پارس؛
حقایقی درباره ازدواج های سنین پایین
در 9 ماهه اول سال 1395 نیز تعداد کل ازدواج های در سنین پایین که بر اساس سن زیر 15 سال محاسبه شده است 29 هزار 710 مورد بوده است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- سینا کلهر- تقریبا مطمئن هستم برای چهره های اصلاح طلب سیاست گذار و قانون گذاری که دغدغه ازدواج در سنین پایین را دارند، راضی کردن بدنه رای و طرفدارانشان در این مورد اولویت بیشتری از دیگر مسایل دارد و بسیاری از آن ها علی رغم میل باطنی خود و تحت فشار تشکل های غیر دولتی تمرکز خود را به ممنوعیت قانونی ازدواج در سنین پایین معطوف کرده اند و طرح این حقایق تاثیری در اراده آن ها نخواهد داشت .
همچنین به این نتیجه رسیده ام که در بیشتر فعالان حوزه کودک و زنان نیز هیچ علاقه ای به شنیدن سخنی در این باره نیست،ذهنیت بیشتر فعالان این حوزه تثبیت شده است. آنها حتی ازدواج زیر 18 سال را غیر عقلانی و ظالمانه می دانند چه برسد به ازدواج های زیر 13 سال. برخی از آن ها سربازان جان فدای هستند، که امر فرمانده!! را اجرا می کنند و طرح این موارد را صرفا چوب لای چرخ گذاشتن و سنگ اندازی در مسیر ایفای موثرتر نقش خود می دانند.
بدتر از همه این که برایم مسجل است که در میان اصول گریان، چه فعالان رسانه ای و چه چهره های سیاسی، هیچ علاقه ای به چنین مباحثی وجود ندارد. مگر این که رهبری همچون 2030 درباره آن موضوع طرح دغدغه کنند و آن ها به قصد ادای دین و انجام تکلیف و غالبا به صورت پروژه ای به چنین موضوعاتی توجه کرده و به آن اهمیت دهند و چون در مورد این موضوع چنین دغدغه ای طرح نشده است بنابراین اساسا دانستن این حقایق برای آنها به طریق اولی اهمیتی ندارد.
فضل اصلاح طلبان بر اصول گریان در این مورد این است که حداقل اصلاح طلبان دغدغه چنین موضوعاتی را دارند هر چند به صورت غم انگیزی تحت تاثیر نسخه های دیکته شده و فشار بدنه رای خود برای اجرای الگوهای جهانی قرار دارند.
خلاصه این که در جریان تصمیم گیر رغبتی برای دانستن این موارد که حاصل تحقیق علمی است، نیست با وجود همه این موارد ناامید کننده و یاس آور، در این جا خلاصه ای از نتایج تحقیقی که درباره این موضوع توسط یک گروه پژوهشی در مدت 6 ماه گذشته انجام شده است را منتشر می کنم. این نتایج به دلیل فقدان اطلاعات و عدم همکاری برخی از نهادهای مرتبط با دشواری های بسیار زیادی حاصل شده است. هدف ما در انجام این تحقیق دست یافتن به شناخت درستی از وضعیت این ازدواج ها، پیامدها و آثار آن و در نهایت تامل در خصوص شیوه های مناسب بهبود و اصلاح زندگی افرادی بود که چنین ازدواج هایی برای آن ها پیامدهای منفی و ناگوار ایجاد می کند . در این بخش گزارش وضعیت این ازدواج ها در کشور آورده شده است:
وضعیت ازدواج های سنین پایین
با توجه به این که سن قانونی ازدواج در کشور 13 سال است و ازدواج در سن زیر 13 سال تنها با شرایط خاصی انجام می شود ، منظور از ازدواج های در سنین پایین ازدواج هایی است که زیر 13 سال انجام می شود. در سال 1394 در مجموع 37117 هزار ازدواج زیر سن 13 سال در کشور ثبت شده است. با توجه به مناطقی که این نوع ازدواج ها در آن انجام می شود، احتمالا آمار واقعی بسیار بیشتر از رقم ثبتی است.این تعداد ازداوج ها حدود 5.5 درصد از کل ازدواج های ثبت شده در کشور است. از میان 37 هزار ازدواج زیر 13 سال، تنها 179 مورد زیر 10 سال بوده و 36 هزار 938 مورد نیز بین 10 تا 13 سال انجام شده است.در 9 ماهه اول سال 1395 نیز تعداد کل ازدواج های در سنین پایین که بر اساس سن زیر 15 سال محاسبه شده است 29 هزار 710 مورد بوده است.
پراکندگی استانی
از حیث پراکندگی استانی، در همه استان های کشور ازدواج زیر 13 سال وجود دارد. از حیث نسبت ازدواج های زیر 13 سال به کل ازدواج های انجام شده در استان، استان زنجان با نسبت 12 درصد در رتبه اول قرار دارد و استان های آذربایجان شرقی(10)، خراسان های رضوی(10) و شمالی(10)، اردبیل(9)، همدان(9) و سیستان(8) در رده های بعد قرار دارند . با این حال از حیث تعداد ازدواج ها، خراسان رضوی با 6 هزار 322 ازدواج و خوزستان با 2 هزار 374 و سیستان با 1822 مورد در رده نخست قرار دارند. استان سمنان نیز با 122 مورد ازدواج، کم ترین آمار را در میان استان های کشور دارد.
فاصله سنی زوج و زوجه
در خصوص فاصله سنی ازدواج ها، بیشترین ازدواج های دختران 10 تا 13 سال با مردان 20 تا 24 سال بوده است. به گونه ای که از 36 هزار 938 ازدواج 10 تا 13 ساله 21 هزار 445 نفر در این گروه قرار دارند. 8هزار572 نفر از دختران 10 تا 13 ساله با مردان 25 تا 29 سال ازدواج کرده و 5هزار 789 نفر نیز با مردان 15 تا 19 ساله. 1 مورد از این ازدواج ها با مرد 70 تا 74 ساله بوده و 2 مورد نیز 60 تا 64 ساله.
سن بلوغ
سن بلوغ مهم ترین متغیر مرتبط با این موضوع است با این وجود آمار رسمی در خصوص سن بلوغ در کشور وجود ندارد، در آخرین مقالاتی که در این خصوص در کشور نوشته شده است، میانگین سن بلوغ در ایران در دختران 11.5 و در پسران 13.5 سال اعلام شده است.
ازدواج زیر سن ۱۸
۸۷- امروزه حقوق بشر و حقوق مدنی اکثر کشورهای جهان، زنای با محارم را خلاف حقوق بشر نمی داند. روابط نامشروع دختران قبل از سن قانونی را خلاف حقوق بشر نمی خواند ولی ازدواج دختران قبل از سن قانونی ( ۱۸ سال ) را جرم و جنایت و نقض حقوق انسانی معرفی می کند. وقتی حقوق اسلامی در جوامع اسلامی نادیده گرفته می شوند این جوامع چاره ای جز پذیرش " حقوق بشر " ندارند که مدافع ازدواج همجنس گرایان است ولی ازدواج دختر قبل از ۱۸ سال و بلکه قبل از تحصیلات دانشگاهی و قبل از تباه شدن عصمت و بکارت را جرم و جنایت می داند.
استاد علی اکبر خانجانی
کتاب آخرالزمان خانواده " تمدن بچه ننه"