توصیهای مهم به نامزدهای ریاست جمهوری
قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به اینکه ۵۲ عامل اجتماعی موثر بر سلامت از قبیل فقر، بیکاری و طلاق بر روی سلامت تاثیرگذار است، خطاب به نامزدهای ریاست جمهوری گفت: از هر ۱۰ دلار باید یک دلار در حوزه سلامت هزینه شود.
ایرج حریرچی در خصوص برنامههای انتخاباتی کاندیداها و کم توجهی به حوزه سلامت و اینکه آیا کاندیداها در برنامههای خود با وزارت بهداشت تعامل دارند یا خیر ، اظهار داشت: هیچکدام از کاندیداها با وزارت بهداشت تعامل نداشتند چراکه خود آنها کارشناسان تبلیغاتی دارند.
قائم مقام وزیر بهداشت افزود: ما به عنوان کارشناسان و خدمتگزاران حوزه سلامت از کاندیداهای ریاست جمهوری میخواهیم که موضع خود را در مورد حوزه سلامت اعلام کنند و بگویند که اولویت چندمشان حوزه سلامت است و آیا سرمایه گذاری در حوزه سلامت را ضرورت میدانند؟
وی با تاکید بر اینکه باید در سوالاتی که از کاندیداهای ریاست جمهوری پرسیده میشود حوزه سلامت هم دیده شود، گفت: باید کاندیداهای ریاست جمهوری برنامه های خاص خود برای این حوزه را اعلام کنند.
حریرچی با اشاره به توجه ویژه کشورهای پیشرفته به حوزه سلامت در زمان انتخابات ریاست جمهوری، افزود: حدود 10.3 درصد از کل درآمد ناخالص ملی جهان صرف حوزه سلامت میشود، یعنی از هر 10 دلار که هزینه میشود یک دلار در حوزه سلامت هزینه میشود.
معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه نظر دادن در مورد حوزه اقتصادی بدون توجه به حوزه سلامت ممکن نیست، افزود: 52 عامل اجتماعی موثر برسلامت از قبیل فقر، بیکاری و طلاق بر روی سلامت تاثیر گذار هستند بنابر این باید کاندیداهای ریاست جمهوری به این موضوعات هم توجه ویژه داشته باشند، بنابراین باید کاندیداهای ریاست جمهوری از پنجره سیاسی به نفع سلامت مردم استفاده کنند.
مالیات بر کالاهای آسیب رسان به سلامت، بهترین منبع اعتبار
قائم مقام و معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت گام اساسی در جهت پوشش بیمهای افراد برداشته شد و حدود 11 میلیون نفر تحت پوشش بیمه قرار گرفتند.
حریرچی در سی و دومین نشست خبری سخنگو ، با اشاره به اینکه برنامه پیشنهادی وزارت بهداشت و اولویتهای نظام سلامت برای دولت آینده تدوین شده است، گفت: وزارت بهداشت با توجه به برنامه های اجرا شده و وضعیت فعلی ، تجارب داخلی و بین المللی، اولویتهای قانونی و مطالبات مردم، برنامه ای را برای ارتقای خدمات سلامت در دولت آینده طراحی کرده است که اگر مسئولان فعلی بر سر کار بودند متعهد به اجرای آن هستند و اگر افراد دیگری آمدند میتوانند همه یا بخشی از این برنامه را اجرا کنند.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: دولت آینده به تشخیص خود و با توجه به اولویتی که به حوزه سلامت می دهد ممکن است 80 درصد این برنامه را دنبال کند و در 20 درصد، اولویتهای دیگری داشته باشد.
وی افزود: با وجود پیچیدگیهای فعلی، وزارت بهداشت برنامه پیشنهادی خود را برای دولت آینده تدوین کرده است، روال معمول این است که حتی اگر این دولت باز هم بر سر کار باشد، گویی دوباره از نقطه صفر باید یک برنامه مشخص برای ادامه مسیر داشته باشد و نگاه به آینده را برای حرکت در مسیر توسعه و تحول در نظام سلامت و اجرای قانون برنامه و سیاست های کلان سلامت ترسیم کند.
حریرچی ادامه داد: اینکه دولت چقدر اعتبار برای سلامت مردم اختصاص میدهد و چقدر این اعتبارات رشد پیدا میکند، نشانه جایگاه اولویت سلامت برای اوست.
