اصلاح نژادی، چالش اخلاقی ماست
رئیس مرکز تحقیقات غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: یکی از چالشهایی که با آن مواجه هستیم دستکاری ژنتیکی و اصلاح نژادی است که آیا میتوانیم و اجازه داریم با تغییر در ژن افراد ظاهر، رنگ پوست، قد و وزن آنها را تغییر دهیم یا خیر.
به گزارش پارس به فارس باقر لاریجانی صبح امروز در سومین کنگره ژنتیک پزشکی ایران که در مرکز طبی کودکان برگزار شد با اشاره به نقش کدهای اخلاقی در ژنتیک اظهار داشت: از حدود ۱۴ سال گذشته با تشکیل کمیته تحقیقات ژنتیک در وزارت بهداشت ۲۶ کد اخلاقی در زمینه ژنتیک تدوین شد و به مرور کدهای اختصاصی برای پیوند اعضا و تحقیقات روی گامت و جنین و حیوانات نیز تدوین شده است که منحصر به فرد است.
وی گفت: تدوین گاید لاین هایی برای استفاده از ژنتیک در علم پزشکی ضروری است چرا که ما باید بدانیم تا چه حد می توان از اطلاعات ژنتیکی افراد برای کارهای مطالعاتی یا درمان خود فرد استفاده کرد.
وی با اشاره به تبیین ۲۶ کد اخلاقی در زمینه ژنتیک از وزارت بهداشت اظهار داشت: در سال ۱۹۹۹ میلادی کمیته تحقیقات ژنتیک در وزارت بهداشت، ۲۶ کد اخلاقی در راستای استفاده از ژنتیک را تدوین کرد که به مرور کدهای اخلاقی تخصصی تر مانند چگونگی پیوند اعضا، تحقیقات روی گامت و جنین و حتی اینکه چقدر می توانیم با استفاده از اطلاعات ژنتیک روی حیوانات تحقیق کنیم، تدوین شد که شاید کشور منحصر به فردی در تدوین این کدهای اخلاقی باشیم.
وی در مورد استفاده از اطلاعات ژنتیک در روش های درمانی جدید گفت: راهنماهای بالینی در این زمینه با توجه به پیشرفت علم و شرایط جدید باید مورد بازبینی قرار بگیرد به عنوان مثال تشخیص ژنتیک قبل از زایمان برای جنین هایی که دارای مشکلات جدی هستند از موارد بسیار مهمی است که با آینده مادر و جنین گره خورده است.
لاریجانی ادامه داد: چالش های زیادی برای اینکه در چه مرحله ای اجازه داریم جنین را با مشکلات ژنتیک سقط قانونی کنیم یا در چه سنی اجازه داریم این کار را انجام دهیم مورد بحث است.
به گفته استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران استفاده از سلول های بنیادی جنینی برای مباحث درمانی و تحقیقاتی یکی دیگر از سرفصل هاست چرا که در دنیا جنین هایی که بر هر دلیلی سقط می شوند. در یک زمان خاص سلول های بنیادی آن ها را خارج کرده و برای درمان برخی بیماری ها استفاده می کنند.
وی در مورد استفاده از ژنتیک در تغییر قد، وزن و چهره افراد نیز گفت: یکی دیگر از بحث هایی که با آن روبه رو هستیم دستکاری ژنتیکی و اصلاح نژادی است که آیا می توانیم و اجازه داریم با تغییر در ژن افراد ظاهر، رنگ پوست و قد و وزن آن ها را تغییر دهیم یا خیر.
ارسال نظر