تبلیغات کاغذی، به چه قیمتی؟
استفاده از کاغذ برای تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری در شرایطی است که هماکنون مطبوعات با معضل گرانی و کمبود کاغذ دست و پنجه نرم میکنند و همچنین قطع درختان برای تولید کاغذ پیکر نیمه جان محیط زیست را تهدید میکند.
به گزارش پارس به نقل از فارس، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و حضور هوشمندانه مردم در پای صندوق های رأی مستلزم آگاهی بخشی مردم درمورد نامزدهای انتخاباتی است؛ حال این آگاهی بخشی می تواند به واسطه بهره گیری از روش های مختلف ایجاد شود.
باید توجه داشت که در میان راهکارهای آگاهی بخشی مردم و آشناسازی آنان با افکار و برنامه های کاندیداهای ریاست جمهوری بخشی مؤثر و برخی نیز قابل توجیه نیست.
قابلیت توجیه می تواند با درنظر گرفتن فاکتورهایی مانند هدر نرفتن سرمایه ملی، حفاظت از محیط زیست و همچنین کارایی روش ها ایجاد شود.
اکنون که در فراسوی انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم، نامزدهای انتخاباتی در تلاش هستند به طرق مختلف برنامه های دولت خود را به مردم اعلام و خود را به دیگران معرفی کنند تا در نهایت بتوانند موفق به اخذ رأی از سوی مردم شوند.
تبلیغات کاغذی یکی از روش هایی که به هیچ عنوان قابل توجیه نیست چرا که علاوه بر اینکه موجب صرف هزینه های اضافی می شود، تاثیر چندانی را نیز بر افزایش شناخت مردم نسبت به کاندیداهای انتخاباتی نمی گذارد و همچنین موجب می شود محیط زیست که امانت آیندگان است به طور قابل توجهی نادیده گرفته شود.
البته لازم است در این میان به معضل عمده روزنامه ها و نشریات که همان کمبود و گرانی کاغذ است، توجه شود. آیا با این شرایط استفاده از کاغذ برای تبلیغات توجیه پذیر خواهد بود؟
این روزها کاغذ برای ناشران به کالایی نایاب تبدیل شده است. تخصیص نیافتن ارز با نرخ مرجع به مواد اولیه مورد نیاز در این بخش، افزایش قیمت مواد اولیه، تغییر در مناسبات تجاری، اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، کمبود چوب و آخال مورد نیاز برای تولید و… از جمله دلایلی است که بحران کاغذ را به وجود آورده است.
در ادامه لازم است که به ارزش زیست محیطی کاغذ اشاره کنیم؛ با توجه به نظر کارشناسان برای تولید هر تن کاغذ باید ۱۷ اصله درخت تنومند قطع شود، این در حالی است که هر درخت به شکل متوسط سالانه ۶ کیلوگرم دی اکسید کربن را تبدیل به اکسیژن می کند.
تمام این ها صرف نظر از این است که چندین سال طول می کشد تا یک نهال ضعیف تبدیل به یک درخت تنومند شود.
با تمام این شرایط در هر دوره از انتخابات شوراها و ریاست جمهوری متأسفانه مشاهده می کنیم که کاندیداها با چاپ کاغذها و پوسترهای رنگی بدون توجه به سیستم های فناوری اطلاعات که به عنوان روش های نوین برای اطلاع رسانی در جهان مورد استفاده قرار می گیرد سعی در شناساندن خود و افکار خود به دیگران دارند.
در انتخابات پیش رو کار از چاپ کاغذ ها و پوسترهای تبلیغاتی گذشته و به چاپ کتاب آن هم با قطری حجیم رسیده است.
برای با خبر شدن از نظر صاحب نظران درباره توجیه پذیر بودن استفاده از کاغذ برای تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری آن هم در شرایط گرانی و کمبود کاغذ و با توجه به تهدیدهایی که بر پیکر نیمه جان محیط زیست اعمال می شود به سراغ برخی از مسئولان و کارشناسان محیط زیست و رسانه می رویم.
چاپ پوسترهای رنگی مردم را به سمت کاندیداهای ریاست جمهوری نمی برد
سید تقی پوربخش، مدیرمسئول روزنامه رسالت با بیان اینکه استفاده بیش از حد از پوستر و چاپ کاغذهای تبلیغاتی با بازده منفی همراه است، می گوید: بدون شک چاپ پوسترهای رنگی مردم را به سمت کاندیداهای ریاست جمهوری نمی برد.
وی با بیان اینکه چاپ پوسترهای رنگی مردم را به سمت کاندیداهای ریاست جمهوری نمی برد، می افزاید: هم اکنون این فرصت برای نامزدهای ریاست جمهوری ایجاد شده است که از کانال های رسانه های جمعی نظیر تلویزیون و رادیو برای تبلیغات و اعلام برنامه های خود استفاده کنند.
