به گزارش پارس به نقل از فارس، در سال های اولیه انقلاب اسلامی و سپس در دوران جنگ تحمیلی در خانواده ای پر جمعیت و با شرایطی سخت زندگی کرد، اما همه این ها باعث نشد از او انسانی نخبه ساخته نشود.

او به عنوان یک دانشمند و مؤلف چندین کتاب، مقاله و کتب درسی شناخته شده و از وی به عنوان « فرستاده صلح» یاد می شود. از دیگر افتخارات او می توان به ارائه تئوری چندگانه به دنیای صلح اشاره کرد که توانست در بحث تحکیم روابط بین ملت ها و ایجاد صلح جهانی، گام شایانی در حل مشکلات اجتماعی، اقتصادی، پزشکی و اکولوژیک بردارد.

در سن ۱۹ سالگی به مکه مکرمه مشرف شد. او معتقد است: که نه تنها خدا را بلکه خودش را در مکه پیدا کرده است البته بعد از آنکه خدا را پیدا کرد؛ چرا که وقتی انسان بتواند وجود خودش را باور کند می تواند خدای خویش را بهتر بشناسد.

او در سال ۲۰۰۷ سه مقاله در زمینه دفاع از حریم اسلام و حرمت نبی مکرم اسلام (ص) نوشت و به هیئت داوران بروکسل در پاسخ به جسارت سلمان رشدی ارائه داد که به بیش از ۱.۵ میلیارد مسلمان اهانت کرده بود و توانست دو برابر نشان شوالیه ای را که سلمان رشدی ملعون دریافت کرده بود، از همانجا کسب کند و نشان آفیسر بگیرد.

برخی افتخارات این نخبه ایرانی عبارتند از:

رئیس دانشگاه دولتی صلح پایدار وابسته به آکادمی ملی علوم روسیه

دریافت نشان ویژه و کاپ اسکار برترین مخترع جهان در سال ۲۰۱۲ از کشور لهستان

ریاست پردیس های علوم اجتماعی و انسانی، علوم پایه، علوم پزشکی و بهداشت، هنرهای زیبا و فنی، مهندسی شرکت دانشگاهی پژوهشگران و نوآوران دانشگاه تهران

دریافت نشان علمی و عنوان دانشمند برتر جهان (گراند افیسری) در پایتخت اروپای متحد کشور بلژیک سال ۲۰۰۹

عضویت آکادمی ملی علوم فرانسه در یکصد و دهمین مسابقات بین المللی پاریس-فرانسه ۲۰۱۱

جانشینی دبیر کل حقوق بشر عراق و ایران از سال ۲۰۰۸ تا کنون

کاندیدای دریافت جایزه صلح نوبل ۲۰۱۱ از طرف کشور روسیه به « مجلس اسلو» نروژ

بخش نخست گفت وگوی ما با پروفسور محسن صادقی را می خوانید:

بارها در دوران تحصیل، درس را بهتر از معلم، برای دانش آموزان توضیح می دادم

مطالعه شما به چه شکل است؟ با توجه به اینکه شما رئیس آکادمی نخبگان کشور بودید و از هوش بالایی برخوردارید، آیا اصلاً نیازی به مطالعه و یا چندین مرتبه مراجعه به کتاب های مختلف را دارید؟

خداوند را شاهد می گیرم در طول زمان تحصیلم یکبار هم مراجعه ای به کتاب نداشته ام اعتقادم این بود که باید خوب گوش کرد چرا که وقتی خوب می شنوی خوب هم خواهی فهمید.

من همیشه آموزه هایم را به صورت شنوایی دارم از مطالعات آن چنانی که کل شب و روز درس بخوانم و یا اینکه شب ها چراغ گردسوز روشن کنم، خیر از این خبرها نبود. من با کلام اول استاد، درس را حفظ می کردم. بارها پیش آمده بود که معلم ها در مقطع دبستان، راهنمایی و دبیرستان از من می خواستند که دوباره درس را برای دانش آموزان تکرار کنم.

چه بخواهیم و چه نخواهیم یک ورق از تقویم زندگی ما کنده خواهد شد اما مهم این است که این ورق را به رایگان از کف ندهیم

* در همان جلسه؟

بله، همان جلسه ای که سر کلاس درس می گرفتم همان لحظه درس را تکرار می کردم و به مراتب، از خودم استاد جلوتر حرکت می کردم.

اعتقادم این است وقتی انسان جدول حل می کند اطلاعات عمومی او بالا می رود و شاید دانشمندان اعتقاد دارند که حل کردن جدول از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری می کند. من یک برادر دارم که از من بزرگتر است اگر یک کتاب جدول ۵۰۰ صفحه ای را به او بدهید یک ربع بیشتر وقت نیاز ندارد تا تمام آن را حل کند اگر من از خودم سخنی نمی گویم تعریف از خود را زشت می دانم.

