«فرات» اقیانوسی از خاک در چشم ایرانیها و عراقیها
محمدطالب حیدری امروز در نشست تأثیر فناوریهای نوین برای مقابله با پدیده گرد و غبار که در محل سازمان هواشناسی برگزار شد اظهار داشت: در خصوص پدیده گرد و غبار نباید از واژه ریزگرد استفاده شود چرا که این یک پدیده فاجعهآمیز در غرب و جنوب غرب کشور است و ۱۰ میلیون نفر را درگیر خود کرده است و باید از آن به عنوان طوفان گرد و غبار یاد شود.
به گزارش پارس به نقل از فارس ؛ مدیرکل هواشناسی استان خوزستان ادامه داد: این پدیده از سال ۲۰۰۵ شروع شده است و به کاهش دید افقی در برخی نواحی تا شعاع صد متر منجر شده است.
وی با بیان اینکه تراکم ذرات معلق در گرد و غبار با افزایش خود مشکلات تنفسی را برای شهروندان برخی نواحی ایجاد کرده است افزود: در این باره تمام مسئولان و کارشناسان مربوطه اتفاق نظر دارند که معضل پدیده گرد و غبار به دلیل عدم مدیریت صحیح رود فرات در کشور عراق بوده است.
وی با بیان اینکه پیش از این به ترتیب ۹۰ درصد و ۱۰ درصد آب تأمینی رود فرات توسط کشور سوریه و عراق تأمین می شد اضافه کرد: هم اکنون آورده آبی از سوی این دو کشور به این رود وارد نمی شود به همین سبب آب فرات نیز خاک کشور عراق را سیراب نمی کند.
وی یادآور شد: از حدود ۱۵ سال قبل آب رود فرات مهار شده است و فقط ۴۰۰ مترمکعب در ثانیه آب وارد این رودخانه می شود.
حیدری بیان داشت: بخش عمده ای از کشور عراق غبارخیز است. غبار سنتی هیچگاه برای ایران مشکل ساز نبوده است در این میان باید توجه داشت که طوفان های جدید از منطقه محدود به حد فاصل بغداد تا مرز سوریه در حوزه مرکزی فرات را در بر گرفته و همین مسئله ساز شده است.
مدیرکل هواشناسی استان خوزستان بیان داشت: باید به خاطر داشته باشیم که در فصول سرد سال وزش باد در کشور عراق و ایران مشکلی را ایجاد نمی کند اما در فصول گرم سال تراکم گرد و غبار در غرب و جنوب غرب کشور منجر می شود تا دید افقی در استانهایی از قبیل اهواز، آبادان، بانه، سقز، قصر شیرین و… به کمتر از ۵۰ متر برسد.
حیدری با بیان اینکه فصل اوج گرد و غبار در اردیبهشت، خرداد و تیر است ابراز داشت: بر همین اساس خسارت ناشی از آن در این فصول افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه روشهای زیادی برای مهار و کنترل گرد و غبار بیان شده است اظهار داشت: اقلیم تابع نیروهای کلان است و این نیروها حتی در آینده نیز به وسیله انسان قابلیت کنترل ندارند اینکه ادعا می شود جریانات گرد و غبار عراق مهار می شود ادعای درستی نیست چرا که تابش خورشید و چرخش زمین را نمی توان به دست انسان تغییر داد.
حیدری در ادامه با بیان اینکه طی میلیون ها سال معادله ظریفی در اقلیم ایجاد شده است ابراز داشت: چنانچه این معادله بر هم بخورد مسلماً محیط زیست آسیب می بیند بر همین اساس باید روشهای اتخاذی با توجه به شناخت معادله ظریف مناطق صورت پذیرد.
وی یادآور شد: تناسب در اقلیم کشور عراق هم اکنون به هم خورده و به مهار شدن آب رود فرات منجر شده است و در نهایت منجر شده است که دود آن هم به چشم کشور عراق و هم به چشم ایران برود.
به گفته وی رود فرات اقیانوسی از خاک آماده دارد و پتانسیل زیادی برای ایجاد گرد و غبار دارد.
حیدری خاطرنشان کرد: از سال ۱۹۶۰ تا سال ۲۰۰۴ فقط ۱۵ روز در سنندج در طول سال شاهد گرد و غبار بودیم اما از سال ۲۰۰۵ هر ساله ۱۳۰ روز گرد و غبار را در سنندج شاهد هستیم.
بیشتر: سلامت نیوز (تندرستی) : محیط زیست: « فرات» اقیانوسی از خاک در چشم ایرانی ها و عراقی ها: : .
ارسال نظر