به گزارش پارس نیوز، 

علی محمد شاعری ، با انتقاد از اینکه در سال 96 تغییری در شاخص های زیست محیطی ایجاد نشد، گفت: محیط زیست تبدیل به محیط ایست شده و درک و فهم درستی نسبت به حفظ محیط زیست، درخت، جنگل و حیات وحش در کشور وجود ندارد و متاسفانه حقوق حیوانات، جنگل، مراتع و پوشش گیاهی در کشور به درستی رعایت نمی شود.

نماینده مردم نکاء، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: تا مادامی که ارزش نعمت های خدادادی مانند آب، خاک، جنگل و هوا به اندازه کافی برای مردم و مسئولان روشن و ملموس نباشد و ارزش اقتصادی و حیاتی لازم را برای محیط زیست قائل نباشیم محیط زیست به راحتی در معرض تهدید و تخریب قرار خواهد گرفت.

شاعری با بیان اینکه باید در سیاست های گذشته محیط زیست تجدید نظر کرد، گفت: به صورت جدی می طلبد نسبت به تشکیل وزارت محیط زیست اقدام کرد و باید وزیری مقتدر در راس آن قرار گیرد.

مشروح گفت وگوی تفصیلی خانه ملت با سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس دهم را در ادامه مطالعه کنید.

علی محمد شاعری در مورد عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در بخش‌های مختلف با انتقاد از اینکه در سال 96 تغییرات خاصی در شاخص های محیط زیست ایجاد نشد، گفت: در سال گذشته آلودگی هوا همچنان معضل بزرگ کلانشهرهای کشور بود، ریزگردها و بحران آب افزایش یافت و هیچ برنامه روشنی برای مقابله با خشکسالی، پیشگیری و جبران خسارت های ناشی از آن در کشور وجود نداشت.

نماینده مردم نکاء، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی، با یادآوری اینکه در برخی از بخش ها مانند اجرای طرح تنفس جنگل که از سوی مجلس پیشنهاد شد قدم های خوبی برداشته شد، افزود: بر این اساس بهره برداری از جنگل کاهش یافت و همچنین بهره برداری از درختان سرپا نیز متوقف شد و این گامی بسیار مناسب بود اما در بسیاری از شاخص های دیگر مانند بیابان زدایی، مقابله با پدیده خشکسالی، توسعه کشاورزی دانش بنیان جهت مقابله با پدیده کم آبی، افزایش بهره وری منابع آب و مقابله با آلودگی هوا و احیای تالاب ها مانند هامون، هورالعظیم، میقان وسایر تالاب های کشور اقدامات خاصی انجام نشد البته سطح آبگیری دریاچه ارومیه نسبت به سال 95 به دلیل افزایش بارندگی ها در استان افزایش یافت اما این افزایش به دلیل عملکرد مدیریتی نبود.

در سال گذشته حساسیتی از سوی محیط زیست و جهاد کشاورزی در مورد محصولات تراریخته دیده نشد

وی ادامه داد: در برخی موارد نیز مانند محصولات تراریخته مجلس ورود کرد و انتظار داشتیم سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی اقدامات جدی تری همگام با مجلس انجام دهد اما متاسفانه حساسیت لازم از سوی این دستگاه ها دیده نشد.

در اجرای قوانین زیست محیطی تعلل می شود

این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: مجلس در برنامه ششم و قانون آلودگی هوا و سایر قوانین مانند حفاظت از تالاب ها و حفاظت از خاک که در دستور کار مجلس قرار داشته و به زودی در صحن علنی مطرح می شود و همچنین قانون حفاظت از ذخایر ژنتیکی گام های موثری برداشت اما متاسفانه در بخش اجرا ضعف وجود دارد و در اجرای قوانین تعلل می شود؛ امیدواریم که توجه به شاخص های زیست محیطی مانند افزایش سرانه جنگل و فضای سبز، کاهش شاخص های آلودگی، روند بیابان زدایی، روند تخریب مراتع، تنش آبی و فرسایش خاک احیای تالاب ها، اقدامات مناسب برای مقابله با ریزگردها، افزایش بهره وری آب و مساحت جنگل کاری، توسعه شیوه های نوین آبیاری در سال جاری در دستور کار قرار گرفته و با همکاری دستگاه ها سال جاری سالی پربار برای محیط زیست کشور باشد.

