دومین گشت تحقیقات اقیانوسشناسی از هفته آینده برگزار می شود
رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی از برگزاری دومین گشت تحقیقاتی اقیانوسی از یکشنبه هفته آینده خبر داد و گفت: در این گشت تحقیقاتی، پژوهشگران 4 دانشگاه علوم دریایی حضور دارند.
بهروز ابطحی در هجدهمین نشست شورای عالی اتحادیه دانشگاهها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی با اشاره به برگزاری دومین گشت تحقیقاتی اقیانوسی افزود: این گشت در آبهای دریای عمان اجرایی از روز یکشنبه هفته آینده به مدت یک هفته برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه برای انجام این گشت تحقیقاتی با دانشگاههایی که ظرفیت اعزام داشتند، مکاتبات میشود، یادآور شد: بر این اساس در این مرحله محققان دانشگاههای علوم دریایی خرمشهر، هرمزگان، خلیج فارس و بوشهر شرکت خواهند کرد.
ابطحی با تاکید بر اینکه تلاش میشود گشتهای تحقیقاتی به صورت فصلی برگزار شود، ادامه داد: بر این اساس قرار است برای گشت دوره بعدی نیز محققان دانشگاههای "چابهار" و یک دانشگاه دریایی شمال کشور نیز حضور داشته باشند.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی با اشاره به اهمیت نقش دریا در توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال، خاطر نشان کرد: از این رو گشتهای تحقیقاتی با هدف شناسایی این ظرفیتها و مولفههای فیزیکی و شیمیایی دریاها و اقیانوسها برگزار میشود .
وی تعداد ایستگاههای ساحلی فعال در دنیا را 860 ایستگاه عنوان کرد و گفت: این تعداد نشان دهنده اهمیت شناخت دریاها و اقیانوسها و نقش آنها در اقتصاد کشورها و گستردگی این علوم دریایی است .
ابطحی یادآور شد: برخی از کشورها چون ایران، چین، هند و برزیل به ترتیب رشد خوبی از لحاظ تولیدات علمی در حوزه علوم دریا دارند، به گونهای که ایران در بازه زمانی 2012 تا 2014 حدود 4 هزار مقاله در بخش علوم دریایی منتشر کرده است که این رقم در آمریکا بیش از 96 هزار مقاله است .
به گفته رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی ایران از سال 2004 تا 2104 با 8 پله رشد رتبه 26 جهان را در تولید مقالات علمی در حوزه علوم دریایی دارد .
وی در عین حال افزود: مدیریت علمی در این حوزه در کشورهای پیشرفته بسیار متمرکز است، به طوری که نروژ بیشترین محقق در زمینه علوم دریایی در دنیا را دارد و امریکا با دارا بودن 15 کشتی تحقیقاتی بزرگ و 20 کشتی بینالمللی در این زمینه رتبه اول را دارد که ایران در این زمینه جایگاهی ندارد .
ابطحی با اشاره به تجهیزات دریایی ایران تاکید کرد: ایران با داشتن سه حوزه آبی خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر باید از لحاظ تجهیزات دریایی بسیار غنی و پیشرفته باشد، ولی در حال حاضر تنها یک کشتی تحقیقاتی خلیج فارس را در اختیار دارد .
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با تاکید بر اینکه در حال حاضر 325 کشتی در سطح جهان به کارهای تحقیقاتی دریایی مشغول هستند، اضافه کرد: کشور چین رتبه نخست را در بودجههای تحقیقاتی متعلق به بخش دریایی دارد و به این معنا است که این کشور 4.5 درصد از بودجه تحقیقاتی خود را صرف تحقیقات دریایی میکند .
وی به تحقیقات این پژوهشگاه در قطب شمال و جنوبی اشاره کرد و گفت: با توجه به اهمیت توسعه این علم در کشور در تلاش هستیم تا به قطبین نیز نیرو اعزام کنیم. رفتن به قطب شمال کار سادهای نیست، اما شاید بتوانیم به قطب جنوب ورود کنیم که در نظر داریم برای اعزام اولین گروه محقق به قطب از دانشگاههای دریایی کمک بگیریم .
ارسال نظر