نقش شوراهای شهر و روستا در کنترل عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
حریرچی با تاکید بر اینکه، 75 درصد سلامت مردم به عوامل اجتماعی و اقتصادی مرتبط است که مدیریت آن در دست وزارت بهداشت نیست و شوراهای شهر و روستا نقش مهمی در توجه به این عوامل دارند، گفت: به عنوان مثال در شهر بزرگی مانند تهران مردم هر روز به طور متوسط 75 دقیقه در ترافیک میمانند یعنی سالی بیش از 400 ساعت از وقت مردم در ترافیک هدر میرود، وقتی که میتواند صرفا به آموزش یا کارهای مهمتر اختصاص یابد، ترافیک موجب استرس و بیماری های روانی میشود و حتی بر خواب مردم نیز اثر سوء دارد، اعضای شوراهای شهر باید نشان دهند که برای کنترل این معضل شهری چه برنامهای دارند.
وی افزود: روزگاری 75 درصد مردم ایران روستایی بودند اما اکنون 75 درصد مردم شهرنشین شده اند و سبک زندگی ها تغییر کرده است، نامزدهای ورود به شوراهای شهر و روستا باید مشخص کنند که در این شرایط جدید چه دیدگاه و برنامه هایی برای تامین سلامت مردم در شرایط جدید دارند، تا با توجه به مطالبات مردم در حوزه سلامت تصمیم گیری برای مردم دقیق تر باشد.
حریرچی عنوان کرد: در شهری مانند تهران افرادی هستند که در شهرک های اقماری اطراف زندگی میکنند و مجبورند ساعت چهار و نیم صبح از خانه خارج شوند تا به موقع به محل کار خود برسند، آلودگی هوا نیز یکی از تهدید کنندههای مهم سلامت مردم در کلانشهرهاست، یا در روستاها مساله بهداشت محیط و دفع زباله ها یک معضل مهم است که رسیدگی به آن، جزو مطالبات مردم است.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: در برخی شهرها شوراهای شهر با وزارت بهداشت برای تامین محل ایجاد بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمانی و ایجاد تسهیلات و تامین تجهیزات کمک کردند اما این همکاری در همه شهرها و روستاها نبوده و در بسیاری از جاها این همکاری ضعیف بوده است.
موضع وزارت بهداشت در خصوص تعرفه های پزشکی، عدم افزایش سهم پرداختی مردم
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره تعرفه های پزشکی سال 96 گفت: در مورد تعرفه های پزشکی موضع وزارت بهداشت روشن است، ما به دنبال این هستیم که به هیچ وجه سهم پرداختی مردم از هزینه های سلامت، افزایش نباید و در عین حال باید به سمت واقعی شدن قیمت و تعرفه خدمات پزشکی نیز حرکت کنیم، معنای آن این است که باید دولت و بیمه ها سهم بیشتری از هزینه های سلامت مردم را پرداخت کنند.
وی اظهار کرد: این موضع به صورت رسمی از سوی دکتر هاشمی و دکتر آقاجانی معاون درمان به دکتر رییعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز دبیر شورای عالی بیمه اعلام شده است. هنوز نسبت به سال های گذشته از نظر اعلام تعرفه های پزشکی خیلی عقب نیستیم، مذاکرات ادامه دارد و با وجود برخی اختلاف نظرها، هماهنگی و تفاهم بیشتری نسبت به گذشته حاصل شده است.
کاهش 14هزار میلیارد تومانی پرداختی مردم در دولت یازدهم
حریرچی افزود: دردولت یازدهم در همان 2 سال اول، میزان پرداخت از جیب مردم کاهش یافت و این کاهش حداقل 14 درصدی در 2 سال یک دستاورد بیسابقه است و البته هنوز با تکلیف قانونی که باید سهم مردم به زیر 30 درصد برسد فاصله داریم. البته در دولت گذشته به جای کاهش سهم مردم، روند معکوس را شاهد بودیم.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: کاهش 14درصدی سهم مردم از هزینه های سلامت کار سادهای نبود و هر یک درصد کاهش این سهم نشانه سرمایه گذاری هزار میلیارد تومانی دولت یازدهم برای سلامت مردم است یعنی در دولت یازدهم مردم حداقل 14 هزار میلیارد تومان کمتر برای سلامت هزینه کردند.
