واکنش معنادار یک جریان سیاسی با برخورد گشت ارشادی ناجا
داستان #دختران_خیابانی_انقلاب ادامه دارد؟
مدت زیادی از حرکت دختران خیابانی انقلاب که وابسته به فرقه منحله بهاییت بودند، نمیگذرد که انتشار فیلمی پرسروصدا درباره برخورد گشت ارشادی ماموران ناجا واکنشهای مختلفی را از سوی شخصیتهای فرهنگی و سیاسی و دولتی به همراه داشت.
چندصباحی از حرکت برخی دختران وابسته به فرقه منحله بهاییت نمیگذرد که در روزهای تعطیل آخر هفته فیلمی چند دقیقهای از برخورد دو تن از ماموران ناجا با یکی از خانم بدحجاب در پارک طالقانی منتشر شد که واکنشهای مختلفی را از سوی شخصیتهای فرهنگی و سیاسی و دولتی به همراه داشت.
با دست به دست شدن این فیلم و انتشار گسترده این مساله در رسانههای داخلی و خارجی پای هنرمندان، مسئولان، نمایندگان مردم در مجلس و شورا و همچنین کاربران شبکههای اجتماعی به این مساله باز شد و اینجا بود که هرکسی با ظن خودش واکنشی را نسبت به این مساله ابراز داشت.در این میان برخی این حرکت را نتیجه پوشش نادرست دختر جوان دانسته بودند و در مقابل برخی از لزوم حفظ کرامت ایرانیان و توجه به حقوق شهروندی سخن گفتند. هرچند برخی به نیز به تعریف و بیان خاطرههای خود از تجربیاتشان با گشت ارشاد گفتند و این مساله در صدر مسائل پربحث شبکههای اجتماعی قرار گرفت.
این داستان تاجایی ادامه پیدا کرد که دولتیها و مسئولین نیز برای اینکه از گود این مساله عقب نمانند به این مساله واکنش نشان داده و شاید جدیترین برخورد را وزیر کشور داشت که در عین اظهار تاسف نسبت به این مساله از عزم ناجا در برخورد با ماموران خاطی سخن گفت و از طرفی سخنگوی ناجا نیز نسبت به این مساله واکنش نشان داد.
اما این مساله به اینجا ختم نشد و ابتکار و مولاوردی و دیگر زنان اصلاحطلب نیز که تاکنون روزه سکوت گرفته بودند و درباره حوزه کاری خود با وجود وضعیت بغرنجی که در آنان وجود دارد سخن نمیگفتند، لب به اعتراض گشودند و این بار نفس این عمل را مورد انتقاد قرار دادند.
معصومه ابتکار در این زمینه اظهارداشت: ««فیلمی در فضای مجازی از برخورد در موضوع حجاب منتشر شده که به گشت ارشاد منتسب میشود. این رفتار چه توجیهی دارد؟ دایره عمل یک مامور حتی در صورت اهانت به او، تا کجاست؟ بشدت این برخورد را محکوم و پیگیری میکنم. این رفتارهای خشن و غیر دینی در شأن هیچ انسانی نیست.»
از سویی شهیندخت مولاوردی که پیش از این معاونت زنان را برعهده داشت و اکنون دستیار ویژه رئیسجمهوری در امور حقوق شهروندی است، با انتقاد از این مساله اظهارداشت: «انتشار کلیپ نحوه برخورد ماموران پلیس زن با مقوله بدپوششی و شیوه ارشاد آنها! بیش از پیش ضرورت تغییر رویکرد نهادهای فرهنگی و انتظامی از «باید» به «باور»، از «تبلیغ» به «تعمیق»، از «ظاهر» به «معنا» و از «فعالیتمحوری» به «اثربخشی» که از برنامههای فرهنگی دولت یازدهم بود را به همه ما یادآوری کرد. از ورود و واکنش فوری وزیر کشور تشکر میکنم و عمیقا بر این باورم که در عصر ارتباطات باید طرحی نو درانداخت.»
نمایندگان فراکسیون امید هم از قافله عقب نمانده و نسبت به این مساله واکنش نشان دادند، یکی از این افراد پروانه سلحشوری بود که در این راستا در مصاحبه با یکی از روزنامههای هم طیف خود گفت: «منتقد رفتارها و برخوردهای خشن با دختران و زنان هستم و اینگونه برخوردها باعث نمیشود که زنان به حجاب روی بیاورند. این رفتارها نه دینی است و نه مذهبی. اسلام دین رحمت است، نه دین خشونت که بخواهند با مردم اینگونه برخورد کنند.ماموران نیروی انتظامی حق اعمال خشونت را ندارند و فکر نمیکنم که افراد جامعه ما شایسته برخورد به این شکل باشند. باید با افراد جامعه اعم از زن و مرد، کودک و حتی حیوانات با احترام رفتار شود و حق آزار و اذیت نداریم.»
