سید حسن هاشمی بعد از امضای اسناد همکاری های حوزه سلامت جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در کابل که به امضای وزرای بهداشت دو کشور رسید، سفر خود را در راستای گسترش روابط دوجانبه دو کشور در حوزه های آموزش پزشکی، بهداشت و درمان عنوان کرد و با اشاره به حضور بخش خصوصی و گروهای کاری از چند روز پیش در افغانستان افزود: حاصل این حضور امضای 6 تفاهم نامه در زمینه توسعه آموزش و ارتقای بهداشت عمومی، گردشگری سلامت و انتقال دانش و فناوری در حوزه تولید دارو در افغانستان و همچنین نقشه راهی است که در آینده همکارانمان در وزارت بهداشت دو کشور دنبال خواهند کرد.

وی گفت: تصورم این است که بخش خصوصی که مبنای همکاری های دوجانبه آنها براساس فعال بودنشان در هر دو کشوراست از فرصت موجود حداکثر استفاده را ببرند و در آینده شاهد تغییرات جدی در حوزه های آموزش پزشکی، بهداشت و درمان خواهیم بود .

تحصیل 700 دانشجوی افغانستانی در رشته های علوم پزشکی در ایران

وزیر بهداشت پس از امضای چندین تفاهم نامه همکاریهای مشترک با افغانستان عنوان کرد: تعداد زیادی از فارغ التحصیلان دانشگاه های علوم پزشکی در ایران، افغانستانی هستند و امروز حدود 700 نفر از دانشجویان افغانستانی در رشته های مختلف علوم پزشکی ایران، در حال تحصیل هستند.

وی اظهار داشت: از سال گذشته برنامه ویژه ای برای تربیت نیروی تخصصی افغانی در ایران اجرا شد و علاوه بر این چندین نیروی تخصصی از افغانستان در رشته های جراحی، بیهوشی و پرستاری برای انجام اعمال پیوند در ایران تربیت شدند و خوشحالیم که توانسته اند تا کنون 70 عمل پیوند کلیه را در افغانستان انجام دهند.

 

هاشمی تصریح کرد: دانشجویان افغانستانی در رشته های مختلفی مانند قلب، جراحی مغز و اعصاب، بیماری های داخلی و سایر رشته های مورد نیاز در ایران در حال آموزش هستند و حضور هیاتی از معاونت آموزشی وزارت بهداشت ایران برای تاکید بر این تعهد است که بنای ما بر تربیت نیروی تخصصی در رشته های مختلف است تا دیگر مردم این کشور مجبور نباشند برای درمان به سایر کشورها مراجعه کنند.

بورسیه سالانه 500 نفر از دانشجویان افغانستانی در ایران

 

وزیر بهداشت تاکید کرد: در صورتی که طرف افغانستانی علاقه مند باشد، آمادگی داریم که سالانه 500 نفر از دانشجویان افغانستانی را در ایران بورسیه کنیم که البته بخشی از هزینه های آن را دولت افغانستان تقبل کند تا بتوانیم در همه رشته های مورد نیاز، نیروی تخصصی مورد نیاز افغانستان را تربیت کنیم.

 

هاشمی با اشاره به تربیت نیروی مامایی و آموزش به اساتید افغانستانی این رشته در ایران، گفت: اساتید افغانستانی که در ایران آموزش می بینند در سالهای آینده در دانشگاه های افغانستان به تربیت و تامین نیروی مامایی کمک می کنند.

 

وزیر بهداشت از توانمند سازی نیروی انسانی تخصصی افغانستانی در حوزه پزشکی به عنوان هدف مشترک ایران و افغانستان یاد کرد و افزود: مهمترین حوزه همکاری دو کشور، آموزش و پژوهش است البته در گذشته های دور و قبل از جنگ شوروی در چندین دهه قبل، افغانستان در حوزه علوم پزشکی و دارو شرایط برجسته ای داشت و دور از ذهن نیست که دوباره به شرایط با شکوه خود برگردد و توسعه روابط با افغانستان در حوزه آموزش پزشکی، اولویت اول دو کشور خواهد بود.

براساس این گزارش وزیر بهداشت افغانستان نیز با اشاره به قرابت فرهنگی، زبانی و مشترکات دو کشور افغانستان و ایران گفت: با اجرایی شدن این تفاهم نامه ها پیشرفت هایی در عرصه طبابت و اعزام پزشکان و آموزش آنان برای افغانستان ایجاد خواهد شد.

وزیر بهداشت افغانستان همچنین تصریح کرد: نهایت مساعدت را برای حضور سرمایه گذاران ایرانی در  سرمایه گذاری در بخش دارو فراهم خواهیم کرد زیرا این اقدام  زمینه ای است که در حوزه  سلامت کشورمان توانمند باشیم.

وی افزود: کشور ایران یگانه کشوری است که می تواند در حوزه سلامت بهترین کمک را  به ما بکند.

همچنین وزیر بهداشت با عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی افغانستان نیز دیدار کرد.

هاشمی در این دیدار گفت: هدف ما توانمندشدن افغانستان در عرصۀ بهداشت و تقویت آموزش‌ و تولید صنعت دارو در این کشور می‌باشد.

وی ابراز امیدواری کرد: «گردشگری سلامت» بین دو کشور سازماندهی شود و در عرصۀ «تولید» دارو در افغانستان گامهای موثری برداریم.

 

وزیر بهداشت همچنین گفت: آماده ایم برخی بیمارستان‌های کابل را تجهیز و حمایت کنیم.

 

در ادامه، دکتر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی جمهوری اسلامی افغانستان، ضمن خوش‌آمدگویی به هیأت ایرانی، از کمک‌های جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های مختلف ابراز امتنان کرد.

 

وی با اشاره به قاچاق داروی بی‌کیفیت از برخی کشورها به افغانستان گفت: داروهای ایران در افغانستان مؤثر و خوش‌نام است.