واقعاً از نظر ضریب هوشی فکر می کنم خداوند متعال از دریچه لطف و کرمش و به واسطه سیادت مادرمان، تفضل و عنایتی ویژه به ما داشت و به همین دلیل من خیلی در اجتماعات مکث نمی کنم وقتی وارد مجامع علمی و عمومی می شوم، فکر می کنم تا همان ۱۰ دقیقه اول به اندازه ۱۰ ساعت بتوانم آموزه هایم را رشد دهم یعنی آنچه را که فرا می گیرم را با توجه به آموزه های قبلی بسط و گسترش می دهم تا به یک فرمول جدید دست یابم و بدین طریق می توانم نوآوری داشته باشم.

اعتقادم این است که در انجام دادن کارهای مستمر روزانه، چه بخواهم و چه نخواهم یک ورق از تقویم زندگی ما کنده خواهد شد اما مهم این است که این ورق را به رایگان از کف ندهیم و امروزمان در مقایسه با دیروز یک گام جلوتر بوده و نسبت به ورود به فردا یک گام آماده تر باشیم؛ هیچ گاه دنیا را تمام شده فرض نکنیم.

مولا علی (ع) می فرماید: آن گونه نماز بخوان که گویی آخرین نماز توست و آن گونه زندگی کن که گویی تا ابد زنده اید این الگوی خوبی است وقتی ما به نهج البلاغه مراجعه می کنیم آنقدر زیبا برنامه زندگی انسان را برای او به تصویر می کشد که اگر در عمق مطالب حضرت علی (ع) وارد شوید باور می کنید که دنیا برای شما خیلی کوچک است و شما بسی از دنیا بزرگتر هستید.

مادرم در تمام دوران بارداری من، روزه بود

* دوست داشتیم کمی بیشتر از والدینتان برایمان حرف می زدید چرا که نوع نگرش و تربیت آنها تأثیر بسزایی در شکل گیری شخصیت شما داشته است.

اولین الگوی اخلاقی و رفتاری حضور من در جامعه، پدرم است و علاوه بر فضای علمی، به لحاظ ژنتیکی تقلید از پدر طبیعی و ناخواسته است از این رو خواسته ها و باورهایم را با نگاه کردن به حرکات دست، صورت، پا و همه حضور پدرم در جامعه، در ذهنم ثبت کرده ام.

از نظر تربیتی همان طور که مادرم بارها برای ما می گفت یکبار بدون وضو به ما شیر نداده است.

مادر از نسل سادات موسوی بود طبیعتاً تعصبات خیلی خاص مذهبی داشتند ما را از ۷ سالگی وادار به خواندن نماز کردند. مادر همیشه نماز را برای ما رنگی جلوه می داد نه سیاه و سفید! مادر همیشه نماز را با ملودی و دین را با آهنگ خاصی به ما آموزش می داد و در مسائل داخلی و مسائل تربیتی که ذاتی است و معمولاً از جانب مادر به فرزندان منتقل می شود فکر می کنم مادرم فرشته ای بود که هیچ چیزی برای ما کم نگذاشت و همیشه از خداوند می خواهم که حق خودش را بر من حلال کند.

به یاد ندارم قبل از آنکه دست پدرم را بوسیده باشم ابتدا صورت او را بوسیده باشم و بعد از فوت مرحوم پدر، عادت و سنت ما ایرانی هاست که جسد را به یک امامزاده برده و سپس از آنجا تشییع می کنیم همه برادرها و خواهرهایم صورت پدر را قبل از اینکه داخل قبر بگذارند بوسیدند الا من چرا که نتوانسته بودم دستش را قبل از صورتش ببوسم از بوسیدن روی پدر ممانعت کردم اما برایش صلوات می فرستم.

من به نوعی تربیت شده ام و اعتقاد قلبی ام آن است که اگر امروز خداوند از فضل و کرمش دری از علم و مسائل اجتماعی، کوچکترین روزنه ای به روی ما گشوده است از دعای خاص پدر و مادرم است آنها همیشه برای ما دعا می کردند ما نیز دعاگوی آنها هستیم به همین دلیل بدون اینکه اراده کنم و بدون اینکه القائاتی در زندگی برای بچه هایم داشته باشم امروز هر سه فرزندم به محض ورودم به منزل دست مرا می بوسند و این برایم بسیار زیباست و یقیناً انعکاس و بازتاب حرکت و ارادت خاصی است که من از کودکی نسبت به پدر و مادرم داشته ام و امروز به فرزندانم منتقل شده است.