هنوز واحدهای صنعتی آلاینده در حال فعالیت هستند

شاعری با انتقاد از اینکه هنوز واحدهای صنعتی آلاینده در حال فعالیت هستند و اقدامی برای انتقال آنها در سال گذشته انجام نشد، گفت: در سال96 دستاورد مهمی در حوزه محیط زیست نداشتیم البته طرح تنفس جنگل با تلاش مجلس تحقق یافت و همچنین حساسیت هایی در بحث محصولات تراریخته از سوی مجلس انجام شد و از سویی مجلس با توجه به افزایش دوبرابری میزان آبیاری تحت فشار اعتبارات این مهم را به دو برابر افزایش داد.

نمره محیط زیست در سال گذشته مردود است

وی با بیان اینکه نمره محیط زیست در سال گذشته مردود است، افزود: حال محیط زیست، منابع آب کشور، هوای کشور، تالاب ها و حیات وحش به هیچ وجه مطلوب و مناسب نیست البته این وضعیت طی پروسه زمانی طولانی اتفاق افتاده و تنها محیط زیست در این رابطه مقصر نیست هر چند محیط زیست باید مقتدر و قوی باشد تا بتواند بر سایر دستگاه ها اعمال ضابطه و مقررات کند.

سازمان محیط زیست در اغلب کشورها حق وتو دارد/ بدون اجازه محیط زیست در دنیا اقدامات توسعه ای اتفاق نمی افتد

شاعری با بیان اینکه سازمان محیط زیست در اغلب کشورها حق وتو دارد، تصریح کرد: قدرت فرماندهی توسعه دست محیط زیست کشورها است و بدون اجازه محیط زیست در دنیا اقدامات توسعه ای اتفاق نمی افتد و محیط زیست در دنیا همواره حامی و همراه توسعه بوده و به توسعه کمک می کند.

نماینده مردم نکاء، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از زمان شکل گیری شکاربانی در ایران هنوز مانند گذشته تفکرات کوچک در مورد محیط زیست ادامه دارد و محیط زیست در قالب شکارگاه سلطنتی مناطق حفاظت شده و چهارگانه تلقی می شود این در حالی است که محیط زیست در تمامی ابعاد زندگی شهروندان از سفره تا پروژه های عمرانی و بزرگ اقتصادی، مناطق حفاظت شده، حیات وحش، هوا، آب و خاک و تنوع زیستی جریان دارد.

محیط زیست موضوعی فرابخشی، فراوزارت خانه ای و حاکمیتی است

وی با تاکید بر اینکه محیط زیست موضوعی فرابخشی، فراوزارت خانه ای و حاکمیتی است، افزود: اگر در مسیر توسعه و رشد محیط زیست مورد توجه قرار نگیرد جامعه با مرگ خاموش روبرو خواهد شد.

باید چاره و فکری اساسی برای نجات محیط زیست کشور کرد/ سالانه 6 میلیون هکتار میزان تخریب جنگل های کشور

شاعری با تاکید بر اینکه باید چاره و فکری اساسی برای نجات محیط زیست کشور کرد، گفت: متاسفانه فرسایش خاک و تغییر اقلیم در کشور در حال افزایش بوده و یکی از علل تغییر اقلیم از بین رفتن پوشش گیاهی است به گونه ای که مساحت جنگل ها طی شش دهه گذشته از حدود 18 میلیون هکتار به 14 میلیون هکتار کاهش یافت یعنی حداقل 4 میلیون هکتار جنگل طی 6 دهه گذشته در ایران تخریب شد البته باور دارم که میزان تخریب جنگل های کشور 6 میلیون هکتار است و به طور تقریبی سالی100 هزار هکتار از جنگل ها به دلیل تغییر کاربری، بهره برداری بی رویه، قاچاق چوب، توسعه شهرها، آتش سوزی، خشکسالی و تغییر اقلیم در ایران تخریب شده است در حالی که آمارهای سازمان جنگل ها حکایت از تخریب 4 میلیون هکتار جنگل دارد.

