مسابقات، مانعی برای پیشرفت قاریان ایرانی
![lead](/images/topnews-text-icon.png)
قاری بینالمللی قرآن کریم وضع کنونی تلاوت در کشور را نامطلوب دانست و گفت: بار علمی اساتید تلاوت و قاریان قرآن کریم پایین است و این ذائقهای است که مسابقات برای آنها ساخته است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، نهمین نشست علمی تخصصی شورای عالی قرآن کریم از ۱۱ لغایت ۱۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ در مجتمع « امام خمینی (ره) » با حضور قاریان، حافظان و اساتید قرآن کریم برگزار شد.
« حمید شاکر نژاد» قاری بین المللی قرآن کریم یکی از حاضران در این نشست بود که از روز اول به جمع اساتید پیوست و دقایقی را با وی به گفت وگو نشستیم.
جریان تلاوت قرآن در بن بست قرار گرفته
فارس: به نظر شما چه آسیب هایی بر سر راه هنر تلاوت در کشور وجود دارد؟
شاکرنژاد: موارد بسیاری در تلاوت قرآن وجود دارد که سبب شده جریان تلاوت قرآن در کشور به نوعی بن بست برسد و به نظر من با وضع موجود تلاوت در کشور، سال های سال هم نمی توانیم قاریانی مانند قرّای مصری داشته باشیم.
قاری حرفه ای یعنی کسی که به صورت حرفه ای تلاوت کند؛ یعنی به علوم و تکنیک های تلاوت در موضوع صوت و لحن واقف باشد، به حفظ و معنا کاملاً اشراف داشته و تمام اصول و فنون تلاوت را بداند.
مسابقات مانعی برای پیشرفت قاریان ایرانی است
حال در کشور ما راهی به عنوان مسابقات گشوده شده که به وفور همه ادارات و دستگاه ها برگزار می کنند، از این رو قاریان قرآن، همه زمان خود را صرف مسابقات کرده و درگیر مسابقات اند.
تعریف مسابقات در کشور ما این است که قاری صوت و لحن، تجوید و وقف و ابتدای مطلوبی داشته باشد، اما اینها تعریف ابتدایی تلاوت هم نیست، زیرا ممکن است فردی علم استفاده از صدا را نداند، اما چون صدایش ذاتاً خوب است و الحان را درست اجرا می کند در مسابقات رتبه می آورد.
قاری پس از کسب عنوان در مسابقات برای تلاوت می رود و مردم هم چندان استقبال نمی کنند، قاری هم کم کم بی حوصله شده و افت می کند، بعد هم در جرگه اساتید قرار می گیرد!
این افراد هم همان مطالب ابتدایی را تکرار می کند و از این رو ۳۰ سال است تلاوت قرآن در یک مسیر پیش می رود، با این تفاوت که در گذشته قاریان « مصطفی اسماعیل» گوش می دادند، اکنون جوانان به تلاوت هایی با ریتم بیشتر مانند « شحات انور» اقبال دارند.
بار علمی اساتید قرآن کم است
فارس: امروزه هدف قاری کسب عنوان در مسابقات است و از دوران نوجوانی هم اساتید اغلب به آنها راه های کسب عنوان در مسابقات را یاد می دهند، حال این افراد پس از کسب عنوان در مسابقات دیگر به دنبال آموختن فنون تلاوت مجلسی نیستند زیرا خود را استاد می دانند، دلیل این موضوع چیست؟
شاکرنژاد: خیلی از صحبت هایی که اغلب اساتید در کشور بیان می کنند تکراری است زیرا بار علمی اساتید کم است و مطلب جدیدی به قرآن آموزان بیان نمی شود، از این رو یک قاری فاصله چندانی بین خود و استاد نمی بیند، کافی است کمی کم ظرفیت باشد به خود استاد می گوید.
قاریان قرآن پس از کسب عنوان در مسابقات به دنبال یادگیری فنون تلاوت نمی روند
افراد پس از کسب عنوان در مسابقات خود را در نهایت هنر تلاوت می بینند و دیگر به دنبال آموختن فنون هنر تلاوت نیستند.
فارس: بسیاری از اساتید مصری به لحاظ تئوری چندان پر نیستند، اما هنگام تلاوت همه را مجذوب می کنند، در حالی که قاریان ما هنگام سخنرانی استاد هستند، اما موقع تلاوت نمی توانند مردم را جذب کنند.
تعداد اساتید زبده در کشور کم است و با این تعداد نمی توان جواب جامعه را داد
شاکرنژاد: من چندان با این موضوع موافق نیستم، زیرا بار علمی اساتید ما ضعیف است و قاریان ما اغلب در نقطه ای به بن بست می رسند، بنابراین تلاوت قاریان ما ضعیف است، البته اساتیدی چون آقایان شاه میوه، دغاغله، ابوالقاسمی و تعداد دیگری اساتید علم بالایی دارند و علم آنها از مصریان کمتر نیست، اما با چند استاد نمی توان جواب یک جامعه را داد.