در طول زمان بارداری، تنها مشغله فکری مادرم تلاوت قرآن بود و جالب است که ایشان در روز تولد من روزه بود و این مطلب را برایم در پشت قرآن یادداشت کرده است: وقتی محسن به دنیا آمد و متولد شد روزه من باطل شد. بنابراین مادرم تا این حد به باورهای مذهبی وابسته و علاقه مند بود.

تا کی می خواهی روایت نویس دیگران باشی، کاری انجام بده که دیگران روایت تو را بنویسند!

* خاطره ای از مرحوم پدرتان به یاد دارید برایمان تعریف کنید؟

بله، خاطره ای از مرحوم پدرم دارم که بد نیست آن را برای نسل جدید بیان کنم.

اگر در طی ۲۴ ساعت شبانه روز بارها بگوییم آقای دکتر فلان گفت، آقای مهندس چنین گفت، پروفسور فلانی این مطلب را گفت باید اینها را رها کرد باید گفت: « تو چه چیزی برای گفتن داری؟ ! » فقط کافی است یک ساعت در شبانه روز وقت بگذاریم که خودمان مسائل را تجزیه و تحلیل کرده و به فرمول های مختلف پاسخ بدهیم.

روزی مرحوم پدرم وارد اتاقم شد، دید که تمام اطراف مرا کتاب ها پر کرده اند، غذایم سرد شده بود، چای و میوه نیز همان طور باقی مانده بود که یک دفعه حالش بد شد و گفت این چه اتاقی است که تو داری؟ چرا غذاهایت کپک زده؟ ! من غرق در مباحث علمی بودم که به پدر گفتم حواسم پرت شده اجازه بدهید من به کارم برسم. پدرم گفت: سریعاً تمام اینها را جمع کن، گفتم مشغول نوشتن مقاله ای هستم، پاسخ داد: تا کی می خواهی روایت نویس دیگران باشی، کاری انجام بده که دیگران روایت تو را بنویسند! این موضوع، انگیزه فعالیت من و استارت ورود من به بازار علمی بود.

* آقای پروفسور! چند تا خواهر و برادر دارید؟

ما ۶ تا برادریم و سه خواهر، خانواده ای بسیار پرجمعیت.

* شما چندمین فرزند خانواده هستید؟

من هفتمین فرزند و پنجمین پسر خانواده هستم.

* از چند سالگی به مدرسه رفتید؟

من و برادرم مهدی از سن ۵ سالگی کلاس اول ابتدایی را شروع کردیم برای مدیر مدرسه جالب بود وقتی که پدرم ما را برای ثبت نام برد و گفت می خواهد ما را برای کلاس اول نام نویسی کند، مدیر گفت: آقای صادقی فرزندان شما باید از ۷ سالگی به مدرسه بیایند ظاهراً شما با قانون مدرسه آشنایی ندارید پدرم پاسخ داد: می دانم اما نمی توانم فرزندانم را به دلیل شور و اشتیاقشان در منزل نگه دارم.

مدیر مدرسه در ادامه رو به من کرد و گفت: خب من سؤال می کنم: دو ضرب در دو، من خندیدم به برادرم گفتم یک میلیون و هفتصد و چهل و هشت هزار و دویست و سی وسه، ضرب در سه میلیون و هشتصد و پنجاه و چهار هزار و دویست و بیست، برادرم در یک آن، جواب مرا داد؛ مدیر مدرسه هنگ کرده بود به پدرم گفت این اصلاً غیرقابل قبول است اینها دیوانه اند و انسان نیستند، خداوند را شاهد می گیرم واقعاً ماتش برده بود و از این رو رفت صندلی خودش آورد و گفت شما بنشینید سر کلاس درس بخوانید و واقعاً برایش عجیب بود.

بزرگترین معضل من و برادرم در دوران کودکی گرفتن نمره نوزده و نیم بود

* معدل شما در دوران تحصیل چند بود؟ آیا در آن زمان، معلم ها به والدین شما می گفتند که هوش شما بالاتر از سایر دانش آموزان است یا خیر؟

پاسخ سؤال شما سخت است چرا که می ترسم حمل بر خودستایی شود و یا باورهایی که خیلی جامعه ما، معمولاً طرف مقابلشان را به اندازه ظرفیت ذهن خود تصور می کنند. اذهان مردم می تواند میزان فهم آنها از مطلب باشد. ذهنیت جامعه نسبت به افراد خاص اجتماع، بسته و محدود است وقتی فردی موفقیت هایش را اعلام می کند؛ طبیعتاً وقتی جامعه می بیند نمی تواند این موفقیت را باور کند چرا که یک فرد نمی تواند در آنِ واحد این همه فعالیت داشته باشد بنابراین درجا می ایستد. اکنون کارنامه های تحصیلی من وجود دارد و افتخار می کنم برادر کوچکم آقای دکتر مهدی نیز جزو نخبه های بسیار بزرگ بیوفیزیک و بیوشیمی در ایران است و شاید به جرأت بتوانم بگویم اولین ایرانی بود که توانست دکترای بیوفیزیک را کسب کند امروز هم از اعضاء هیئت علمی دانشگاه و از نخبگان علمی کشورمان به شمار می رود.

