به گزارش پارس به نقل از فارس،   نخستین گشت و گذارمان در نمایشگاه کتاب بیست و ششم را با هدف یافتن کتاب های فلسفی آغاز کردیم، اینکه امسال این آثار چه اندازه پرمخاطبند و چقدر پرفروش بوده اند، از مهمترین نکاتی بود که برای بررسی و جستجویم مورد توجه قرار گرفت.

در نگاه اول و جستجو در بین کتاب های حوزه فلسفه و غرفه های متعددی که در شبستان اصلی مصلای تهران بود، بیشتر به دنبال کتب فلسفی اساتید ایرانی و فیلسوفان مشرق زمین بودیم که هرچه گشتیم کمتر موفق به یافتنشان شدیم.

با توجه به اینکه چینش غرفه های ناشران نیز متفاوت از سال های گذشته صورت گرفته است، مخاطب با اندکی سردرگمی برای یافتن برخی ناشران تخصصی کتاب های فلسفه مواجه می شود.

* سرعت ترجمه کتاب های فلسفی بالاست

با اینکه دهه اخیر بر کتب مشرق زمین و فلسفه اسلامی تأکید می شود اما باز میزان کتاب هایی که در زمینه فلسفه غربی ترجمه می شوند، بیشتر از تألیفات اساتید و صاحب نظران داخل کشور است.

« حسام سلامت» مسئول نشر کتب فلسفی انتشارات روزبهان یکی از ناشرانی که در زمینه تألیف و ترجمه کتب فلسفی همت گمارده است، در حاشیه فعالیت های خود در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می گوید که امسال بیش از ۹ عنوان کتاب جدید فلسفه به نمایشگاه آورده اند و ۹۰ درصد این آثار ترجمه ای و مربوط به فلسفه غرب هستند.

وی روند ترجمه آثار فلسفی در کشور را رضایت بخش می داند اما معتقد است باید به تالیف نیز توجه شود. از جمله آثار پرمخاطب این انتشارات در نمایشگاه کتاب می توان به اثر تألیفی « فلسفه در خیابان» و « معماری زبان» به قلم نوام چامسکی اشاره کرد که به چاپ دوم نیز رسیده است. همچنین کتاب های ژاک دریدا و « خودآگاهی در پدیدارشناسی روح هگل» اثر محمدمهدی اردبیلی نیز مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است.

این مسئول نشر فلسفی که متمرکز بر ترجمه فلسفه غرب متأخر است، بیان می دارد که سالیانه ۱۰ تا ۲۰ عنوان کتاب در زمینه فلسفه ترجمه می کنند که در روزهای آتی نمایشگاه کتاب نیز آثار جدیدی چون « پدیدارشناسی هوسرل» ، « فلسفه در زمان حاضر» ، « مارکس متأخر و راه روسی» و « طبیعت و زبان» نوام چامسکی را عرضه خواهد کرد.

* کتاب های فلسفی از اقبال کمتری برخوردار است

جامعه نشر کتب فلسفی به نسبت سایر آثار چون کتاب های دین، روانشناسی، ادبیات و… محدودتر است، به همین دلیل این آثار کمتر به چاپ های دوم و سوم می رسد و طبیعتاً سرمایه گذاری های کمتری را در این زمینه شاهد هستین.

مدیر انتشارات رخداد نو معتقد است که اقبال این آثار در مقایسه با سایر کتب کمتر است و به نسبت نیز در نمایشگاه کتاب مخاطب کمتری دارد.

خالقی مهمترین آثار پرمخاطب و شاخص انتشارات خود را « فلسفه چیست» اثر کافکا و « تنش جوهری» معرفی می کند.

* ۲۰۰ اثر نشر حکمت در نمایشگاه کتاب

یکی از مهمترین مراکز انتشاراتی که در چند سال گذشته مرکز مناسبی برای نشر آثار فلسفی بوده است، انتشارات حکمت است که شاید بتوان گفت بیشترین تعداد کتب فلسفی هم در حوزه فلسفه اسلامی و شرقی و هم فلسفه غرب را منتشر می کند.