تبلیغات کاغذی لایه سطحی کاندیداها را به مردم نشان می دهد
محمد ودود حیدری، مدیرمسئول روزنامه جوان با بیان اینکه استفاده از کاغذ در تبلیغات ریاست جمهوری، نوعی مدل غربی است، اظهار می دارد: تبلیغات کاغذی لایه سطحی کاندیداها را به مردم نشان می دهد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است در تبلیغات ریاست جمهوری کاندیداها به مقوله صرفه جویی نیز دقت لازم را داشته باشند ادامه می دهد: افزایش میزان استفاده از کاغذ نوعی مصرف گرایی است که همان مدل غربی تبلیغات است.
مدیرمسئول روزنامه جوان با بیان اینکه این مدل غربی هیچگونه تطابقی با فرهنگ گفتمان اسلامی ندارد، میگوید: باید از اعمال نفوذ قدرت و ثروت در تبلیغات ریاست جمهوری جلوگیری شود.
کاهش استفاده از کاغذ برای تبلیغات گامی در جهت تشکیل دولت زیست محیطی
محمد درویش، رئیس کارگروه تحقیقات مؤلفه های بیابان زایی با بیان اینکه کاهش استفاده از کاغذ برای تبلیغات گامی در جهت تشکیل دولت زیست محیطی است، گفت: سزاوار نیست ماده ای را که می تواند ۱۰۰سال در خدمت اکوسیستم باشد به کاغذهای تبلیغاتی تبدیل کنیم.
وی یادآور می شود: باید توجه داشت که یک درخت با عمر متوسط ۱۰۰ سال چنانچه به کاغذ تبدیل شود تنها برای مدت زمان یک تا ده دقیقه می تواند مورد استفاده قرار گیرد به همین جهت سزاوار نیست که ماده ای را که می تواند صد سال در جهت بهبود اکوسیستم کشور عمل کند به کاغذهای تبلیغاتی تبدیل کنیم.
درویش با بیان اینکه آسیب پذیری و شکنندگی فضای سبز کشور نسبت به جهان بیشتر است، ادامه می دهد: سهم هر ایرانی از فضای سبز کمتر از یک چهارم میانگین جهانی است.
با تبلیغات کاغذی کاندیداها، جنگل ها نابود نمی شوند
این نظرات در حالی است که بیژن مقدم، مدیرمسئول روزنامه جام جم با بیان اینکه در قانون تأکید بر جلوگیری از ریخت و پاش برای تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری شده است، می گوید: با چاپ پوستر و تبلیغات کاغذی کاندیداهای ریاست جمهوری، جنگل ها نابود نمی شوند
وی با بیان اینکه در قانون چگونگی تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری پیش بینی شده است، اظهار می دارد: قانون انتخابات اصلاح شده است و بر همین اساس نامزدهای ریاست جمهوری نمی توانند به صورت افراطی فضاهای شهری را برای تبلیغات خود اختصاص دهند.
مقدم بیان می دارد: کاغذ فقط برای تبلیغات انتخابات استفاده نمی شود، این امر می تواند در مورد هر مسئله ای صدق کند؛ اگر اینطور باشد، پس باید هیچگونه کتابی به چاپ نرسد.
کاندیداها با توجه به اقتصاد مقاومتی کمتر از کاغذ برای تبلیغات استفاده کنند
در این میان کمال الدین پیرمؤذن، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس می گوید: با توجه به اینکه هم اکنون در اقتصاد مقاومتی به سر می بریم لازم است کاندیداهای ریاست جمهوری برای تبلیغات، استفاده کمتری از کاغذ داشته باشند.
وی متذکر می شود: لازم است که کاندیداهای ریاست جمهوری با پرهیز از استفاده کاغذ علاوه بر حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی در راستای حفظ و صیانت از محیط زیست نیز گام بردارند.
کاغذ نمی تواند ابزار مناسب برای معرفی نامزدهای انتخاباتی باشد
محمدرضا جمالی، کارشناس رسانه با بیان اینکه کاغذ نمی تواند ابزاری مناسب برای معرفی نامزدهای انتخاباتی باشد، می گوید: با توجه به اینکه گرانی و کمبود کاغذ مشکل عمده مطبوعات بوده، لازم است که برای تبلیغات ریاست جمهوری استفاده کمتری از کاغذ شود.
جمالی ادامه می دهد: توجه به اینکه کاندیداهای ریاست جمهوری فرصت چندانی برای تبلیغات ندارند، بنابراین کاغذ نمی تواند ابزار مناسبی برای تبلیغ و معرفی آنها به مردم به شمار برود.
وی همچنین به چالش مطبوعات اشاره کرد و بیان می دارد: با توجه به اینکه گرانی و کمبود کاغذ از جمله چالش های عمده رسانه های مکتوب به شمار می رود، بنابراین کار صحیح این است که استفاده از کاغذ برای تبلیغات به حداقل برسد.