شاید تمام این موارد مرهون فشاری بود که مرحوم مادرم و پدرم بر ما وارد می کردند از این رو اگر نمره ای از بیست کمتر می گرفتیم حس می کردیم لباس بر تن نداریم، خجالت می کشیدیم که با کسی حرفی بزنیم، گوشه ای می رفتیم پنهان می شدیم تا کسی ما را نبیند و مادرم از تغییر رنگ چهره ما می فهمید که ممکن است یک مشکلی برای ما پیش آمده باشد.

طبیعتاً تربیت ما طوری نبود که مشکل اخلاقی در جامعه داشته باشیم بزرگترین مشکل ما این بود که نتوانیم نمره بیست بگیریم بزرگترین معضل من و برادرم در دوران کودکی گرفتن نمره نوزده و نیم بود و همین موضوع باعث شد تا شبانه روز کار کنیم.

اغلب زبان هایی که با آنها سر و کار دارم زبان های بین المللی است

* آقای دکتر! به چه زبان هایی مسلط هستید؟

زبان های روسی، انگلیسی، فرانسه، آذری. زبان هایی که اغلب با آنها سر و کار دارم زبان های بین المللی است.

* خودتان چند فرزند دارید؟

یک دختر و دو پسر دارم.

* آیا فرزندانتان نیز در همان مسیری که خودتان هستید، قرار دارند؟

بله، خوشبختانه، دخترم محدثه خانم، اکنون در معاونت منابع انسانی یکی از بانک های ایرانی مشغول به کار است و قبلاً در بخش معاونت بین الملل بود. کاملاً به چند زبان غیرایرانی مسلط است دختر بسیار باهوشی به نام مهدیس دارد که جهشی درس خواند و اکنون کلاس پنجم ابتدایی است. دخترم نیز در دوران تحصیل به صورت جهشی درس خواند و واقعاً یک نابغه است، او دکترای اقتصاد را دارد.

مهدیس سال ۲۰۰۹ به عنوان کوچکترین مخترع جهان شناخته شد البته هم پدر و هم مادرش اختراعات زیادی دارند.

پسر بزرگم آقا ابراهیم که همنام مرحوم پدرم هست در سال ۲۰۱۱ کوچکترین مخترع سال شناخته شد و دو مدال طلا و یک نقره در کشور مالزی گرفت و سه تا اسپشیال پرایس و در کشور کره جنوبی سه مدال طلا و سه اسپشیال پرایس گرفت.

فرزند دیگرم امیرحسین، بسیار کوچک است و ۵ سال بیشتر ندارد و هنوز به آن رشد اجتماعی نرسیده که بتواند خودش را بروز دهد.

بچه های بسیار خوبی دارم و خداوند را شاکرم خدا بزرگترین منت را بر سر من گذاشته و فرزندان خوبی به من عطا کرده است که الحمدالله در زمینه مذهب، دین، تربیتی، مادرشان بسیار برایشان زحمت کشیده و امیدوارم بتوانیم اثرات خوبی را از خود بر جای بگذاریم.

* آقای صادقی! کمی هم از زندگی شخصی تان برایمان بگویید، آیا در امور منزل به همسرتان کمک می کنید؟

خیلی فرصتی نمی کنم است؛ گاهی اوقات تا می خواهم ظرفی جابه جا کنم همسرم خیلی محترم است و اجازه کمک کردن را به من نمی دهد و می گوید خستگی های روز برای شما کافی است اما وقتی وارد منزل می شوم دوست دارم با فرزندانم بازی کنم بچه هایم علاقه مندی خاصی به من دارند و این علاقه متقابل است خیلی بعید. اما حداقل یکی دو ساعتی از وقتم را در منزل صرف بچه ها می کنم.

* همسرتان در چه زمینه ای فعالیت می کنند؟

همسرم فرهنگی و بازنشسته آموزش و پرورش است و کسی که فرهنگی است سعی می کند محیط را فرهنگی کرده و فرزندان را به شکل فرهنگی تربیت کند.

