به گزارش پارس ، حسن طریقت منفرد، در گفت و گو با  فارس، در پاسخ به این پرسش که نظر شما درباره شایعه آلودگی برخی برنج های وارداتی چیست و چقدر صحت دارد، توضیح داد: این جوری که سازمان غذا و دارو نظر داده است، به طور قطعی، رسمی و عملی چیزی به دستشان نرسیده که بررسی کنند، بنابراین این سازمان نمی تواند این اطلاعات و شایعات را تأیید یا تکذیب کند یا در مورد آن توضیح بدهد.

وی گفت: دوستان ما در سازمانهای مربوطه یعنی سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد منتظرند تا نمونه های لازم که درباره آنها صبحت می شود، به دستشان برسد تا آنها را آزمایش کنند و بعد بتوانند اظهار نظر کنند، البته چندین سازمان در این زمینه مسئولیت دارند و درگیر هستند اما مهمترین آنها این دو سازمان است.

وزیر بهداشت ادامه داد: به هر حال بر اساس آخرین اطلاعات بنده تا چند روز گذشته چیزی به دست این سازمانها نرسیده و نمونه ای ندارند که بررسی کنند. البته این صحبتهایی که گفته می شود، جدید نیست.

طریقت منفرد در پاسخ به این پرسش که این شایعات در مورد برخی گندم های وارداتی هم هست، در مورد آلودگی گندم نظرتان چیست، توضیح داد: در مورد گندم هم مثل برنج نمونه ای به سازمان غذا و دارو ارائه نشده یا حداقل آدرس آن را نداده اند، که بتوانند پیگیری کنند و اگر طی چند روز گذشته نمونه ای داشته باشند، بنده اطلاعی ندارم.

وی اضافه کرد: آنچه را سازمان غذا و دارو و سازمانهای مسئول می توانند پیگیری کنند، مواردی است که از مبادی رسمی وارد کشور می شود و اجناس قاچاق که مبادی آن مشخص نیست، تعیین تکلیف آنها مشکل است.

وی در پاسخ به این پرسش فارس که آیا در این مورد هشدار یا توصیه ای برای مردم دارید گفت: اول باید مشخص شود که چنین چیزی وجود دارد یا نه تا بعد بتوان هشداری داد و مراقبت کرد. در این صورت ضرورت دارد که اطلاعات لازم به مردم داده شود اما به شرطی که نمونه های موارد آلوده را داشته باشیم.

وزیر بهداشت تأکید کرد: موقعی که نمونه ها پیدا شد و ما آزمایش کردیم آن وقت می توانیم سالم بودن یا نبودن آنها را اعلام کنیم ولی هنوز نمونه ای به ما ارائه نشده است.

به گزارش خبرنگار فارس، موضوع آلودگی برنجهای وارداتی شاید اولین بار در شهریور سال ۱۳۸۸ زمانی که مرضیه وحید دستجردی تازه مسئولیت وزارت بهداشت را مطرح کرده بود، از سوی یکی از مسئولان موسسه استاندارد اعلام شد، و در آن احتمال آلودگی این برنجها به فلزات سنگین و آرسنیک مطرح شده بود، موضوعی که خیلی زود، از سوی وزیر بهداشت وقت و رئیس وقت موسسه استاندارد کشور تکذیب شد.

اواخر شهریور ۸۸ بود که مهدی پور هاشم، مدیرکل استاندارد استان تهران مصرف ۱۳ نوع برنج خارجی وارداتی غیراستاندارد و غیرقابل مصرف اعلام کرد.

او گفت: کارشناسان این اداره با جمع آوری نمونه هایی از چند نوع برنج خارجی وارداتی، به آزمایش آنها از نظر میزان سم مایکوتوکسین، سرب، آرسنیک و کادمیوم کردند. پس از این آزمایش ها مشخص شد، ۱۳نوع از برنج های خارجی وارداتی مشکل دارند و مصرف آن ها برای مردم زیان آور است.

به گفته پورهاشم بر اساس استانداردهای بین المللی (کدکس) و استانداردهای داخلی باید میزان این سموم به علت آنکه به ویژه سرب، آرسنیک و کادمیوم از فلزات سنگین هستند صفر باشد.

وی افزود: آزمایش کارشناسان نشان داد، میزان سم مایکوتوکسین در حد صفر است و مشکل خاصی ندارند، ولی سرب در همه برنج ها موجود است و در برخی انواع آن این میزان بسیار بالا است.

مدیرکل وقت استاندارد استان تهران گفت: آرسنیک موجود در این برنج ها از حد مجاز استاندارد نیز بالاست و خطرناک است. همچنین از نظر وجود کادمیوم در حد استاندارد هستند.

او البته نام ۱۳ نوع برنج وارداتی را هم اعلام کرد که در رسانه ها نیز منتشر شد.

اما درست چند روز بعد، مرضیه وحید دستجردی شاید در اولین جمع خبرنگاران بعد از تصدی پست وزارت بهداشت، در پاسخ به پرسش خبرنگار بهداشت و درمان گفت: تمام برنج های مارک دار خارجی که در بازار موجود است در وزارت بهداشت آزمایش شده اند و از نظر وزارت بهداشت تمام آنها سالم هستند و مصرف آنها هیچ منعی ندارد. در هیچ یک از این برنج ها آلودگی به فلزات سنگین، آرسنیک و غیره دیده نشده است.

این اظهارات زمانی اعلام شد که چند روز بعد، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی پنجاب هند در واکنش به محدودیت واردات برنج ایران به دلیل آلودگی آن به سم آرسنیک اذعان کرد، مناطق زیادی از پنجاب مرکز اصلی آرسنیک، کادمیوم و سایر فلزات است و اگر در این مناطق کشت و زرع صورت گیرد، بی شک محصولات تولیدی شامل این ترکیبات سمی خواهد بود.

حسین علی شهریاری، نایب رئیس وقت کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز همان زمان به خبرنگار فارس گفت: وزارت بهداشت به وظیفه خود در نظارت بر سلامت و ایمنی برنج های خارجی عمل نکرده است، در حالی که این مواد سلامت مردم را به خطر انداخته اند.

وی گفت: سؤال این است که چرا وزارت بهداشت در این زمینه سکوت اختیار کرده است و در مورد مواد غذایی پر مصرفی که سلامت مردم را به خطر انداخته است هیچ نظارتی ندارد و اقدامی نمی کند.

شهریاری افزود: گزارش های موسسه استاندارد حتماً پایه های مهم کارشناسی دارد و نمی توان به آن شک کرد و حتماً مشکلی بوده است که چنین گزارشی ارائه شده است اما بسیاری از این مواد غذایی مهر استاندارد را هم دارند و سؤال اینجاست که چرا کاری می کنند که مردم اعتمادشان را به مهر استاندارد از دست بدهند.

نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی گفت: بنده اطلاع دارم که در برخی استان های مرزی از جمله سیستان و بلوچستان در مورد واردات مواد غذایی از مرز مأموران نظارتی وزارت بهداشت در برخی مواد اغماض می کنند و فعل و انفعالاتی صورت می گیرد که قطعاً به سلامت مردم لطمه می زند.