عوامل انسانی علت اصلی تخریب جنگل/ پیشی گرفتن بیابان زایی بر بیابان زدایی

وی علت اصلی تخریب جنگل را عوامل انسانی دانست و افزود: اگر امروزه شاهد خشکسالی در کشور،کاهش سفره های آب زیر زمینی و پیشی گرفتن بیابان زایی بر بیابان زدایی هستیم علت اصلی آن کاهش پوشش جنگلی و گیاهی است و همچنین افزایش درجه حرارت به علت کاهش بارندگی ها و به تبع آن تشدید ریزگردها است و همچنین آلودگی هوا و سیل ها در حال افزایش است.

در معرض خطر قرار گرفتن دریاچه ارومیه وسایر تالاب های بین المللی / سفره های آب زیرزمینی در حال کاهش

شاعری با انتقاد از اینکه دریاچه ارومیه و سایر تالاب های بین المللی در معرض خطر قرار دارند، تصریح کرد: علت اصلی این معضل از بین رفتن پوشش گیاهی در حوزه های بالا دست است در واقع پوشش گیاهی بارندگی های موسمی، رگباری، فصلی را در خود نفوذ می دهد و سفره های آب زیرزمینی را تغذیه می کند اما زمانی که زمین لخت می شود بارنگی ها تبدیل به سیلاب و از دسترس خارج می شوند بنابراین سالانه سفره های آب زیرزمینی در حال کاهش بوده و به حجم دشتهای ممنوعه افزوده می شود.

90 درصد مراتع کشور ضعیف و متوسط است/ از بین رفتن و تخریب سالانه 100 هزار هکتار از مراتع

شاعری با انتقاد از اینکه90 درصد مراتع کشور ضعیف و متوسط است، تصریح کرد: سالانه 100هزار هکتار از مراتع کشور از بین می رود و زمینی که پوشیده از گیاه نباشد خاصیت نفوذ پذیری آب را از دست می دهد و به زمینی مرده تبدیل می شود.

سالانه 50 هزار هکتار بیابان زایی در کشور/ محیط زیست با بهزیستی اشتباه گرفته می شود

این نماینده مردم در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه سالانه 50 هزار هکتار بیابان زایی در کشور داریم، گفت: سوء مدیریت در منابع طبیعی کشور وجود داشته و از منابع طبیعی کشور به خوبی محافظت نمی شود از سویی برای محیط زیست ارزش زیادی قائل نیستیم و هنوز محیط زیست با بهزستی اشتباه گرفته می شود.

محیط زیست تبدیل به محیط ایست شده است/درک و فهم درستی نسبت به محیط زیست، درخت، جنگل وحیات وحش وجود ندارد

وی با انتقاد از اینکه محیط زیست تبدیل به محیط ایست شده است و درک و فهم درستی نسبت به محیط زیست، درخت، جنگل وحیات وحش وجود ندارد، گفت: تا مادامی که ارزش نعمت های خدادادی مانند آب، خاک، جنگل و هوا به اندازه کافی برای مردم و مسئولان روشن و ملموس نباشد و ارزش اقتصادی و حیاتی لازم را برای محیط زیست قائل نباشیم محیط زیست به راحتی از بین می رود و تخریب می شود.

نگاه مردم و مسئولان به محیط زیست لایزال و نامحدود است/ اتمام آستانه تحمل منابع حیاتی

شاعری ادامه داد: هرگز تصور نمی کردیم ایران با بحران آب مواجه شود و متاسفانه نگاه مردم و مسئولان به محیط زیست لایزال و نامحدود است؛ در حال حاضر نظریه محدود بر منابع حیاتی حاکم است و همه اندیشمندان بر این باور هستند که هوا، آب، خاک و جنگل محدود است و اگر با نیازهای نامحدود بشر مواجه شوند این منابع نامحدود به زودی تخریب و نابود خواهد شد متاسفانه از این منابع حیاتی بیش از حد ظرفیت و توان اکولوژیک بهره برداری کردیم و آستانه تحمل منابع حیاتی مانند جنگل آب خاک و هوا در ایران تمام شد و به همین دلیل در اغلب کلانشهرها و آلودگی هوا مواجه هستیم زیرا بارگذاری بیش از ظرفیت زیستی ما در شهرها، بهره برداری از جنگل ها بیش از تجدید حیات سالانه است و بیش از سه برابر از مراتع بهره برداری کرده ایم و در حقیقت اگر در یک هکتار جنگل سالانه رویش حجمی یک متر مکعب بود اما ما چندین متر مکعب از جنگل برداشت و بهره برداری کردیم و نتیجه آن سیلاب های ویرانگر و خانمان برانداز است.