* بهترین کتابی که تاکنون خوانده اید کدام است؟

برای ورود در مسائل اجتماعی، زیباترین کتاب همان بینوایان بود که می توانست اثر عمیق اجتماعی را گذاشته و جایگاهها و طبقات مختلف اجتماعی را معرفی کند و این بسیار برایم اثربخش بود و اثر بسیاری را توانست در درون من بگذارد و مسائل زیادی از جامعه را به من نشان داد و من توانستم در تطبیق آنها با کثرت و یا شخصیت های خاص بینوایان بیشتر وارد عمق مطلب شوم.

* اوقات فراغتم را بیشتر با اشعار حافظ و سعدی سپری می کنم

* از نویسندگان داخلی چطور؟

از آنجایی که خودم را فرزند حافظ و سعدی می دانم، حافظ و سعدی بسیار برایم قابل قبول اند و شاید خیلی از حکایت ها و روایت ها را از حفظ هستم به یقین « دیوان حافظ» به عنوان قرآن دوم مان ما مسلمان ها در هر منزلی مشاهده می شود و قطعاً برای ما مقدس و قابل احترام است.

اوقات فراغتم را بیشتر با حافظ و سعدی و با اشعار شعرای خاص ایرانی می گذرانم. طبع شعر دارم، علاقه مند به ادبیات هستم و شاید بعضی وقت ها که دلم می گیرد و خستگی به سراغم می آید غزلی را با دوستان به طور مشاعره خوانده و آن را به پدر و مادرم تقدیم می کنم، سعی می کنم مناسبت های خاص از جمله تولد فرزندانم را با شعر آغاز کنم.

* اهل فیلم دیدن هستید؟

خیلی اهل فیلم نیستم، چون باید وقت زیادی صرف دیدن آن کنم.

از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون فقط دو فیلم، آن هم به اصرار فرزندانم دیده ام

* آخرین فیلمی که دیده اید کدام فیلم بود؟

سال ۱۳۹۲ به اصرار پسر کوچکم و نوه ام مهدیس، یک فیلم انیمیشن را دیدم. در واقع می توان گفت از روزی که انقلاب اسلامی پیروز شد تاکنون دو فیلم دیده ام: یکی به خاطر دخترم محدثه خانم بود، زمانی که او خیلی کوچک بود سال ۶۲-۶۳ به نام مدرسه موش ها و فیلمی هم نوروز امسال دیدم به نام « تهران ۱۵۰۰» فیلمی کودکانه اما آموزنده!

بچه هایم مرا مجبور کردند تا دو ساعت در سینما نشستم، خیلی برایم سخت بود نشستن در سینما، احترام زیادی به هنر قائلم اما فرصت آن را ندارم که بخواهم وارد فضای اینچنینی شوم و دو ساعت از وقتم را بخواهم صرف آن کنم.

موسیقی را جزو لاینفک زندگی یک انسان می دانم

* نظرتان درباره موسیقی چیست؟ کدام نوع موسیقی را بیشتر می پسندید؟

موسیقی را غذای روح می دانم معتقدم انسانی که موسیقی نمی داند اصلاً در اجتماع زندگی نمی کند. اگر قرآن را نیز با آهنگ تلاوت کنیم اثرگذاری آن به مراتب بیشتر خواهد بود اگر قرائت نماز هم با یک آهنگ دلنشینی باشد مؤثر خواهد بود.

فکر می کنم موسیقی جزو لاینفک زندگی یک انسان است. آواز پرنده ها، وجود آبشارها، همه طبیعت و همه مخلوقات خداوند با یک آهنگ و ملودی در حرکت هستند اگر کمی گوش دل را باز کنیم می توان آهنگ اجتماع، آهنگ طبیعت را بشنویم.

آهنگی که امروز در کشور برای ما نواخته می شود متناسب با نوع تربیت و فرهنگ هر کشوری است موسیقی سنتی ما ایرانیان چون متناسب با روح ما ایرانیان هست برای ماها که نسل قبل از انقلاب هستیم دلنشین تر است و موسیقی پاپ و موسیقی جاز، در جایگاه خودش برای برای اینکه در وجود جوان ها تحرّک ایجاد کند خوب است.

اما من توصیه می کنم فرهنگ ملی و فرهنگ دینی ما که همان نوای نی و شاید دف که موسیقی اصیل ما ایرانیان است و بنده بی نهایت به آن علاقه مندم را جدی بگیرند و نگذارند از دایره موسیقی کشورمان خارج شود.

