چطور عسل طبیعی را از صنعتی تشخیص دهیم
دو دانش آموز ایرانی موفق به ابداع یک کیت شیمیایی برای تشخیص عسل طبیعی از عسل صنعتی شدند که بدون نیاز به تجهیزات تخصصی آزمایشگاهی و صرف هزینه های زیاد، میزان خلوص عسل را تعیین می کند.
سید حسین صفوی و عباس ابراهیمی دانش آموزان سال چهارم دبیرستان از آذربایجان شرقی با ارائه طرح خود در هجدهمین جشنواره جوان خوارزمی، موفق به کسب رتبه دوم گروه شیمی در بخش دانش آموزی این جشنواره شدند.
صفوی روز پنجشنبه درباره جزییات این طرح نوآورانه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: یکی از دغدغه های مصرف کنندگان عسل، اطمینان از کیفیت این ماده غذایی و اصل بودن آن است و با توجه به وجود ترکیبات مختلف در عسل، تعیین کیفیت آن به آزمایشگاه و صرف هزینه های زیاد نیاز دارد.
وی افزود: برای پاسخگویی به این نیاز، یک کیت شیمیایی برای تشخیص میزان فعالیت آنزیم های موجود در عسل ساختیم که طراحی آن براساس ارزیابی دو آنزیم گلوکز اکسیداز و دیاستاز و ماده هیدروکسی متیل فورفورال در عسل است.
این پژوهشگر نوجوان خاطرنشان کرد: آنزیم های گلوکز اکسیداز و دیاستاز از طریق زنبور وارد عسل طبیعی می شوند درحالیکه عسل های صنعتی فاقد این آنزیم هستند.
وی ادامه داد: هیدروکسی متیل فورفورال نیز تحت حرارت یا شرایط اسیدی از فروکتوز (قند طبیعی) حاصل می شود و عسل های ناخالص و تقلبی تهیه شده از طریق هیدرولیز مواد قندی، حاوی مقادیر فراوانی از این ترکیب هستند، هرچند در عسل طبیعی نیز براثر حرارت یا نگهداری طولانی مدت، این ترکیب به تدریج در مقادیر کم تشکیل می شود.
صفوی اظهار داشت: ما در طرح خود، کیت ساده و کم هزینه ای برای شناسایی این مواد، طراحی کرده و ساخته ایم که می تواند به آسانی برای تشخیص کیفیت عسل و میزان خلوص و طبیعی بودن آن مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته وی، با اضافه کردن محلول های شناساگر به کیت و تغییر رنگ، امکان تشخیص میزان خلوص عسل برای همه افراد به راحتی امکان پذیر است.
هجدهمین جشنواره جوان خوارزمی همزمان با هفته پژوهش امسال (22 آذرماه 95) در بخش دانش پژوهان و فناوران و بخش دانش آموزی برگزار شد.
ارسال نظر