تفسیر" مرگ" از زبان آیت الله جوادی آملی
انسان به عنوان یک فرشته، یک موجود دائمی و یک موجود نَمیر است؛ قبلاً در جاهلیّت زمین و باغ خرّم را میگفتند مِلک نمیر، اما قرآن مجید خط بطلان روی این تفکر کشید. مِلک نمیر، دین است و تقواست.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم، آیت الله جوادی آملی در ابتدای جلسه درس اخلاق هفتگی خود که در مسجد روستای احمد آباد شهرستان دماوند برگزار شد، با عرض تبریک به مناسبت اعیاد پربرکت شعبانیه با ذکر اقسام حیات به سه حیات گیاهی، حیوانی و انسانی گفت: انبیا آمدند اول ما را زنده کنند بعد ما را بیدار کنند هدف اصلی آنها این بود. حیات یک حیات گیاهی است و یک حیات حیوانی و یک حیات انسانی; آن جوان یا نوجوانی که حوزه کاریِ او فقط تغذیه خوب, تفریح خوب, بالندگی خوب است این یک حیات گیاهی دارد و انبیا آمدند که ما را از دست این انحصار بیرون بیاورند بگویند شما انسان هستید، گیاه نیستید، درخت نیستید.
وی ادامه داد: از این مرحله بالاتر یک وقت کسی رشد می کند حیات حیوانی پیدا می کند به فکر عاطفه است زن و بچه پیدا می کند تغذیه می کند و آنها را در محدوده همین حیات خانوادگی زندگی کند این حیوان بالفعل است. اگر کسی در این حد بود این حیات گیاهی دارد یا حیات حیوانی و انبیا آمدند به ما بگویند شما در این حد نیستید به این فکر باشید که زندگی تشکیل بدهید عائله تشکیل بدهید فرزند پیدا کنید از آنها حمایت کنید بلکه برای این خلق شدید که به حیات انسانی برسید.
این استاد اخلاق سپس با اشاره به معنای انسان خاطرنشان کرد: انسان آن است که همه این امور را داراست و آنها را در تحت رهبری عقل و وحی سامان می دهد که نه بیراهه برود نه راه کسی را ببندد و انسان به عنوان یک فرشته، یک موجود دائمی است، یک موجود نَمیر است قبلاً در جاهلیّت زمین و باغ خرّم را می گفتند مِلک نمیر, اما قرآن مجید خط بطلان روی این تفکر کشید. مِلک نمیر, دین است و تقواست نه باغ و راغ; این فکر جاهلی را هم از بین برد.
آیت الله جوادی آملی با اشاره به کلام انبیاء که انسان مرگ را می میراند نه اینکه بمیرد، افزود: خیلی ها خیال می کنند انسان که مُرد تمام می شود و می میرد. انبیا آمدند دو حرف تازه به ما زدند یکی اینکه انسان, مرگ را می میراند نه بمیرد هیچ مرگی در برابر انسان نیست، چرا, برای اینکه آن که خدای ماست حیات و ممات ما به دست اوست دنیا و آخرت در دست اوست در دنیا نفرمود « کلّ نفس یذوقها الموت» هر کسی را مرگ می چشد بلکه فرمود: « کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ» هر کسی مرگ را می چشد.
وی افزود: انسان, مرگ را می میراند یعنی بعد از مرگ، مرگی نیست در برزخ مرگ نیست، در صحنه قیامت مرگ نیست در بهشت مرگ نیست و ما هستیم ماییم که مرگ را می میرانیم ما می شویم اصل, او می شود فرع.
استاد حوزه سپس با تذکر این نکته اگر باور کردیم که ما برای همیشه هستیم باید کالای نَمیر برای خود تهیه کنیم، اظهار داشتند: کالای نمیر، نه در آسمان است نه در زمین, بلکه در دل های ماست آن فطرت است آن علم است آن معنویت است آن تقواست چون ما هر چه پیدا کنیم از بین می رود.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه زینت انسان معرفت، علم، تقوا و عقلانیت اوست، تصریح کرد: ذات اقدس الهی می فرماید دنیا زیورهای فراوانی دارد، باغ دارد، مزرعه دارد، مرتع دارد، قصر دارد، فرش دارد، اما همه اینها زینت زمین است نه زینت شما. اگر کسی باغ خوبی داشت، خانه خوبی داشت، آن زمین را مزیّن کرده نه خودش را; زینت انسان همان معرفت اوست همان ایمان اوست همان علم اوست همان تقوای اوست همان عقلانیّت اوست. پس چیزی زینت انسان نیست مگر انسانیتِ او و عقلانیت او.
این مفسر برجسته قرآن با بیان اینکه انسان باید از غفلت به دور باشد، گفت: مطلب دوم انبیاء این است که انسانِ زنده گاهی خواب است گاهی بیدار; فرمود اکنون که به حیات انسانی رسیدید بیدار باشید نخوابید خیلی ها انسان اند اما غفلت دارند یعنی مطالب را می فهمند باور هم دارند ولی غافل اند که چه باید بکنند. خیلی ها خواب اند وقتی مُردند هنگام مرگ بیدار می شوند. خیلی ها هستند وقتی که مردند در حال مرگ می بینند که اینکه من می گفتم فلان باغ مال من است فلان زمین مال من است فلان مِلک مال من است چیزی دست من نیست مثل اینکه من خواب دیده بودم که اینها مال من است.
ارسال نظر