* اوقات فراغت خود را چگونه می گذرانید، آیا اصلاً اوقات فراغت دارید؟

زیباترین نوع پر کردن اوقات فراغت بنده، رفتن در باغ مرحوم پدرم در فیروزکوه و بحث کردن درباره مباحث علمی با اعضای خانواده از جمله خواهرها و برادرهایم است و یا زمانی که به شیراز می روم به دلیل موقعیت اجتماعی که دارم اغلب در میان بستگان، مباحث علمی شروع می شود. به ورزش خیلی علاقه دارم. صبح که از خواب برمی خیزم حتماً ورزش نیز جزو استارت کارهایم است تا به لحاظ عصبی در طول روز فشارهای بر من وارد نشود و بتوانم با اعصابی راحت با مردم صحبت کنم.

بیش از ۳۰ سال در اروپا، شب های جمعه را تا صبح قرآن خواندم

*به قول خودتان آن ورقی که قرار است از تقویم زندگی شما جدا شود شما برای اینکه آن را مفت از دست ندهید چکار می کنید در واقع یک روز خود را چگونه سپری می کنید؟

من برنامه روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه دارم.

برنامه روزانه بنده با نماز صبح استارت می خورد بیش از ۳۰ سال است که از خداوند منان متشکرم که یک شب جمعه را تا صبح نخوابیده ام و اعتقاد دارم که این شب، شب خاصی است و باید با قرآن و نماز این شب را به صبح رساند. سی و چند سال است در اروپا، آسیا، همه شب های جمعه را تا صبح با قرآن و نماز تمام کرده ام و استارت حرکت زندگی من با نماز صبح است معمولاً و متعارفاً نیم ساعت، سه ربع قبل از نماز صبح از خواب بلند می شوم، کارهای مقدماتی برای اقامه نماز را انجام می دهم یک سری نمازهای قبلیه دارم سپس نماز صبح و بعد وارد اجتماع می شوم و معتقدم سحرخیز باش تا کامروا شوی!

کارهای من بعد از نماز صبح شروع می شود یک سری کارهای علمی دارم و متناسب با برنامه هایی که دفتر برایم آماده می کند سعی می کنم وقتم را با آن برنامه ها هماهنگ کنم معمولاً کمتر از ساعت ۱۲ شب به منزل نرفته ام.

مدت خواب من در طی شبانه روز بین ۲ تا ۳ ساعت است. خواب عمیق که بتوانم خستگی روزانه ام را برطرف کنم شاید این موضوع در درازمدت، افراد را دچار مشکل کند اما چون بدن من به این فضا عادت کرده خوشبختانه تاکنون بیش از سه ساعت نخوابیده ام البته شاید در طول روز، یک چرت ۱۰ دقیقه ای بزنم تا خستگی های روزم را جبران کند.

* با توجه به اینکه شما رئیس فدراسیون کشتی آلیش هستید، آیا خودتان به ورزش علاقه دارید؟

صد در صد.

* چه ورزشی را بیشتر می پسندید و یا انجام می دهید؟

در دوره دانش آموزی و دانشجویی ام کشتی می گرفتم و مدال سوم را در سطح مسابقات کشوری به دست آوردم. تا حد قابل قبولی با ورزش های رزمی آشنا هستم از جمله ورزش کاراته. شاید امروز به جرات بتوانم بگویم ۷-۶ نفر از قهرمانان بزرگ ورزش کاراته جهان مثل گوگیتا و خانم هایی که از کشور گرجستان هستند بعد از جنگ، اوساتیا، آنها بی صاحب شدند؛ تحت حمایت بنیاد ما قرار گرفتند و با هزینه های ما رشد کردند و به عنوان قهرمان این ورزش در جهان مطرح هستند.

خوشبختانه ما جایگاه خوبی را در ورزش داریم البته بنده خودم نیز بسیار به ورزش علاقه مند هستم و معتقدم همان اندازه که بدن ما به لحاظ فیزیکی به غذا نیاز دارد اگر نخواهیم غذای جسم خود را با ورزش آمیخته کنیم بخش عمده ای از عمر خویش را تلف کرده ایم. شادابی، طراوت، استعداد، هوشیاری و ادامه حیات، بدون ورزش ممکن نیست.

* تا قبل از سال ۲۰۰۰ تمام ژورنال های جهانی، امام خمینی را اثرگذارترین فرد می دانند

* مؤثرترین شخصیت زندگی شما چه کسی است؟

بدون اغراق و غلو، در دوران جوانی، الگوی اجتماعی و مذهبی من حضرت امام (ره) بود چون من ۱۷-۱۸ ساله بودم که انقلاب پیروز شد و قبل از این زمان، برادرم محمد آقا، خانواده و مرحوم پدرم علاقه خاصی به حضرت امام (ره) داشتند از این رو سعی می کردم گوش کنم ببینم آنها چه می گویند این شخصیت کیست و به لحاظ ظاهری چه شکلی است؛ سن ۱۷ سالگی، فصل یادگیری و فصل الگوبرداری من از جامعه بود می دیدم همواره از یک نفر صحبت می کنند و من می خواستم ببینم او کیست که توانسته تا این حد در جامعه مؤثر بوده و این همه ذهن ها را به خود مشغول کند! به محض اینکه چشمم به حضرت امام (ره) افتاد سعی کردم هرکاری را که ایشان انجام می دهد را انجام دهم و در واقع از ایشان تقلید و الگوبرداری می کردم.

