ماشینها جای خانههای تاریخی یزد پارک میکنند؟
برخی دوستداران میراث فرهنگی هشدار دادهاند که شهر خشتی یزد در آستانهی از دست دادن چهار هکتار از بافت تاریخیاش است تا به جای آن، پارکینگ ساخته شود.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، به دنبال اتفاق هایی که در سال های گذشته در بخش های مختلف بافت تاریخی شهر یزد و دیگر شهرستان های این استان رخ داده است، از سال پیش، خبرهایی درباره ی توسعه ی فضای سبز و پارکینگ در محوطه ی مجاور مجموعه ی امامزاده جعفر در یزد به گوش رسید.
یک فعال حوزه ی میراث فرهنگی استان یزد با اشاره به موقعیت قرارگیری امامزاده جعفر در قلب بافت تاریخی یزد، اظهار کرد: با فشارهایی که نهادهای عمومی بر اداره ی میراث فرهنگی وارد کردند، تصویب شد که محدوده ی کناری بافت تاریخی این امامزاده که حدود چهار هکتار وسعت دارد، به نام بافت فرسوده تخریب و به جای آن، پارکینگ و فضای سبز ایجاد شود.
طرح توسعه ی امامزاده جعفر در بافت تاریخی یزد
امیر ترقی نژاد گفت: برخی معتقدند خانه های قدیمی به جز تنگ کردن فضا، چیز دیگری ندارند و چون زائران امامزاده بسیار زیاد هستند، فضا برای پارکینگ ماشین آن ها، کم است. هرچند برخی از اعضای هیأت امنای امامزاده با تخریب این بافت مخالف اند، ولی با تصویب شورای شهر و شهرداری، قرار است این محدوده که حدود ۴۰ خانه ی تاریخی متعلق به دوره ی قاجار را دربرمی گیرد، تخریب شود. با وجود این که برخی آثار در این محدوده نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.
وی با اشاره به تصویب طرح تبدیل این فضا به پارکینگ از حدود یک سال پیش توسط اعضای شورای شهر و شهرداری یزد، ادامه داد: از اوایل امسال با ابلاغ این طرح، پروژه آغاز شد.
او بیان کرد: بیشتر دوست داران میراث فرهنگی اعتقاد دارند شهرداری، بخصوص اعضای شورای شهر نه تنها در طول این سال ها کاری برای میراث فرهنگی انجام نداده اند، بلکه عملا بارها در راستای تخریب هویت شهر یزد قدم برداشته اند، مانند تهیه ی طرح تفصیلی بافت تاریخی شهر یزد که باعث حذف ۲۰۰ هکتار از ۸۰۰ هکتار بافت تاریخی یزد می شود.
بافت تاریخی یزد در محدوده ی امامزاده جعفر
این فعال حوزه ی میراث فرهنگی یزد نبودن بودجه ی مناسب در اداره ی میراث فرهنگی را یکی از عوامل دخیل در رسیدگی نکردن و تخریب بافت های تاریخی دانست و گفت: به نظر می رسد برای ترمیم بافت های تاریخی چانه زنی انجام نمی شود.
وی اظهار کرد: نهادهای عمومی شهر یزد نخواسته اند در طول سال های گذشته، قدمی برای حفظ بافت تاریخی این شهر بردارند؛ تخریب میدان بعثت، تخریب بخشی از بافت تاریخی پشت حسینیه ی « کوشک نو» در اردکان، تخریب محله ی « خلف باغ» و بلاتکلیفی میدان امیرچخماق که سامان دهی هایش در حد حرف مانده، از جمله ی این موارد است. نهادها نتوانسته اند در حوزه ی فرهنگ و میراث فرهنگی آنچه را که شایسته است انجام دهند. اکنون نیز با تخریب خانه های واقع در محوطه ی اطراف این امامزاده که به دلیل اطلاع رسانی نشدن تا کنون آشکار نشده است، متأسفانه بسیاری از آثار تاریخی یزد تخریب شده یا در حال نابودی اند.
او ادامه داد: این گونه مسائل باعث می شود دیدگاه یونسکو و فعالان میراث فرهنگی نسبت به یزد منفی شود. همچنین این قضیه ممکن است در بحث جهانی شدن بافت تاریخی یزد، نمود منفی داشته باشد و حتی آثار تاریخی که ارزش جهانی شدن دارند نیز در معرض تخریب قرار می گیرند.
وی با تأکید بر این که بافت تاریخی یزد به عنوان یکی از شهرهای تاریخی دنیا می تواند از طریق گردشگری، یک منبع اقتصادی مهم برای کشور باشد، افزود: در صورت ادامه یافتن این روند، شهر تاریخی یزد در صنعت گردشگری نمی تواند رشد داشته باشد.
ارسال نظر