عدم استفاده از کاغذ در تبلیغات نوعی لوس بازی است
در ادامه وحید نوروزی، عضو شورای شهر تهران درباره مسئله یاد شده نظری کاملاً متفاوت دارد.
وی مطرح کردن عدم استفاده از کاغذ در تبلیغات انتخاباتی را نوعی لوس بازی می داند و می گوید: سهم و درخواست محیط زیستی ها از کاندیداهای ریاست جمهوری فراتر از اینگونه مسائل است.
نوروزی ادامه می دهد: عنوان کردن اینگونه بحث ها از سوی مطرح کنندگان آنها موجب می شود که نگاه جامع محیط زیست به فعالیت های فانتزی تبدیل شود.
مشاور سابق معاون شهردار تهران یادآور می شود: آنچه که توسط تعدادی از محیط زیستی ها مطرح می شود عموماً فراتر از مسائل فانتزی است به طوری که سهم و درخواست محیط زیستی ها از کاندیداهای ریاست جمهوری فراتر از این ها است.
فضای مجازی، استفاده از کاغذ برای تبلیغات را بی فایده می کند
تورج فتحی، معاون دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست با بیان اینکه تولید پسماند کاغذ در مناطق پرجمعیت و محدوده های شهری بیش از سایر مناطق است، اظهار می دارد: در مکان هایی که فضاهای مجازی برای تبلیغات انتخاباتی وجود دارد، استفاده از کاغذ بی فایده است.
وی با اشاره به استفاده از کاغذ برای تبلیغات در انتخابات ریاست جمهوری، می افزاید: لازم است در کشور شرایطی ایجاد شود که در مکان هایی که دسترسی آسانی به فضاهای مجازی، اینترنت و سایت های خبری زیاد است، برای تبلیغات کاندیداها از ابزاری مانند کاغذ کمتر استفاده کنند.
فتحی بیان می دارد: باید به مردم اطلاع رسانی شود که کاغذها و پوسترهای تبلیغاتی را با زباله ها و پسماندهای دیگر مخلوط نکرده و آنها را به جایگاه های بازیافت تحویل دهند.
با همه این تفاسیر باید دید که آیا تبلیغات با استفاده از کاغذ برای مردم جذابیت دارد و می تواند در رشد آگاهی آنان موثر باشد یا خیر.
به منظور با خبر شدن از این مسئله با یک راننده تاکسی به گفت وگو نشستیم.
موسی کرمی در این باره می گوید: تبلیغات کاندیداهای انتخابات با استفاده از کاغذ برای من کاربرد چندانی نداشته است چرا که من در طول روز با روشن کردن رادیوی خودروی خود، از تمامی اخبار مطلع می شوم و هم اکنون نیز برنامه های مناظره و مصاحبه کاندیداهای انتخابات از طریق این کانال به خوبی منتشر می شود و همین مسئله جایی را برای تبلیغات کاغذی باقی نمی گذارد.
کرمی زشت شدن چهره شهر را از جمله اثرات منفی استفاده از کاغذ برای تبلیغات با استفاده از کاغذ دانست.
همچنین یک تعمیرکار لوازم خانه تبلیغ توسط کاغذ را بسیار مناسب عنوان می کند و می افزاید: با استفاده از پوسترها و کاغذها فضای انتخابات شور و هیجان می یابد و مردم در صحنه بودن را بیشتر احساس می کنند.
محمد ابراهیمی می گوید: چنانچه کاغذ در تبلیغات ریاست جمهوری به صورت افراطی استفاده نشود می تواند حتی در جهت آشناکردن مردم با نامزدهای انتخاباتی مفید واقع شود.
در پایان نظر یک دانشجوی رشته مهندسی صنایع را در این باره جویا شدیم.
معصومه حسینی می گوید در شرایطی که روز به روز با پیشرفت فناوری اطلاعات روبرو می شویم دیگر لزومی ندارد از روش های سنتی تبلیغات که چیزی جز اصراف نیست، استفاده شود.
وی خاطرنشان می کند: با توجه به اینکه در تبلیغات کاغذی فقط عکس کاندیداهای ریاست جمهوری در سایز های بزرگ چاپ و در شهر توزیع می شود و از آنجایی که در این برگه ها عموماً از برنامه های آتی نامزدهای انتخاباتی خبری نیست، می توان گفت که در شرایط پخش مناظره و مصاحبه های کاندیداها از طریق رسانه عمومی (تلویزیون) و آشنا شدن مردم با این افراد از طریق این کانال، دیگر لزومی به استفاده از کاغذ برای تبلیغ نخواهد بود.
با توجه به نظرات فوق آیا سزاوار است به قیمت افزایش تهدیدها بر محیط زیست و همچنین دست و پنجه نرم کردن مطبوعات با معضل کمبود و گرانی کاغذ به تبلیغات کاغذی کاندیداها ادامه داده شود؟
ارسال نظر