کمتر از یک ماه دیگر شورای شهر پنجم شروع به‌کار خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان زیست‌محیطی بر این باور هستند که شورای شهر تاکنون آنچنان که باید به محیط زیست شهر تهران توجه نکرده است و لازم است که شورای جدید معضلات زیست محیطی را در یکی از اولویت‌های خود قرار دهد.

امید سالمی عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی مسائلی مانند کیفیت آب شرب تهران، توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت منابع تولید امواج الکترومغناطیسی را از جمله مهمترین مسائلی می‌داند که شورای شهر باید به آن بپردازد.

سالمی با بیان اینکه متاسفانه بخش عمده‌ای از آب شیرین قابل دسترسی در کشور از طریق فعالیت‌های مرتبط با زراعت به هدر می‌رود، اظهار کرد: در سطح شهر تهران انجام فعالیت‌های زراعی با اهداف اقتصادی حجم اندکی دارد ولی در سطح بسیار وسیعی از شهر در بوستان‌ها و حاشیه‌ی بزرگراه‌ها و معابر چمن کاشته شده است. چمن گیاهی است که به آبیاری پرحجم و مستمر نیاز دارد.

وی تصریح کرد: کاشت چمن در سطح شهر تهران دو آسیب جدی در پی دارد. اول آنکه آب مورد نیاز چمن معمولا از آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود. این کار افت سطح سفره‌های آب زیرزمینی و فرونشست کلی زمین را در پی دارد. آسیب دوم آن است که آب جذب شده توسط خاک به زیرساخت‌های معابر و سازه‌ها منتقل و سبب کاهش سریع عمر مفید آن‌ها می‌شود. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که چمن برخلاف درختان، کوچک‌ترین نقشی در بهبود کیفیت هوا و کاهش آلودگی آن ندارد بنابراین جایگزینی محوطه‌های چمن‌کاری شده با فضای سبز مبتنی بر درختان از جمله موضوعاتی است که شورای شهر پنجم باید به آن توجه کند.

وجود ترکیبات شیمیایی خطرناک در آب شرب تصفیه‌ شده

این عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه با تاکید بر اینکه کیفیت آب شرب تهران و استانداردهای اعمال شده بر آن نیاز به بررسی دقیق و تخصصی دارد، تصریح کرد: تجربه‌های آزمایشگاهی گروه تحقیقاتی دانشگاه شهید بهشتی، وجود ترکیبات شیمیایی از جمله محصولات جانبی گندزدایی و همچنین برخی از داروها را در آب شرب تصفیه شده نشان می‌دهد. گرچه شرکت آب و فاضلاب متولی کیفیت آب شرب است ولی پیگیری مخاطراتی که متوجه سلامت عمومی شهروندان و محیط زیست شهری است، می‌تواند برعهده‌ شورای شهر باشد. از این‌رو کنترل کیفیت آب شرب تهران از جمله موضوعات مهم دیگری است که شورای شهر باید آن را درنظر داشته باشد.

خطرات زیست محیطی شیرابه‌ها

سالمی با اشاره به اینکه متاسفانه مخاطرات شیرابه‌های تولید شده بر اثر انباشت زباله در سطل‌ها و شیرابه‌هایی که به طور پیوسته از کامیون‌های جمع‌آوری زباله بر سطح معابر جاری می‌شود، منحصر به ایجاد بوی نامطلوب نیست، گفت: طبق شنیده‌ها به دلیل فقدان امکانات لازم برای جمع‌آوری و مدیریت و دفع مناسب شیرابه‌ها رهاسازی آن‌ها از کامیون‌ها به سطح خیابان عمدا صورت می‌گیرد. روان شدن این ماده بر سطح معابر و انتقال آن همراه با روان آب‌ها منجر به آلودگی شیمیایی و میکروبی خاک و منابع آبی می‌شود. از این‌رو لازم است که شورای شهر به مسئله مدیریت شیرابه‌های آزاد شده از سطل‌های زباله شهری و کامیون‌های جمع‌آوری زباله نظارت داشته باشد.

توقف برنامه‌های ساخت و توسعه‌ بزرگراه‌های شهری و تاکید بر توسعه حمل و نقل عمومی

وی افزود: افزایش بزرگراه‌های شهری، برخلاف آن چه در ظاهر به نظر می‌رسد، نه تنها کمکی به کاهش ترافیک شهری نمی‌کند بلکه تاثیر کاملاً معکوس دارد. گسترش و نوسازی ناوگان اتوبوسرانی، افزایش خطوط و واگن‌های مترو و توجه به سایر وسایل نقلیه عمومی، مناسب‌ترین راه اثبات شده برای مقابله با ترافیک شهری و به دنبال آن کاهش آلودگی هوا است و بسیاری امتیازات مثبت دیگر به همراه دارد. شهرداری تهران باید این مسئله را مدنظر داشته باشد.

استفاده از موتورسیکلت‌های برقی در شهر تهران

این عضو هیات علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه بر ضرورت جایگزینی موتورسیکلت‌های بنزین‌سوز با موتورسیکلت‌های الکتریکی تاکید و اظهار کرد: موتورسیکلت‌ها از اصلی‌ترین عوامل تولید آلودگی هوا و آلودگی صوتی در شهر تهران هستند. استفاده از موتورسیکلت‌های برقی نقش بسیار موثری در بهبود کیفیت هوای شهر تهران خواهد داشت. این موضوع در مورد خودروها نیز صادق است. این بخش نیز نظارت بیشتر شورای شهر را می‌طلبد.

برخی مناطق تهران به علت آلودگی صوتی بالا برای سکونت مناسب نیست

سالمی با اشاره به نتایج تحقیقاتی که به تازگی در یکی از مناطق بزرگ شهر تهران انجام شده است، تصریح کرد: بررسی نتایج تحقیقات نشان داده است که تقریباً هیچ یک از نقاط این منطقه، به لحاظ آلودگی صوتی، نه تنها برای سکونت، که حتی برای فعالیت‌های صنعتی نیز مناسب نیست. عوامل ایجاد این آلودگی را می‌توان موتورسیکلت‌ها، بزرگراه‌ها و معابر دارای ترافیک سنگین دانست. توجه به حمل و نقل عمومی و ترویج خودروها و موتورسیکلت‌های الکتریکی، از ساده‌ترین و موثرترین راه حل‌ها به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: مدیریت منابع تولید امواج الکترومغناطیس درمحیط شهری نیز حائز اهمیت است. به‌طورکلی مقدار امواج الکترومغناطیس در شهر تهران، قابل توجه و در برخی نقاط خطرناک است. از جمله این نقاط خطرناک می‌توان به مکان‌های نزدیک به دکل‌های تلفن همراه همچنین دکل‌های انتقال برق فشار قوی اشاره کرد. سازمان حفاظت محیط زیست در ارتباط با مبحث امواج و پارازیت‌ها بررسی و پایش مناسبی انجام داده است.

تاکید بر حفظ باغ های تهران

سالمی در پایان به جلوگیری از تخریب باغ‌ها و عدم تبدیل آن‌ها به ساختمان‌های مسکونی اشاره کرد و گفت: اگر چه از این باغ‌ها در شمال شهر تهران تقریباً چیزی باقی نمانده است، با این حال برای حفظ همین حداقل موجود می‌توان از پتانسیل شورای شهر استفاده کرد.