وی ادامه داد: البته کاهش سهم مردم به معنای کاهش تعرفههای پزشکی نیست به عنوان مثال تعرفه یک تخت روز(هتلینگ) یک تخت بیمارستانی در اتاق سه تخته اکنون 136 هزار تومان است، در حالی که قیمت تمام شده این خدمت در سال 94 حدود 203 هزار تومان بود و این فاصلهای است که باید با حمایت دولت جبران شود تا بیمارستان ها دچار ورشکستگی نشوند.
حریرچی اظهار کرد: دولت و مجلس برای جبران کمبودهای مالی نظام سلامت در سال گذشته، اعتباراتی خوبی تصویب کردند، تصویب هشت هزار میلیارد تومان از فروش اوراق مشارکت و افزایش مناسب بودجه وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت در این مسیر بوده است و به نظر می رسد از نظر بودجه ای سال 96 سال بهتری نسبت به سال 95 باشد.
حریرچی افزود: قبل از طرح تحول نظام سلامت 16.7 درصد مردم و همچنین حدود 25 درصد مردم در سه استان البرز، تهران و قم فاقد پوشش بیمهای بودند اما با اجرای طرح تحول نظام سلامت گام اساسی در جهت پوشش بیمهای افراد برداشته شد و حدود 11 میلیون نفر تحت پوشش بیمه قرار گرفتند.
وی گفت: وزارت بهداشت در دولت یازدهم با اجرای طرح تحول سلامت، تلاش کرد به بسیاری از مطالبات مردم به خصوص کاهش پرداخت از جیب برای سلامت و افزایش دسترسی و بهبود کیفیت خدمات توجه کند اما به هیچ وجه معتقد نیستیم که به نقطه ایده آل رسیدهایم.
بدهی سازمان تامین اجتماعی کامل پرداخت نشده است
معاون کل وزارت بهداشت گفت: مشکل اصلی بدهی معوقه سازمان تامین اجتماعی است که نسبت به سازمان بیمه سلامت بدهی بیشتری دارد. در 13 ماه گذشته حدود 6 هزار و 154 میلیارد تومان سند مالی بیمارستانی به سازمان تامین اجتماعی ارسال شده است که فقط هزار و 857 میلیارد تومان آن پرداخت شد.
حریرچی گفت: هنوز این سازمان حدود 6 هزار و 300 میلیارد تومان بدهی معوقه دارد که از ماههای گذشته باقیمانده است ضمن اینکه اسناد مالی چند ماه اخیر بیمارستانها هنوز به طور کامل به این سازمان ارسال نشده است و حدود سه هزار میلیارد تومان سند مالی دیگر در راه است.
مالیات بر کالاهای آسیب رسان به سلامت، بهترین منبع اعتبار
حریرچی گفت: بهترین منبع برای اداره سلامت مردم، دریافت مالیات از عوامل آسیب رسان به سلامت مانند سیگار، دخانیات و غذاهای چرب، شیرین و شور است یا مالیات سلامت از کارخانه های آلاینده است که در بسیاری از کشورها اعمال میشود.
وی افزود: این مالیات باید در سطح خرده فروشی اعمال شود تا وارد کنندگان و تولید کنندگان، پرداخت این مالیات را دور نزنند.
قائم مقام وزیر بهداشت درباره بودجه های سلامت گفت: دو منبع پایدار برای سلامت در قانون بودجه امسال تصویب شد که شامل یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده و 10 درصد از محل صرفه جویی یارانه هاست و امیدواریم در دولت آینده منابع مالی بیشتری برای سلامت مردم اختصاص یابد.
افزایش دو برابری ظرفیت پذیرش در رشته پرستاری
سخنگوی وزارت بهداشت درباره کمبود پرستار نیز چنین اظهار کرد: مراکز درمانی کشور بیش از 100 هزار پرستار کم دارند، دولت برای جبران این کمبود، ظرفیت پذیرش در رشته پرستاری را حدود 2 برابر بیشتر کرد و همزمان با توجه به بهبود پرداختی بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته که در مشاغل دیگر کار می کردند وارد حرفه پرستاری شدند.
وی ادامه داد: با این حال هنوز با توجه به ساخت مراکز درمانی جدید و افزایش مراجعات مردم پس از طرح تحول سلامت به بیمارستان ها و خروجی پرستاران بازنشسته کمبود پرستار و نیاز به استخدام این نیروها وجود دارد ولی با توجه به میزان بالای استخدامی در دولت گذشته، دولت ، فعلا مجوز کافی برای استخدام پرستار نمیدهد و مجبور به صورت قراردادی و با پرداخت حقوق از درآمد اختصاصی بیمارستان این کمبود را تا حدی جبران کنیم.
