به گزارش پارس ، دکتر عباس صداقت در گفت وگو باایسنا، ضمن تاکید بر لزوم تقویت برنامه های کاهش آسیب HIV / ایدز در کشور، گفت: مطالعاتی که در جهت رصد برنامه های کنترل HIV / ایدز در کشور انجام می دهیم، پیام ها و هشدارهایی را به همراه دارند و بر اساس نتیجه این مطالعات، می توانیم عملکرد برنامه کشوری و همچنین پاسخ ملی به HIV / ایدز را ارزیابی کنیم. همچنین بر اساس این مطالعات می توان پیش بینی کرد که مسیر حرکت اپیدمی HIV / ایدز در آینده چگونه خواهد بود تا مداخلات بر اساس آن طراحی شود.

خطر وقوع موج سوم ایدز و بازگشت موج دوم این بیماری

وی افزود: آنچه که امروز برای برنامه کنترل HIV / ایدز در کشور مطرح است در دو جمله خلاصه می شود؛ خطر وقوع موج سوم ایدز و همچنین بازگشت موج دوم این بیماری.

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت به شعله ور شدن اپیدمی HIV / ایدز در اواخر دهه ۷۰ میان مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر و همچنین زندانیان اشاره کرد و گفت: در آن زمان خوشبختانه برنامه های کاهش آسیب به صورت جامع و گسترده در کشور آغاز شد و به دنبال آن عملکرد خوبی نیز از سوی تصمیم گیران و سیاست گذاران تمام سازمان ها در این زمینه به وجود آمد.

کاهش رشد شتابان شیوع HIV در مصرف کنندگان تزریقی مواد در اواخر دهه ۸۰

صداقت در این باره افزود: مجموعه این اقدامات سبب شد تا تمام سازمان ها به اجرای برنامه های کاهش آسیب اقدام کنند و به دنبال آن کاهش رشد شتابان شیوع HIV / ایدز میان مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر و زندانیان در اواخر دهه ۸۰ را شاهد باشیم.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی طبیعی بود که اپیدمی این بیماری این بار از جایی دیگر خود را نشان دهد و به این ترتیب بود که انتقال از طریق ارتباطات جنسی و همچنین افزایش ابتلای زنان به این بیماری پیش بینی می شد.

خطر وقوع موج سوم ایدز به دنبال افزایش شیوع مصرف مواد روانگردان

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت به شیوع مصرف مواد روان گردان و صنعتی به عنوان تهدیدی برای وقوع خطر موج سوم HIV/ایدز اشاره کرد و افزود: از طرف دیگر متاسفانه با افزایش شیوع مصرف مواد روان گردان و صنعتی مواجه شدیم و این موضوع سبب شد که خطر وقوع موج سوم HIV / ایدز را در کشور داشته باشیم؛ بحثی که مدت هاست آن را مطرح می کنیم.

نگرانی وزارت بهداشت از خطر بازگشت موج دوم ایدز در کشور

صداقت همچنین درباره خطر بازگشت موج دوم HIV / ایدز در کشور نیز گفت: برنامه های کاهش آسیب چه در جامعه و چه در زندان ها که راه اندازی مراکز گذری و همچنین مراکز درمان اعتیاد (آنچه که به عنوان درمان با متادون معروف است) را شامل می شود با موفقیت همراه بود. با توجه به موفقیت ایجاد شده در اواخر دهه ۸۰، نگرانیم که مسوولان امر تصور کنند این موج و بحران را پشت سر گذاشته ایم و به دنبال آن برنامه های کاهش آسیب را کمرنگ تر از گذشته دنبال کنند.

موتور اپیدمی ایدز؛ همچنان میان مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر

اجرای گسترده برنامه های کاهش آسیب همچنان لازم است

وی تاکید کرد: مطالعات پیمایشی متعدد نشان می دهند که موتور اپیدمی HIV / ایدز همچنان در بین مصرف کنندگان تزریقی مواد مخدر است. بر این اساس تاکیدمان به سازمان های ذی ربط به ویژه ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان زندان ها، بهزیستی و همچنین وزارت بهداشت آن است که برنامه های کاهش آسیب نه تنها با کیفیت گذشته، بلکه بسیار گسترده تر و جامع تر باید دنبال شود تا با خطر بازگشت موج دوم این بیماری مواجه نشویم.

رییس اداره ایدز وزارت بهداشت افزود: معتقدیم ستاد مبارزه با مواد مخدر باید همچون گذشته در زمینه اجرای برنامه های کاهش آسیب فعالانه در صحنه حضور داشته باشد و دیگر سازمان های ذی ربط نیز باید کمک کنند تا با خطر بازگشت موج دوم بیماری مواجه نشویم.

روش های پیشگیری از ابتلا به ایدز کدامند؟

صداقت با تاکید بر آنکه پیشگیری از ابتلا به HIV / ایدز بسیار ساده است، ادامه داد: ابتلا به HIV / ایدز از طریق دو رفتار پرخطر شامل استفاده از وسایل مشترک در اعتیاد تزریقی مواد مخدر و همچنین ارتباطات جنسی محافظت نشده، ایجاد می شود. بر این اساس پرهیز از این دو رفتار می تواند این اطمینان را در فرد ایجاد کند که به این بیماری مبتلا نشده است.

وی همچنین با اشاره به فعالیت مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در سراسر کشور، گفت: این مراکز به صورت تلفنی و همچنین حضوری، پاسخگوی سوالات و یا انجام مشاوره های مورد لزوم هستند. این مراکز تحت نظر معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور فعالند. شماره تلفن این مراکز از طریق اطلاعات ۱۱۸ قابل دسترس است.