قبلاً هم گفته ام، مقام رهبر انقلاب ایران، صرفاً یک روحانی نیست بلکه از نظر من نخبه ای است که در هزاره سوم میلادی تاثیر گذاشت. شاید حضرت امام را بتوان قبل از سال ۲۰۰۰ در دنیا همان طور که تمام ژورنال های جهانی نیز امام را اثرگذار می دانند من هم همین نظر را دارم؛ در واقع ایشان یک شوکی به جهانیان وارد کردند. مقام معظم رهبری نیز بعد از سال ۲۰۰۰ یکی از اثرگذارترین شخصیت های جهانی است.

* محبوب ترین شخصیت زندگی شما؟

پدرم.

به عنوان یک ایرانی مسلمان افتخار می کنم که توانستم روز جهانی خلیج فارس را در تقویم فیلا به ثبت برسانم

* آقای پروفسور! از جمله افتخارات شما ثبت روز خلیج فارس در تقویم فیلا است، دغدغه شما در این زمینه چه بود؟ انعکاس این موضوع در داخل کشور چگونه بود؟

کلمه « خلیج فارس» محبوب همه ملت ایران در داخل و خارج کشور است و بابت این عشق و علاقه خود، شعراء، ادبا، دانشمندان، شخصیت های اقتصادی سرمایه گذاری زیادی در خلیج فارس زیادی داشته اند و دولت ایران نیز از این فضا استقبال کرده است.

با توجه به اینکه بحث هایی میان ایران و کشور امارات متحده عربی، سه جزیره کوچک در دریای خلیج فارس وجود دارد، عرب ها حاضرند میلیون ها دلار هزینه کنند که به یک نحوی کلمه « خلیج العربی» را ثبت کنند تا بتوانند جایگاه خویش را حفظ کنند.

عقبه بزرگی که ما ایرانی ها به لحاظ تاریخی داریم همچنین با مستندات علمی از طریق وزارت خارجه ایران و دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران، توانستیم به جهانیان ثابت کنیم که خلیج فارس، اسمی است از گذشته ها وجود داشته و عنوانی نیست که جدیداً انتخاب شده باشد تا بتوان نتیجه گیری سیاسی از آن داشت بنابراین کشورهای عربی علاقه مندند که این اتفاق مبارک در کشور ما رخ ندهد.

در پی اجابت خواسته همه ملت ایران در داخل و خارج کشور به عنوان یک ایرانی مسلمان این افتخار را دارم که برای اولین بار در تقویم جهانی فیلا که اساساً با ما ایرانی ها مشکل دارند توانستیم که نام خلیج فارس را با نام عنوان جام جهانی کشتی « آلیش» ثبت کنیم.

تمام مدال هایم را با کارت خادمی حرم ائمه (ع) عوض کرده ام

* جایی خوانده بودم که عموماً مدال هایتان را به آستان قدس رضوی اهدا می کنید، انگیزه شما از این کار چیست؟

همه مدال هایم را وقف آستان قدس رضوی کرده و آنها را با یک کارت خادمی حرم ائمه عوض کرده ام.

به دلیل اینکه جانشین دبیرکل حقوق بشر در عراق هستم، خادم حرم امیرالمؤمنین، امام حسین، موسی بن جعفر، حضرت اباالفضل علیهم السلام، همچنین خادم حرم های سامرا و کاظمین هستم و سعی می کنم افتخار خدمت گذاری به تمام ائمه را داشته باشم هرچند در حدّ یک جارو زدن، افتخار می کنم.

از دنیا سیر شده ام و دیگر چیزی نمی تواند مرا در دنیا اشباع کند و این مسئله خیلی عادی و بخشی از افتخاراتم است.

آنچه که امروز مرا اشباع می کند وصل شدن به ائمه اطهار علیهم السلام است باور کنید با بردن نام حضرت ابوالفضل (ع) جان و روح تازه ای در من دمیده می شود وقتی در تاریخ وارد می شوم با حرکتی که حضرت ابوالفضل (ع) در حق امام حسین (ع) و ایشان نسبت به تاریخ انجام دادند خودم را در مقابل این بزرگان، خیلی کوچکتر از آن چه که فکر من را بکنید می پندارم.