مسئول غرفه این انتشارات در نمایشگاه کتاب می گوید که این نشر در سال جاری بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب به نمایشگاه عرضه کرده که از این تعداد ۱۵ اثر چاپ جدید است. از جمله آثار جدید فلسفی امسال در نمایشگاه می توان به « کلیات فلسفه» پاپ کین ترجمه مجتبوی، « فلسفه منطق» هیلاری پاتمن ترجمه مازیار چیت ساز اشاره کرد. « زندگی در کرانه ها» نیز در زمینه فلسفه مرگ اثر مجتبی اعتمادی نیا است.

وی درباره مهمترین آثار خود در حوزه فلسفه اسلامی یادآور شد: « شعاع اندیشه و شهود سهروردی» و « معاد از دیدگاه حکیم زنونی» اثر غلامحسینی دینانی، « شرح اصول کافی» آیت الله حایری یزدی و « جدال با مدعی» اثر حسین غفاری در این زمینه پرمخاطب بوده اند.

* کتاب های « نیهیلیست کبیر» همچنان می فروشد

نمایشگاه امسال نشان می دهد که این نام ها هستند که می فروشند و مخاطب بیشتر تحت تأثیر اسامی آشناست و کمتر به دنبال موضوع یا اثر خاص است. به عنوان نمونه، « چنین گفت زرتشت» اثر فریدریش نیچه از مشهورترین چهره های نیهیلیست (پوچ انگاری) یکی از آثار فلسفی امسال در غرفه انتشارات آگه عرضه می شود و بیش از ۲۰۰ نسخه از چاپ اکنون به چاپ سی و دوم آن تا روز پنجم نمایشگاه کتاب به فروش رفته است. کتاب « تبارشناسی اخلاق» نیچه نیز جزو پرفروش های نشر آگه محسوب می شود.

* سهم فلسفه اسلامی فقط یک کتاب!

متأسفانه این موضوع درباره « میشل فوکو» نویسنده همجنسگرا نیز صادق است.

حمزه موسی، مسئول غرفه فلسفه نشر نی در نمایشگاه کتاب تهران یکی از پرمخاطب ترین آثار فلسفی در این نمایشگاه را کتاب های فوکو می داند و در این باره می گوید: از دیگر عناوینی که امسال به نمایشگاه آورده ایم، « مراقبت و تنبیه» در چاپ دهم و « ایرانی؛ روح یک جهان بدون روح» که به چاپ هفتم رسیده، دارای مخاطبان عام و خاص بسیاری است.

وی تنها کتاب فلسفه اسلامی را که توسط این انتشارات در نمایشگاه عرضه شده « ایستادن در آن سوی مرگ؛ پاسخ های کربن به هایدگر ازمنظر فلسفه شیعه» معرفی می کند و می گوید: بیش از ۳۹ عنوان کتاب فلسفی توسط نشر نی در نمایشگاه کتاب عرضه شده است.

این موضوع بیانگر آن است که در بحث فلسفه اسلامی برای مخاطب ذائقه سازی نشده است و مخاطب با فلاسفه بزرگی همچون فارابی، ابن سینا، ملاصدرا، سهروردی و… بیگانه است. این امر ضرورت احیاء و به روز رسانی فلسفه اسلامی را بیش از پیش مسجل می کند.

* آثار برخی صاحب نظران فلسفه اسلامی در غرفه انتشارات امیرکبیر

غرفه امیرکبیر در نمایشگاه کتاب پرمخاطب تر از سایر بخش هاست. کتاب های « دکارت و فلسفه او» اثر کریم مجتهدی و « فلسفه نقادی کانت» با وجود قدیمی تر بودن مخاطبان خاص خود را دارد. علاوه بر این، چاپ دوم کتاب « فلسفه چیست» و « مقدمه ای بر فلسفه سیاست در اسلام» اثر سید یحیی یثربی نیز جزو آثار شاخص در این حوزه است.

از دیگر آثار مورد توجه این انتشارات می توان به « فلسفه هگل» ترجمه حمید عنایت، « انسان شناسی در اندیشه کانت» به قلم مرتضی روحانی و « ارسطو» اثر حسین کلباسی را نام برد.