تغییرات مدیریتی یک روال طبیعی در روند کار است
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره پالایشگاه اصفهان و احتمال تخلفاتی در این پالایشگاه با توجه به اینکه سهام آن در اختیار وزارت بهداشت است، گفت: این موضوع در وزارت بهداشت رسیدگی شده است و اگر تخلفی باشد به آن رسیدگی میشود، اقداماتی نیز در این حوزه انجام شده است که اگر لازم باشد، اعلام میشود.
وی یاد آور شد: تغییرات مدیریتی که در هیات امنای ارزی وزارت بهداشت یا برخی دانشگاههای علوم پزشکی انجام شده است نیز یک روال طبیعی است و ربطی به پالایشگاه اصفهان ندارد، برخی از مدیران قبلی ممکن است در جای دیگری بکارگیری شوند و برخی دیگر نیز ممکن است تمایلی به ادامه همکاری نداشته باشند.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره نیروهای شرکتی وزارت بهداشت نیز ادامه داد: حدود 100 هزار نیروی شرکتی یا قراردادی در بیمارستانها و مراکز تابعه وزارت بهداشت مشغول کار هستند که رابطه استخدامی با وزارت بهداشت ندارند.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت اضافه کرد: مطلوب وزارت بهداشت و خواست این نیروها این است که در این وزارتخانه استخدام شوند اما محدودیتهای دولت به خصوص با توجه به بزرگ شدن بدنه دولت در دولت گذشته، امکان استخدام همه این افراد هنوز فراهم نشده است.
کاهش واردات روغن پالم در دولت یازدهم
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره شایعه افزایش واردات روغن پالم اظهار کرد: این موضوع به هیچ وجه صحت ندارد و در دولت یازدهم هم شاهد کاهش واردات این روغن بوده ایم و هم تعرفه واردات آن افزایش یافته و اما واردات این روغن در هیچ جا صفر نشده و هیچ وقت نیز وزارت بهداشت ادعای صفر شدن واردات روغن پالم را مطرح نکرده است.
روند کاهشی ابتلا به تب مالت نسبت به سال گذشته
وی درباره مضرات مصرف شیر و لبنیات سنتی گفت: توصیه وزارت بهداشت به مردم این است که از شیرهای پاستوریزه و استریلیزه مورد تایید وزارت بهداشت استفاده کنند. در مورد شیر و لبنیات فله نمیدانیم که این شیرها در چه شرایطی تولید و نگهداری میشوند و میزان آلودگی میکروبی آنها چقدر است.
قائم مقام وزیر بهداشت عنوان کرد: نظارت بر شیرهای فله حوزه کاری وزارت بهداشت نیز، ممکن است برخی از این شیرها بدون مشکل باشند اما نمیتوانیم بهداشتی و بی خطر بودن همه شیرها و لبنیات سنتی را تایید کنیم.
فقط فارغ التحصیلان دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت اجازه فعالیت دارند
حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره تجمع فارغ التحصیلان برخی رشتهها از جمله دندانپزشکی برخی کشورهای خارجی از جمله فیلیپین که مدرک آنها مورد تایید وزارت بهداشت قرار نگرفته است، گفت: وزارت بهداشت هیچوقت دانشگاه محل تحصیل این افراد را تایید نکرده است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اگر چنین بود حتما مراجع نظارتی وزارت بهداشت را ملزم به تایید مدارک دانشگاهی آنها میکرد، وزارت بهداشت مسئول سلامت مردم است و نمیتواند به افرادی که در جاهایی تحصیل کردهاند که در طول تحصیل عملها و ویزیتهای عملی کافی نداشتند و سطح علمی پایین بوده است، بدون شرکت در آزمون و بررسی توانایی و دانش آنها اجازه فعالیت در کشور بدهد.
حریرچی خاطرنشان کرد: ممکن است این افراد خیلی هم زحمت کشیده یا خانواده آنها خیلی برایشان هزینه کرده باشند، انتظار اولیه آنها این بوده است که در کشور خارجی که درس خواندهاند شاغل شوند اما این انتظار محقق نشده است و حالا انتظار دارند مانند نخبگانی که در دانشگاههای داخلی درس خواندهاند مدرک آنها تایید شود و مشغول به کار شوند که انتظاری نابجاست.
ارسال نظر