به گزارش پارس به نقل از فارس، حجت الاسلام حسین جوان آراسته در نشست علمی بررسی ویژگی های رییس جمهور شایسته در نظام جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اندیشه های امام خمینی و مقام معظم رهبری با اشاره به شرط مدیر و مدبر بودن برای پست ریاست جمهوری اظهار داشت: شرط دیگری که در اصل ۱۱۵ اشاره شده است مدیر و مدبر بودن است. شخصی که بالاترین مسئولیت اجرایی کشور را بر عهده می گیرد باید از توان مدیریتی بالا و آینده گری بهره مند باشد و بدون داشتن این موارد در مسئولیت ریاست جمهوری موفق نخواهد بود.

وی وظایف رئیس جمهور در نظام جمهوری اسلامی را فراوان دانست و افزود: وظایف فراوان رئیس جمهور نشان از جایگاه رفیع و بلند این پست دارد.

عضو هیئت علمی پژوهشکده حوزه و دانشگاه اضافه کرد: از جمله وظایف رئیس جمهور مسئولیت اجرای قانون اساسی، امضای قوانین و قراردادها، ریاست هیئت وزیران، ریاست سازمان های وابسته به دولت و ریاست شوراهای دولتی است که حساسیت این پست را نشان می دهد و باید شخص توانمندی در چنین منصبی قرار بگیرد که توانایی اجرای این وظایف را داشته باشد.

وی با اشاره به اصل ۱۱۵ قانون اساسی گفت: اصل ۱۱۵ قانون اساسی وی‍ ژگی های رییس جمهور را مطرح کرده است. شرایطی که قانون گذار مطرح کرده است به دو دسته تقسیم می شود. قانون گذار شرایطی را در ابتدای این اصل آورده است و باقی شرایط را ادامه ذکر کرده است.

جوان آراسته نخستین شرط ذکر شده برای ریاست جمهوری را رجل سیاسی بودن دانست و افزود: بحث های فراوانی در خصوص معنای رجل سیاسی شده است که آیا رجل در این اصل قانون اساسی به معنی شخصیت و یا به معنی جنسیت است. برخی گفته اند که رجل در این اصل بدون ملاحظه جنسیت مطرح شده و به معنی شخصیت است و زنان را نیز می توان به جایگاه ریاست جمهوری برگزید.

عضو هیئت علمی پژوهشکده حوزه و دانشگاه با اشاره به مذاکرات نمایندگان مجلس خبرگان اظهار داشت: اما با توجه به مطالب مطرح شده در مذاکرات نمایندگان مجلس خبرگان در زمان تصویب قانون اساسی می توان گفت رویکرد اکثر نمایندگان تمایل به رجل در معنای جنسیت بوده است و البته دلایل دیگری هم برای اثبات این مطلب هم وجود دارد.

وی افزود: نخستین دلیل برای اثبات مطلب این است که هیچ گاه در ادبیات سیاسی ایران از ابتدا تاکنون به یک زن سیاستمدار عنوان رجل سیاسی اطلاق نشده است و البته به هر مذکری نیز رجل سیاسی اطلاق نمی شود.

جوان آراسته اضافه کرد: دومین دلیل برای مراد بودن معنی جنسیت در خصوص رجل سیاسی این است که در مکانی اگر یک کلمه هم معنای حقیقی و هم معنای مجازی داشته باشد، اگر قرینه ای برای معنای مجازی وجود نداشته باشد، مراد معنای حقیقی است. دلیل سوم این است که تصریح کردن به شرط مرد بودن در زمان تصویب قانون اساسی خوشایند نبوده است.

وی ادامه داد: با وجود وظایف رییس جمهور و انبوه درگیری های او، فرهنگ اسلامی با توجه به ملاحظات و حرمت ها داشتن روابطی این گونه را برای زنان مناسب نمی داند. البته در این اصل علاوه بر معنای جنسیت، شخصیت هم مراد بوده است، البته شخصیتی که از مردان باشد.

عضو هیئت علمی پژوهشکده حوزه و دانشگاه از شرایط رئیس جمهور در قانون را رجل مذهبی و سیاسی بودن دانست و افزود: رئیس جمهور باید از چهره های شاخص مذهبی و سیاسی باشد. یعنی شخص در کارنامه خود سابقه روشنی از ورود به مسائل سیاسی و مذهبی داشته و با صرف داشتن اطلاعات سیاسی فرد رجل سیاسی نمی شود و با صرف پایبند بودن به دین نیز رجل مذهبی نمی شود. البته در ادامه اصل ۱۱۵ مومن بودن نیز به عنوان یکی از شرایط آمده است.

وی با اشاره به شرط ایرانی الاصل بودن رئیس جمهور گفت: ایرانی الاصل بودن فراتر از تابعیت است، البته در ادامه این اصل به داشتن تابعیت ایرانی هم اشاره شده است، چون ممکن است فردی ایرانی الاصل باشد، اما اکنون تابعیت کشور دیگری به جز ایران را داشته باشد.

جوان آراسته اضافه کرد: دیگر شرط ذکر شده در قانون اساسی برای رئیس جمهور داشتن حسن سابقه و امانت و تقوا است. رئیس جمهور پس از انتخاب باید با حضور رییس قوه قضائیه مراسم تحلیف را به جای آورد که در آنجا قسم می خورد که قدرتی که مردم به او داده اند را به منتخب بعدی خود بسپارد.

وی با اشاره اعتقاد رئیس جمهور به مبانی نظام جمهوری اسلامی اظهار داشت: رئیس جمهور بر طبق اصل ۱۱۵ قانون اساسی باید معتقد به مبانی جمهوری اسلامی و پاسدار مذهب رسمی کشور باشد. ولایت فقیه و جمهوریت از جمله مبانی نظام جمهوری اسلامی براساس بندهای قانون اساسی است و مذهب رسمی کشور شیعه جعفری اثنی عشری است.