نبود سازمانی قدرتمند و مقتدر برای اداره منابع طبیعی کشور از عوامل موثر در تخریب جنگل ها

وی یکی از عوامل تخریب جنگل ها را نبود سازمانی قدرتمند و مقتدر برای اداره منابع طبیعی کشور دانست و ادامه داد: در حال حاضر محیط زیست و سازمان جنگل ها برای مدیریت منابع طبیعی در حال تلاش هستند اما این فعالیت های موازی در دنیا منسوخ شده است.

در راس سازمان جنگل ها و محیط زیست افراد و مدیران متخصصی قرار ندارند

شاعری تصریح کرد: دربیش از 130 کشور دنیا سازمان های منسجم، مقتدر و واحدی برای اداره منابع طبیعی و محیط زیست تشکیل شده است و همچنین مدیرانی تصدی محیط زیست را بر عهده دارند که بسیار متخصص هستند این در حالی است که در ایران در راس سازمان جنگل ها و محیط زیست افراد و مدیران متخصصی قرار ندارند و متاسفانه شاهد هستیم که قبل و بعد از انقلاب متولیان متخصص و مقتدر و با سوادی را برای اداره محیط زیست و منابع طبیعی کشور انتخاب نکردیم.

این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: علت دیگر تخریب محیط زیست عدم ساختار مناسب این سازمان و نبود امکانات و تجهیزات و اعتبارات کافی و کمبود پرسنل است.

محیط زیست در میان سازمان های دولتی دارای کمترین اعتبار و بودجه است/ دولت توجه مناسبی به محیط زیست ندارد

شاعری ادامه داد: متاسفانه امکانات برای اطفای حریق بسیار ابتدایی بوده و محیط زیست در میان سازمان های دولتی کشور دارای کمترین اعتبار و بودجه است و این موضوع بیانگر این است که دولت توجه مناسبی به این موضوع نداشته است.

اعتبارات محیط زیست و آب در مقایسه با سال گذشته 50 درصد کاهش یافت/ عدم اعتقاد و باور دولت به محیط زیست

نماینده مردم نکاء، بهشهر و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دولت در لایحه بودجه97 محیط زیست و آب را دو چالش اساسی کشور اعلام کرد، گفت: این در حالی است که اعتبارات محیط زیست و آب در مقایسه با سال گذشته 50 درصد کاهش یافت و این موضوع به دلیل عدم اعتقاد و باور دولت به محیط زیست است بنابراین مشاهده می کنیم که ساختار ضعیف، باور نداشتن اهمیت و جایگاه محیط زیست در توسعه کشور و عدم وجود امکانات و نیروی انسانی کافی، سازمان های موازی و تجهیزات قدیمی و فرهنگ غلط حاکم بر جامعه نسبت به محیط زیست از گذشته های دور و بهره برداری بی رویه محیط زیست و آب را به دو بحران اصلی کشور تبدیل کرده و آب و هوا که دو عنصر اساسی برای ادامه حیات و زندگی است در معرض تهدید قرار دارند.

باید در سیاست های گذشته محیط زیست تجدید نظر کرد/ وزارت محیط زیست تشکیل شود

سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه باید در سیاست های گذشته محیط زیست تجدید نظر کرد، افزود: به صورت جدی می طلبد نسبت به تشکیل وزارت محیط زیست اقدام و وزیری مقتدر را برای محیط زیست انتخاب کرد باید فراتر از برنامه و قانون و با اقدام و عمل برای رفع مشکلات زیست محیطی کشور گام برداشت و محیط زیست کشور را نجات داد تا توسعه پایدار کشور تحقق یابد./

پایان پیام