۹۱ درصد هزینههای دندانپزشکی را مردم میپردازند
معاون دفتر بیمههای سلامت وزارت رفاه گفت: عملکرد وزارت بهداشت در ارتقای سلامت دندان ایرانیان ضعیف است، شاخص سلامت ایرانیان بهبود پیدا نکرده، قیمت تجهیزات دندانپزشکی ۷ تا ۸ برابر شده است و ۹۱ درصد هزینه های دندانپزشکی را مردم می پردازند.
به گزارش پارس به نقل از فارس، رضا حسین پور در نشست خبری پنجاه و سومین کنگره بین المللی انجمن دندانپزشکی ایران، خدمات دندانپزشکی را سومین خدمت پرهزینه دانست و گفت: بعد از بستری و دارو، دندانپزشکی پرهزینه ترین خدمت است و بیش از ۹۱ درصد هزینه دندانپزشکی از جیب مردم می رود.
حسین پور به تعداد دانشکده های دندانپزشکی اشاره کرد و گفت: در ۱۰ سال اخیر تعداد دانشگاه های دندانپزشکی ۳ برابر شده و در مقابل تعداد دندانپزشکان نیز ۲برابر شده است و ما انتظار داریم که سطح سلامتی دندان و دهان مردم بالا رفته باشد اما گزارش ها حاکی از آن است که سطح شاخص سلامت دهان و دندان اگر پایین نرفته بالا نیز نرفته و بهبودی چندانی در این زمینه نداشته ایم.
معاون دفتر بیمه های سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: چند امکان در این زمینه متصور است؛ شاید علل بهبود نیافتن نسبی سلامت دهان و دندان به دلیل شیوع و بروز بیماری های دهان و دندان باشد یا اینکه سطح دسترسی مردم به خدمات دندانپزشکی افزایش پیدا نکرده باشد که این دو مسئله امکانپذیر نیست.
حسین پور ادامه داد: امکان دیگر این است که شاید توجه به پیشگیری صورت نگرفته و هر چه تعداد دندانپزشکان بیشتر شده است، در مقابل رویه شان به سمت خدمات گران تری مثل ایمپلنت و… افزایش یافته و از خدمات پیشگیرانه محور مثل فلوراید و شیارپوش کمتر استفاده شده است.
معاون دفتر بیمه های سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به پروتکل درمانی اشاره کرده و گفت: متأسفانه وزارت بهداشت در این زمینه خوب عمل نکرده و درمقابل خدمات ارائه شده، خروجی مطلوبی نداشته ایم چرا که با افزایش تعداد دندانپزشکان سطح شاخص سلامت بهداشت دهان و دندان مردم افزایش نیافته است.
حسین پور در ادامه تعداد دندانپزشک اسمی در ایران را ۲۴ هزار نفر دانست و گفت: از این تعداد حدود ۱۸ تا ۱۹ هزار نفر کار می کنند که در کنگره امسال پیش بینی می شود حدود ۶ هزار نفر شرکت داشته باشند یعنی ۳۰ درصد از دندانپزشکان کل کشور؛ که این حضور و تبادل نظرها می تواند در چالش های تشخیص، طرح درمان، تازه های تشخیص و درمان و شکست های درمان موثر باشد.
معاون دفتر بیمه های سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: ما در بحث دندانپزشکی و تعرفه آن با دو جزء مواجه ایم یک جزء فنی و دوم جزء حرفه ای که جزء فنی به دست عمل کننده و همان دندانپزشک است اما جزء حرفه ای به تجهیزات و امکانات خدمات دندانپزشکی برمی گردد.
حسین پور به تجهیزات، مواد و وسایل مصرفی دندانپزشکی اشاره کرد و گفت: هر چقدر قیمت این تجهیزات بالا برود مسلماً تعرفه ها نیز بالا می رود چرا که در دو سال اخیر ما دو پیک افزایش تجهیزات داشته ایم که یک بار پس از تحریم که قیمت ها ۲ تا ۳ برابر بالا رفت و یک بار هم پس از بالا رفتن قیمت ارز که متأسفانه در نهایت با ۷ تا ۸ برابر افزایش قیمت مواجه بوده ایم.
معاون دفتر بیمه های سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: مردم در دسترسی به خدمات مشکل دارند یا پزشکان باید سوبسید بدهند یا اینکه مسئولان از طریق پوشش بیمه ای و کاهش نرخ تجهیزات به مردم کمک کنند.
حسین پور در ادامه به تفاوت بیماری های دندان با بقیه بیماری ها پرداخت و گفت: همه بیماری ها روند پیشرونده دارند و بهبودی در آنها سخت تر است اما پوسیدگی متفاوت است چرا که پوسیدگی در سنین پایین شروع می شود و چون دندان بافت سختی دارد تقریباً ترمیم آن غیرقابل بازگشت است.
معاون دفتر بیمه های سلامت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: بیماری های دندان اگر شروع شوند برگشت ندارند چرا که روند پیشرفت سریع است چرا که سن شیوع پایین است و به همین دلیل آموزش، مهارت و بهداشت پائین است و از طرف دیگر خدمات درمانی بیماری های دندان پرهزینه است.
حسین پور افزود: تشخیص به موقع و طرح درمان خوب و مناسب در درمان بیماری های دهان و دندان حرف اول را می زند.
ارسال نظر