ضرورت پاکسازی احادیث غیرمعتبر

فرزند علامه فضلالله (ره) با اشاره به روش پدرش و بیان اینکه نیازمند پاکسازی احادیث غیرمعتبر در شیعه و سنی هستیم گفت: تلاشهای تقریبی در سطح نخبگانی باقی مانده و مردمی نشده است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، سیدعلی فضل الله در گفت وگو با روزنامه مصری « الشروق» به مباحث متعددی درباره تقریب مذاهب اسلامی، وحدت اسلامی و بایدها و نبایدهای آن پرداخت.
وی درباره بالا گرفتن این روزهای فتنه مذهبی در جهان عرب گفت: اختلاف مذهبی امری طبیعی است و این را مصدر مشکلات نمی دانیم چرا که طبیعی است که در فهم و تفسیر قرآن و احادیث نبوی و درباره برخی حوادث تاریخی اختلاف نظر وجود داشته باشد اما مشکل آنجاست که این اختلاف به تعصب تبدیل شود و معتقدان به مذهبی اهل مذهب دیگر را رد کنند.
* برخی سیاسیون شکست خورده، به شکست خود رنگ مذهبی می دهند
وی افزود: از اینجاست که ما بارها بر گفت وگو در دایره جهان اسلام به صورت گسترده و برای باز شدن راه های گشایش در جهان اسلام تأکید می کردیم تا بر مبنای مشترکات زیاد خود درباره اختلافات کم خود گفت وگو کنیم چرا که معتقدیم آنچه که شیعه و سنی بر آن اتفاق نظر دارند ۹۰ درصد است و چرا مدام باید از اختلاف سخن بگوییم؟
فرزند علامه فضل الله (ره) با بیان اینکه آنچه موجب تفرقه شده واقعیت سیاسی منطقه است، تاکید کرد: این واقعیت سیاسی نقش اساسی در بروز اختلافات مذهبی داشته است چرا که برخی سیاستمداران تلاش کردند از مباحث مذهبی سوء استفاده کرده و به مطامع سیاسی خود رنگ مذهبی بدهند و این می تواند احساسات مردم را تحریک کند به ویژه اگر یک سیاستمدار در حرکت سیاسی خود شکست بخورد و سپس به آن رنگ مذهبی بدهد.
* شبکه های ماهواره ای موهن اختلافات را گسترده تر کرده اند
وی افزود: علاوه بر این مسایل داخلی، بیگانگان نیز به دنبال ایجاد اختلافات مذهبی هستند تا منطقه در حالت متشنج باقی بماند و اختلافات مذهبی به نزاع مذهبی تبدیل شود.
این مرجع لبنانی ادامه داد: متأسفانه ما نیز به یکدیگر حسن ظن نداریم بلکه در مواجهه با یکدیگر با تعصب برخورد می کنیم و این باعث می شود که طرف سوم این امر را به نزاع و درگیری مذهبی قوی ئی تبدیل کند اما اگر این اختلافات را در مسیر فکری و فرهنگی و با گشایش و گفت وگو حل کنیم دیگر نزاعی نخواهد بود.
سیدعلی فضل الله درباره نقش رسانه در افزایش اختلافات مذاهب گفت: ما از این شبکه های ماهواره ای که سخنگویان شان و مجریان شان به جای تلاش برای تعمیق وحدت و مقابله با مشکلات اخلاقی و ایمانی و چالش های فکری به دنبال افزایش احساسات مذهبی و توهین به مقدسات مذهبی هستند، رنج می بریم.
وی با طرح این سوال که چرا در دهه های ۵۰ و ۶۰ این اختلافات نبود، افزود: هر چند این اختلافات چیز جدیدی نیست اما رسانه های جدید این امر را تسهیل کردند تا اختلافات گسترده شود به علاوه اینکه طرح های صهیونیستی خطرناکتر و بزرگتر دنبال شده است.
* باید اخلاق همکاری و همزیستی را بیاموزیم
فرزند علامه فضل الله ادامه داد: در کنار اینها باید گفت که هشیاری در میان مردم منطقه بیش از پیش شده است و مردم می خواهند آزادی و نیروی خود را باز پس بگیرند و سرنوشت خود را خود در دست داشته باشند و این هشیاری مقابله با استفاده از ثروت های منطقه توسط بیگانگان باعث شده تا آنها همان سیاست « تفرقه انداز و حکومت کن» خود را دنبال کنند و مسئله مذهبی مهمترین موضوع است که می تواند نقش آفرین باشد چرا که اختلاف هست و کافی است شعله ورش کنید.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه می توان از این واقعیت تلخ عبور کرد، گفت: اختلافات هست و هرگز نمی توانیم بگوییم که تمام شدنی است اما باید همیشه به نقاط اشتراک تأکید کنیم و گفت وگو را بر اساس امر قرآنی « التی هی احسن» ادامه دهیم و اخلاق همکاری و همزیستی را بیاموزیم و اختلافات را به نزاع و خونریزی و کافر خواندن یکدیگر تبدیل نکنیم.
