به گزارش پارس به نقل از فارس، جیهان طویلا نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات پیامی را صادر کرد که متن پیام بدین شرح است:

مفتخرم که در گرامیداشت روز جهانی بدون دخانیات سال ۲۰۱۳ در کنار شما هستم. ایران این رخداد را در طول یک هفته و با اختصاص دادن موضوعی خاص برای هر روز برگزار می کند.

مهم است که این رخداد را پررنگ کرده، بر مخاطرات دخانیات بر سلامت عامه مردم، تصمیم گیرندگان و دیگران تأکید کنیم و به سیاست های کارآمد در کاهش مصرف دخانیات اشاره کنیم.

وی افزود: امسال تأکید سازمان جهانی بهداشت منع تبلیغ، ترویج و حمایت از دخانیات است چرا که صنعت دخانیات توانسته سمی را تولید کند که روزانه نزدیک به ۱۶ هزار نفر و سالانه قریب به ۶ میلیون نفر را از پای درمی آورد.

وی ادامه می دهد: بیش از ۶۰۰ هزار نفر جان خود را بر اثر تنفس دود دسته دوم سیگار از دست می دهند و در نبود اقدام ما اپیدمی دخانیات تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۸ میلیون نفر در سال را از پای درخواهد آورد و بیش از ۸۰ درصد این گونه مرگ های قابل پیشگیری در میان مردم کشورهای با درآمد متوسط و کم رخ خواهد داد.

وی با تأکید بر اینکه بیماری های غیرواگیر عامل ۶۳ درصد از مرگ و میرها است، گفت: دخانیات عنوان بالاترین عامل خطرزا را دارد و فقط ۶ درصد جمعیت جهان به طور کامل در مواجهه با شیوه های تبلیغات، ترویج و حمایت های مالی صنعت دخانیات مصون هستند.

بنابر تأکید نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران ده ها سال است که صنعت دخانیات با استفاده از تبلیغات و حمایت مالی برای این محصول جاذبه به وجود آورده و می آورد. آنها با نمایش های اغواکننده تصویر حقیقی بیماری، معلولیت و مرگ زود هنگام که این محصولات با خود همراه دارند را مخفی می کنند.

طاویلا اضافه کرد: شواهد نشان می دهد که در این منطقه (مدیترانه شرقی) ، ۱۵ درصد نوجوانان بین ۱۳ تا ۱۵ سال محصولی با آرم شرکت دخانیات یا با برندهای دیگر در دست دارند که ۹ درصد آنها توسط شعبه های شرکت دخانیات به طور رایگان در اختیارشان قرار می گیرد و علیرغم مؤثر بودن ممنوعیت فراگیر فقط ۶ کشور از جمله ایران در میان ۲۳ کشور منطقه از مواجهه با شیوه های تبلیغاتی دخانیات کاملاً مصون مانده اند.

وی با ابراز خرسندی از اینکه یکی از اولویت های اصلی پنجمین برنامه توسعه ایران دستیابی به بالاترین میزان سلامتی است، می افزاید: ایران دارای قوانین حمایتی و مکانیزم همکاری بین بخشی برای اجرای بندهای کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت است و بر اساس آن بر کاهش مصرف دخانیات هدف گذاری کرده است. وزارت بهداشت ایران نیز تا پایان برنامه پنجساله توسعه کاهش ۱۰ درصدی مصرف قلیان و یک درصدی مصرف سیگار را هدف قرار داده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه بیماری های غیر واگیر همچنان به عنوان بالاترین عامل مرگ و میر در کشور است، خاطر نشان می کند: همه می دانیم که یکی از عوامل اصلی این گونه مرگ ها مصرف دخانیات است.

از سال ۱۳۸۷ روند مصرف دخانیات در بزرگسالان اعم از زن و مرد رو به افزایش گذاشته است از این رو ایران باید به تقویت اقدامات پیشگیرانه، محدود کردن عرضه محصولات دخانی به هر شکل، ایجاد موانع برای دستیابی به ویژه نوجوانان و ترویج بیش از پیش سلامت در مقابله با دخانیات بپردازد.

نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران قیمت و مالیات محصولات دخانی در ایران را پایین عنوان کرده و می گوید: در حال حاضر هیچ مالیاتی برای خرده فروشی سیگار وجود ندارد و ایران باید بر روی قوانین جدید مالیاتی و قیمت ها با در نظر گرفتن تورم تلاش کند.

طویلا یکی از چالش های اصلی مصرف دخانیات در ایران را گسترش استفاده از قلیان در خانواده ها و جوانان برای پر کردن اوقات فراغت برشمرد و افزود: استفاده معمول از قلیان تنها به سفره خانه ها و چایخانه های سنتی محدود نشده بلکه قلیان به کافی شاپ ها، رستوران ها، پیک نیک های خانوادگی، مکان های تاریخی نیز کشیده شده است که بازنگری استراتژی برای اعمال قانون و مقررات از اهمیت بالایی برخوردار است.