طیبه سیاوشی، رئیس کمیته زنان، ورزش و جوانان مجلس هم یکی دیگر از فراکسیون امیدیها بود که با اظهار تاسف نسبت به این مساله اظهارداشت: «فیلم برخورد اخیر گشت ارشاد واقعا تاسفآور بود. با سردار اشراق، معاون امور حقوقی و مجلس ناجا تماس گرفتم، ایشان گفتند برخورد ماموران ما اشتباه بود و ما دستور داده بودیم اگر مقاومتی صورت گرفت، ماموران رها کنند. نیروی انتظامی به سرعت مسأله را بررسی خواهد کرد.»
فاطمه سعیدی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو حزب کارگزاران سازندگی هم یکی دیگر از زنان نماینده بود که به این موضوع واکنش نشان داد. او در توییتر خود نوشت: «از وزارت کشور و نیروی انتظامی انتظار داریم هرچه سریعتر با عوامل برخورد شنیعی که توسط گشت ارشاد انجام شده است، برخورد شود.»
پروانه مافی دیگر نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی هم به انتقاد از این نحوه برخورد ناجا با مردم پرداخت و در توییتر خود نوشت: «با انتشار فیلم کتکزدن یک دختر توسط پلیس، وقت آن است که فرمانده نیروی انتظامی توضیح دهند تشکیل پلیس امنیت اخلاقی، چه ثمرات مثبتی در حفظ امنیت اخلاقی جامعه داشته است؟ روشن شدن ابعاد موضوع را تا مجازات خاطیان، همراه با همکارانم در فراکسیون زنان و خانواده مجلس دنبال خواهیم کرد.»
در این میان سلسله زنان اصلاحطلب که در این روزهای بی رونق کاری به دنبال بهانهای برای زیراز سوال در رفتن کار پیدا کردند و از جمله این افراد ناهید خداکرمی از اعضای لیست رانتی شورای شهر بود که در این باره اظهارداشت: «بهعنوان رئیس کمیته سلامت شوراى شهر از کمیسیونهاى بهداشت، فرهنگى و اجتماعى مجلس تقاضا دارم به فوریت نسبت به اصلاح قانون حجاب و عفاف اقدام شود تا بیش از این سلامت روانى، فرهنگى و اجتماعى شهروندان به خطر نیفتد.»
در پایان باید گفت علیرغم اینکه برخورد این ماموران ناجا به هیچ وجه مورد تایید نیست اما پرسشی که در اینجا مطرح میشود آن است که قانون در ذهنیت این افراد از چه جایگاهی برخوردار است و اگر قانون فصل الخطاب کشور است جای چه اعتراضی باقی میماند که برخورد مامور ناجا با امر خلاف قانون مورد اعتراض قرار گیرد از سویی در هر کشوری ضوابطی تعیین شده است که شهروندان ملزم به رعایت ان هستند.
هرچند نحوه فیلمبرداری از این داستان به صورت مستقیم و از زاویهای که کامل در تیررس این افراد قرار دارد، این ابهام را تقویت میکند که این فیلم خالی از صحنهسازی نیست و بسیج رسانهای ارگان اصلاحطلب و کارگزاران برای رسیدگی به این مساله که در اولویتهای پایین کشور است، این شبهه را تقویت میکند چراکه به نظر میرسد نگاه برنامهریزی شدهای قصد دارند تا این مساله کوتاهی نظام جلوه دهند.
نمونه این مساله را میتوان در تصویر صفحه یک روزنامه سازندگی نیز مشاهده کرد که علیرغم مشکلات عدیدهای که در کشور وجود دارد مساله برخورد گشت ارشادی ماموران ناجا را برجسته کرده و به آن ضریب داده اما واقعیت این است ضریب دادن یک جریان سیاسی خاص به مساله زنان تنها هنگامی صورت میگیرد که منافع آنان حکم کند و در باقی موارد که کمر زنان سرپرست خانواده در زیر سیاستهای لیبرالی دولت در حال شکسته شدن است، صدایی از هیچکس برنمیخیزد.
هرچند عکس این مساله را نیز در قضیه دختران خیابان انقلاب شاهد بودیم که علیرغم حمایتهای بی دریغ این جریان سیاسی از مساله زنان در آخر قصه مشخص شد که این جریان با برنامهریزی وارد این داستان شده و در ازای پول دست به چنین کاری زدهاند، حالا باید منتظر ماند و دید این مساله در انتها به کجا میانجامد؟
ارسال نظر