این مرجع لبنانی افزود: باید هشیار باشیم که برخی به دنبال ایجاد اختلاف بین مسلمانان و در قلب امت اسلامی هستند و تک تک افراد باید مواظب سخنان و کردار خود باشند.
* نیازمند پاکسازی احادیث غیرمعتبر در شیعه و سنی هستیم/معیار قرآن است
سیدعلی فضل الله در ادامه این گفت وگو در پاسخ به این سوال خبرنگار روزنامه الشروق مصر که میزان اختلاف نظر عقیدتی شیعه و سنی چقدر است، گفت: وقتی وارد جزئیات می شویم می فهمیم که نقاط اشتراک بسیار زیاد است چرا که همه آنها ایمان به خدا، انبیاء، قرآن کریم، قیامت، پیامبر اکرم (ص) دارند و حتی شیعیان که معتقد به امامت پس از رسول الله (ص) هستند معتقد نیستند که ائمه آرای جدا و ویژه ای دارند بلکه معتقدند ائمه کلام پیامبر اعظم (ص) را می گویند و امتداد پیامبر اکرم (ص) هستند و سنت را پس از قرآن، حجت می دانند و اگر کسی به کتب احکام شرعی مراجعه کند می بیند که مشترکات بسیاری در این بین وجود دارد.
وی افزود: در این بین اجازه دهید به یک نکته از پدرم علامه فضل الله (ره) اشاره کنم و آن اینکه ایشان روش واضحی را برای پاکسازی احادیث شیعی غیر معتبر داشتند و مذاهب اسلامی دیگر را به این امر دعوت می کردند و این روش علامه فضل الله وجوه اشتراکی مذاهب را بیشتر می کرد تا جایی که باعث شد ایشان را به عنوان چهره ای اسلامی و نه شیعی شناختند و باید ما این کار را دنبال کنیم و با جرات وارد این بحث شویم و هر حدیثی در هر مذهبی که با قرآن کریم هماهنگ نیست را خارج کنیم.
* مقامات برجسته در جهان اسلام بر حرمت هر آنچه وحدت اسلامی را به خطر اندازد، تاکید کنند
فرزند علامه فضل الله (ره) در ادامه این گفت وگو درباره جایگاه تقریب مذاهب اسلامی گفت: تلاش های بسیاری در این باره صورت گرفته است و الازهر نقش قدیمی در این زمینه دارد و در کشورهای دیگر نیز چنین تلاش هایی شده است اما آنچه ما بیشتر از آن شکایت داریم این است که این تلاش ها در سطح نخبگان بوده و به زمین نیامده و مردمی نشده لذا باید جریان تقریب به وجدان مردم وارد شود و همگان بدانند و متفق القول باشند که مشترکات مسلمانان بسیار زیاد است و اختلافات اندک است اما متأسفانه دیدارهای تقریب بین علماست و به مردم نرسیده است.
وی افزود: امروز باید وقتی مردم را به وحدت دعوت می کنیم این نکته را یادآور شویم که باید به احساسات دیگران احترام گذاشت و احساسات آنها را برنیانگیخت و چهره های اسلامی را احترام کرد و هرگونه توهینی را رد کرد.
سیدعلی فضل الله در توضیح این مطلب تاکید کرد: مشکلی که ما امروز با آن دست به گریبانیم این است که برخی عمدا به دنبال سب صحابه و توهین به زنان پیامبر اکرم (ص) هستند و از طرف دیگر تاریخ را به شکل سلبی بیان و تعریف می کنند لذا باید برای متوقف کردن این امر تلاش کرد و به دنبال معالجه آن بود.
وی افزود: ما بارها همه جایگاه ها مهم و مرجعی در جهان اسلام را به تأکید بر حرمت توهین به صحابه و زنان پیامبر اکرم (ص) و هر آنچه وحدت اسلامی را به خطر می اندازد، دعوت کرده ایم.
