یک جمله یک نفر پشت تریبون عده زیادی را از ترس به بیمارستان بکشاند. حتی ممکن است یکی در را محکم ببندند و دیگری آن طرف غش کند.
وی گفت: بنابراین کنترل عوامل بروز بیماریهای روانی کار آسانی نیست، کار سختی است ولی نشدنی هم نیست.
معاون وزیر بهداشت افزود: برای کنترل این بیماریهای و عوامل آنها یک اتفاق باید می افتاد که نیفتاد و آن همکاری سایر سازمانها با وزارت بهداشت بود. برای این کار باید مردم را توانمند کنیم تا بتوانند استرس را کنترل کننم. هر چقدر مردم یک کشور بیشتر در معرض استرس باشند، بیشتر باید مردم را توانمند کنیم. سؤال این است که آیا ما مردمی داریم که بتوانند استرس را کنترل کنند. آیا می دانیم اگر در خیابان یک دفعه ماشین جلوی ما پیچید چه واکنشی نشان دهیم.
وی در پاسخ به این پرسش فارس که آیا وزارت بهداشت به سهم خود به وظیفه اش برای کنترل بیماریهای روانی عمل کرده گفت: نه، من قبول ندارم. ما اتفاقاً آن طور که برای بیماریهای جسمی در وزارت بهداشت تلاش کرده ایم بسیار کمتر از آن برای بیماریهای روانی کار کرده ایم. تازه بدتر از آن وضعیت سلامت اجتماعی است.
رخشانی ادامه داد: من می گویم اگر ساختار تشکیلاتی وزارت بهداشت را ببینید، می بینید که اصلاً سلامت روان در ساختار تشکیلاتی وزارت بهداشت جایگاه مناسبی ندارد و جایگاه آن بسیار ضعیف تر از ساختار تشکیلاتی امور دیگر است.
معاون وزیر بهداشت گفت: چه مفهومی دارد که ساختار وزارت بهداشت سلامت روان را در اولویت قرار نداده است، در حالی که در آخرین مطالعات بار بیماریهای، بار اول بیماریهای زنان مربوط به افسردگی و بیماریهای روانی است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره شیوع و رشد بیماریهای روانی افزود: شیوع بیماریهای روانی طی سالهای گذشته افزایش پیدا کرده و از ۱۹ درصد به به حدود ۲۳ درصد رسیده است. برخی دوستان به من می گویند، این عددها را نگویید ولی به نظر من گفتنش هیچ عیبی ندارد ولی رشد سالانه بیماریهای روانی را نمی دانم.
رخشانی گفت: بدتر شدن سلامت روان مردم روندی است که در تمام دنیا به وجود آمده است؛ علت آن هم این است که زندگی مردم پیچیده تر شده است. پیچیده تر شدن زندگی و صنعتی شدن، به علت تغییر مکانیزم محیطی این مسائل را بیشتر می کند.
وی افزود: یک سوال بپرسم، آیا فامیل ها الان مثل قدیم با هم حرف می زنند، متأسفانه الان داریم می بینیم که SMS جایگزین حتی صحبت تلفنی دوستان و فامیل شده است و دیگر حتی صحبت تلفنی هم با هم نداریم. زندگی شهری و صنعتی آدمها را از هم دور می کند و باعث ایجاد و افزایش مشکلات روحی و روانی مردم می شود.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: البته ما هنوز در کشوری زندگی می کنیم که ارتباطات عاطفی و خانوادگی را تا حدی حفظ کرده ایم و هنوز سنتهای قدیمی وجود دارند. هنوز خانواده شاکله اصلی جامعه است و برای مردم اهمیت دارد اما یکسری اتفاقات در جامعه دارد می افتد که باید حواسمان به آنها باشد.
رخشانی در پاسخ به این پرسش که وزارت بهداشت چه برنامه هایی دارد گفت: سندهایی برای سلامت روان در حال تدوین است اما بیشتر در حد جمع شدن عده ای از صاحبنظران و بحثهای کارشناسی است و کاری عملیاتی نشده است.
وی گفت: تفاهم هایی انجام شده و شاید شاکله کار هم تدوین شده باشد. بیشتر به این سمت می رویم که باید با آموزش خانواده ها و آموزش مهارتهای زندگی به مردم و آموزش فرزند پروری کاری کنیم که در آینده مشکلات روحی-روانی کمتر شود. اما برای اینکه این کارها خودش را نشان بدهد، به زمان نیاز داریم.
ارسال نظر