محمد حسین خوشنویسان عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو شورای سلامت دهان وزارت بهداشت گفت: شاخص سلامت دهان و دندان DMF)t) سال 92-91 15ساله ها در تهران 3.75 است که در سطح کشور این عدد 3.29 است و 74 درصد این شاخص به پوسیدگی، 22 درصد به دندان های پر شده و 4 درصد به دندان های کشیده مربوط است، همچنین نیاز به درمان صورت نگرفته نیز 71.7 است. 

 

وی اظهار داشت: DMF)t) گروه سنی 35 تا 44 سال طبق آمار سال 92-91 در تهران 12.97 است که 32.54 درصد آن به دندان های پوسیده، 35.60 درصد آن به دندان های پرشده و 31.85 درصد به دندان های کشیده شده بر می گردد و موارد نیاز به درمان که پاسخ داده نشده نیز 81.7 درصد است.

 

عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی عنوان کرد: شاخص سلامت دهان 65 تا 74 ساله ها طبق آمار سال 92-91 در تهران 25.17 است که 4.91 درصد این شاخص به دندان های پرشده، 13.63 درصد آن به دندان های پوسیده و 81.44 آن به دندان های کشیده مربوط می شود که نیاز به درمان انجام گرفته نشده نیز 48.7 درصد است.

 

خوشنویسان افزود: در گروه سنی 65 تا 74 ساله ها شاخصی به نام شاخص بی دندانی داریم که متاسفانه 52.2 درصد از این گروه سنی به طور کامل فاقد دندان هستند.

 

وی تاکید کرد: برای اینکه از بروز بی دندانی و پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم باید روزی 2 بار (یک بار قبل از خواب و یک بار پس از صرف صبحانه) دندان ها را هر بار به مدت دو دقیقه به طور صحیح مسواک بزنیم.

 

عضو شورای سلامت دهان وزارت بهداشت بیان کرد: مسواک زدن هنگام شب که بزاق دهان حداقل است میکروب های باقیمانده مواد غذایی از دهان خارج می کند تا دندان ها پوسیده نشود و اگر شخصی در این موقع مسواک نزند، میکروب ها غذای باقیمانده را تخمیر می کنند و اسید حاصل شده از تخمیر قند و کربوهیدرات ها باعث پوسیدگی دندان می شود.

 

وی اظهار داشت: پس از صرف صبحانه نیز املاحی که مورد نیاز دندان است، توسط بزاق دهان و به کمک فلوراید موجود در خمیر دندان با بزاق دهان پیوند شیمیایی تشکیل می دهند که این پیوند روی مینای دندان می نشیند و سبب تقویت و استحکام دندان می شود. 

 

خوشنویسان گفت: اگر افراد به طور منظم 2 مرتبه در شبانه روز و هربار به مدت 2 دقیقه به طور صحیح مسواک بزنند، حدود 65 درصد از سطوح دندان ها تمیز می شود که قسمت های بین دندانی باید با استفاده از نخ دندان تمیز شود که اثربخشی آن حدود 20 درصد است و دهان شویه نیز حدود 15 درصد کمک به تمیزی دندان می کند.

 

وی تصریح کرد: محیط دندان را باید با استفاده از دهان شویه یا آب نمک، نمکی کنیم تا میکروب ها نتوانند در این محیط رشد کنند، از سن یک سالگی مسواک انگشتی بدون خمیردندان برای کودکان توصیه می شود و از سه سالگی والدین باید با نظارت بر فرزندشان اجازه دهند کودک خودش به طور صحیح مسواک بزند.

 

عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در خصوص طرح وارنیش فلوراید تصریح کرد: از سن 6 سالگی سالی 2 مرتبه دندان های کودکان را وارنیش فلوراید می کنند که سبب استحکام مینای دندان می شود که این طرح با رضایت والدین انجام می گیرد.

 

وی افزود: در سن 6 سالگی با رویش اولین دندان دائمی آسیای اول اگر شیار دندان آسیا در کودکی عمیق باشد این شیارها معمولا محلی برای چسبیدن شیرینی و مواد غذایی می شود که در صورت نیاز باید توسط دندانپزشک از شیار پرکن استفاده شود تا از پوسیدگی دندان ها جلوگیری شود.