* اتهام ها علیه ایران برای نشر تشیع در کشورهای سنی مذهب اثبات نشده است
این مرجع لبنانی ادامه داد: همچنین ما ضد هرگونه تلاش برای از بین بردن مذهب دیگر [از طریق تبلیغات] و ضد هر کس که وحدت شیعه و سنی را هدف قرار دهد، هستیم و برای همین شیعه و سنی نباید تلاش هایی برای نشر مذهب خود در کشورهای دیگر انجام دهند.
سیدعلی فضل الله در همین راستا در پاسخ به سوالی درباره اتهام ها علیه ایران برای نشر تشیع در کشورهای سنی مذهب، گفت: آنچه درباره تلاش ایران برای تبلیغ مذهبی شیعی در کشورهای سنی مذهب گفته می شود نیازمند تحقیق و اثبات است و اگر تلاشی باشد فردی است و ما به همه می گوییم مشکل شیعه، سنی نیست و مشکل سنی، شیعه نیست بلکه مشکل شیعه و سنی، اسرائیل و دشمنان امت اسلامی هستند.
* چیزی درباره رفتار نادرست با اهل سنت در ایران نشنیده ام/مساجد ویژه اهل سنت یا شیعه نداریم
وی با اشاره به برخی سخنان درباره رفتار نادرست با اهل سنت در ایران و محدودیت مساجد آنها در ایران، افزود: از برادران اهل سنت در ایران که در این کشور یا در لبنان با آنها دیدار داشته ام چیزی در این باره نشنیده ام و ما دائما تأکید کرده ایم که مسلمانان از هر مذهبی در کشورهای اسلامی باید آزادی انجام امور دینی خود را داشته باشند و نکته مهم این است که مساجد برای خدا و برای همه مذاهب است و مساجد ویژه اهل سنت و شیعه به صورت جداگانه نداریم.
این مرجع لبنانی در بخش دیگری از این گفت وگو نظر خود درباره وضعیت شیعه و سنی در لبنان و وضعیت در سوریه، عراق و بحرین را بیان کرد و درباره وضعیت شیعه و سنی در لبنان گفت: همکاری بین علمای سنی و شیعه در لبنان موجود است اما اختلافات سیاسی بر این روابط تأثیرگذار است و برخی به دنبال این هستند که به این اختلافات رنگ مذهبی بدهند اما ما به دنبال این هستیم که لبنان نماد هنریستی طوایف و مذاهب مختلف باشد.
وی درباره وضعیت در سوریه نیز گفت: ابتدائا در سوریه مردم به دنبال عدالت و آزادی هستند و ما با خواسته آنها همراهیم اما الان واقعیت سوریه به یک عرصه دیگری تبدیل شده و محل درگیری محورهای منطقه ای و جهانی شده است.
سیدعلی فضل الله درباره وضعیت در عراق نیز اظهار داشت: مسئله در عراق بعد مذهبی گرفته است و در آنجا بخشی از تنش مذهبی در منطقه را شاهد هستیم که جریان های خارجی هم در این آتش می دمند لذا باید به مطالبات واقعی مردم پاسخ گفت.
* قدم هایی برای شکل گیری گفت وگوها در بحرین آغاز کرده ایم/جزئیات را فعلا اعلام نمی کنیم
وی وضعیت در بحرین را نیز این چنین تشریح کرد: در بحرین مردم به دنبال به دست آوردن حقوق خود هستند و ما همه را در آنجا به گفت وگو دعوت می کنیم و حاضریم وضعیت را برای این گفت وگوها آماده کنیم و الان هم در این مسیر قدم هایی برداشته شده ولی جزئیات آن را فعلا اعلام نمی کنیم.
فرزند علامه فضل الله (ره) در پایان این گفت وگو در پاسخ به سوالی درباره جایگاه شخصیت ها در کاهش اختلافات مذهبی، گفت: طبعا شخصیت های اسلامی جایگاه بالایی دارند به ویژه که ما در مرحله ایجاد فتنه ها هستیم، همانگونه که کسینجر گفت که جهان اسلام وارد فتنه صد ساله بین شیعه و سنی شده اند.
وی افزود: اما ما از همگان می خواهیم که نسبت به فتنه ها هشیار باشند که این نه به مصحلت شیعه و نه به مصلحت سنی است و نه به مصلحت مسلمانان و نه به مصلحت مسیحیان و تنها به مصلحت رژیم صهیونیستی و تضعیف موضع منطقه در فلسطین می شود.
ارسال نظر