تا هنگامی که ما قاریان را مسابقه ای پرورش می دهیم، نمی توانیم انتظار تلاوت قاریان مصری از آنها داشته باشیم.
تلاوت شاکر نژاد در حسینیه جماران
همچنین اساتید مصری به هیچ وجه به دنبال جلسات پرسش و پاسخ نیستند و امر آموزش و پرسش و پاسخ را کسان دیگری انجام می دهند، زیرا قاریان مصری فقط به دنبال تلاوت هستند و برای این کار خود را آماده می کنند، اما این دلیل بر ندانستن آنها نیست، زیرا بار علمی آنها بسیار بالاست.
در مصر هنگامی یک فرد می تواند لباس قاریان را بر تن کند که به تمام معنی شخصیت قرآنی پیدا کند و تا زمانی که به علوم مختلف قرآنی از حفظ و معانی تا فنون موسیقی و صوت و لحن و سایر موارد اشراف کامل نداشته باشد قاری خطاب نمی شود.
اما در کشور ما همه چیز عکس است و قاری گمان می کند صوت همین است که از حنجره بیرون می آید و نمی داند در شرایط مختلف مانند سرما، بیماری، گرفتگی صدا، تنظیم نبودن سیستم صوتی چگونه باید تلاوت کرد تا مستمع لذت ببرد، همچنین قاریان ما اغلب نمی دانند که تلاوت در یک جلسه با تلاوت در یک محفل قرآنی و مجلس ترحیم متفاوت است، در حالی که همه اینها علم تلاوت است و ما دید علمی به تلاوت نداریم.
فارس: آیا می توان امیدوار بود زمانی قاریان از درگیری در مسابقات رها شوند؟
شاکرنژاد: این را باید مسئولان جواب دهند، من هم زمانی در مسابقات شرکت می کردم و هنگامی که به یاد آن دوران می افتم حال بدی به من دست می دهد، زیرا من بهترین دوران عمرم را که می توانستم به فراگیری علوم بپردازم، درگیر مسابقات بودم.
هنگامی هم که سن از ۳۵ گذشته و موقع پویایی صدا است، تازه باید به سمت یادگیری برویم و در این سن هم دیگر کشش و حوصله یادگیری وجود ندارد.
برای رشد تلاوت در کشور باید راه مصریان را پیش گیریم
« حمید شاکر نژاد» در محضر رهبر معظم انقلاب
فارس: راهکار چیست؟
شاکرنژاد: ما باید همان راهی که برای هنر تلاوت در مصر طراحی شده را پیش بگیریم و نمی دانم چرا مسئولان قرآنی ما به این موضوع توجه ندارند، زیرا راه رسیدن به موفقیت در مصر آماده است و ما باید همان راه را پیش بگیریم.
« حمید شاکر نژاد» را بهتر بشناسیم
حمید شاکر نژاد متولد ۱۳۶۰ شهر مشهد و در حال حاضر ساکن مشهد است.
وی از سنین کودکی تلاوت قرآن را در سطوح ابتدایی در نزد پدرش « محمد شاکرنژاد» آغاز کرد و از آن به بعد با شرکت مداوم در جلسات قرآن کریم از محضر اساتید بهره برد.
شاکرنژاد در زمینه تجوید از راهنمایی ها و جلسات استاد « فرقانی» ، در زمینه صوت و لحن در محضر استاد « سیدمجتبی سادات فاطمی» و در زمینه وقف و ابتدا در محضر استاد « سیدجواد سادات فاطمی» کسب فیض کرد، همچنین شاکر نژاد در تقلید، بیشتر از نوارهای استاد « مصطفی اسماعیل» استفاده کرده است.
شاکر نژاد تاکنون در مسابقات متعددی مانند؛ مسابقات سراسری بسیج در رشته قرائت در سال ۱۳۷۹، مسابقات سراسری فرهگ و ارشاد اسلامی در سال ۱۳۸۲، جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور در سال ۱۳۸۳، مسابقات سراسری قرآن کریم در سال ۱۳۸۴، مسابقات سراسری وزارت نیرو در سال ۱۳۸۵ و مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ به مقام نخست دست پیدا کرده است، همچنین وی در سال ۱۳۸۳ به مقام سوم مسابقات بین المللی کشور مالزی رسید.
شاکر نژاد دارای مدرک کارشناسی در رشته « عمران» و در حال حاضر در آستان قدس رضوی مشغول به کار است، همچنین وی متأهل و دارای یک فرزند پسر است.
ارسال نظر