با شرایط سنی که از مرز ۵۰ سال عبور کرده ام معتقدم امروز بایستی با توسل به ائمه اطهار (ع) بتوانیم جای خود را در آخرت باز کنیم. فکر می کنم دیگر دنیا برایم کافی است؛ اگر قرار بود علم و مدال ها را تقسیم می کردند فکر نمی کنم به یک نفر، بیشتر از این تعداد می رسید! فعلاً برایم کافی است.

* اگر بخواهید از شخصیتی تشکر کنید آن شخصیت کیست؟

شخصیت مرده یا زنده؟

بزرگترین ذکر صلوات است

* فرقی نمی کند، می خواهم ببینم چه کسی برای شما بیش از همه قابل احترام است؟

شاید برای بزرگترین شخصیتی که بعد از خداوند به لحاظ مادی می توان از آن به احترام یاد کرد پیامبر ما حضرت محمد (ص) است که ما با صلواتمان چه خواسته چه ناخواسته، هر روز از ایشان تجلیل و تشکر می کنیم وقتی شما هر روز درودتان را به یک فرد به واسطه نماز خواندن، نذر کردن و… می فرستید و همه اش بعد از خداوند از او تشکر کنید او می شود ملکه و الگوی زندگی ما! برای همین است که عرفا می گویند: بزرگترین ذکر صلوات است ما همیشه به صلوات نیاز داریم.

سیب آنقدر زیبا بود که توانست نیوتن را وادار کند جاذبه زمین را ببیند

* آقای پروفسور بعضی از شخصیت ها را برای شما نام می برم، لطفا ً نظرتان را درباره آنها بیان کنید.

نیوتن: می توان گفت همه ما نیوتن را با سیب می شناسیم، سیب نه به معنای اینکه آن را بخوریم بلکه به معنایی که آنقدر زیبا بود که توانست نیوتن را وادار کند تا جاذبه زمین را ببیند.

گالیله: گالیله را با علم نجوم می شناسیم، فکر می کنم وقتی صحبت از گالیله می شود تمام سرها رو به آسمان می رود تا ببیند ستارگان در کجا قرار گرفته اند. گالیله یعنی آسمان، نیوتن یعنی سیب!

مندلیف: زیباترین کار مندلیف، اعلام « شرطی بودن حیات» در وجود انسان است؛ با فرمول های خاصی که داشت توانست به انسان بگوید شرطی بودن یعنی چه؟ و مندولیف به عنوان اولین فردی بود که توانست شرطی بودن را با فرمول های خاص خودش، در فضای بسته آن زمان روسیه ارائه دهد. او با طراحی جدول های ویژه، کار بزرگی را انجام داد. ما متأسفانه ما شخصیت ها را بر اساس یک بخشی از کارهایشان می شناسیم. مثلاً لئوناردو داوینچی را به عنوان یک نقاش می شناسیم در حالی که او یک مخترع بود.

* متأسفانه فوتبالست ها نمی گذارند جوانان ما به دنبال الگوبرداری از شخصیت های علمی بروند

سال گذشته که عنوان علمی جهان را از کشور رمانی گرفتم، آنجا لئوناردو داوینچی را به عنوان بزرگترین مخترع جهان می شناسند در حالی که ما اصلاً او را نمی شناسیم و معتقدیم لئوناردو داوینچی یک نقاش و مجسمه ساز بود.

بنده اصرار دارم که شخصیت ها را فقط در آنچه که در ذهن ما هست خلاصه نکنیم چراکه ما مسائل بسیاری را درباره شخصیت های مختلف نمی دانیم.

شاید ادیسون همراه با دستیارش در یک اختراع، هزار روش را امتحان کردند تا به جواب یک مسئله برسند لذا وقتی دستیار ادیسون به او گفت: ما خیلی ضرر کرده ایم مدت های مدیدی است که ما نتوانستیم به این فرمول برسیم! ادیسون بسیار جالب پاسخ داد، گفت: ما شکست نخورده ایم، اتفاقاً ما موفق شده ایم و در اختراع بعدی دیگر لازم نیست این هزار روش را تکرار کنیم.

بنابراین لازم است جوان ها کمی بیشتر درباره شخصیت های علمی مطالعه کنند شاید بهترین الگوهایی که امروز می توان در جهان از آن بهره برداری کرد همین شخصیت های علمی است. با همه احترامی که به فوتبالیست ها و هنرمندان قائلم اما متأسفانه باید گفت که این قشر، فکر جوان ها را به خود اشغال کرده اند تا جایی که جوان ها کمتر برای الگوبرداری سراغ شخصیت های علمی می روند.