مردم برای گرفتن وام حج تمتع سرگردان بانکهاشدند
افزایش نجومی قیمتهای حج تمتع در سال جاری موجب شد بسیاری از مردم، زنان و مردان سالخورده برای اینکه بتوانند به زیارت خانه خدا مشرف شوند و مابهالتفاوت هزینهها را پرداخت کنند به دنبال گرفتن وام، سرگردان بانکها شوند.
به گزارش پارس به نقل از فارس، سفر به خانه خدا آرزوی هر فرد مسلمانی است که تلاش می کند تا روزی دیده بر خانه حضرت دوست بیفکند و امید به تحقق آن، انتظار را شیرین می کند.
اما در روزهای گذشته با مطرح شدن اخباری مبنی بر افزایش نجومی قیمت فیش های حج تمتع کسانی که از سال ۸۴ و با قیمت یک میلیون تومان ثبت نام کرده اند وقتی با خبر شدند که هم اکنون قیمت ها به ۹ تا ۱۲ میلیون تومان افزایش پیداکرده است بسیاری از امیدهایشان ناامید شد.
چه بسا افراد زیادی که در سال ۸۴ و زمان ثبت نام اولیه حج تمتع که آن زمان قیمت فیش حج تمتع یک میلیون تومان بود خود را مستطیع می دانستند و ثبت نام کردند اما به یکباره متوجه شدند که باید ۸ تا ۱۱ میلیون تومان دیگر پرداخت کنند تا فیش آنها تأیید شود و هم اکنون پس از گذشت ۸ سال کسی فکر نمی کرد که تا این حد قیمت ها افزایش پیدا کند به عنوان مثال پیرمرد و پیرزنی که هشت سال پیش این توانایی مالی را داشته و ثبت نام کرده است هم اکنون با کهولت بیشتر سنشان، چگونه باید این مابه التفاوت را پرداخت کنند؟
وقتی در مورد علت این افزایش قیمت ها جویا می شویم معاون حج سازمان حج و زیارت افزایش قیمت ارز را دلیل این افزایش قیمت ها می داند و می گوید در سال های گذشته دولت برای اعزام های حج عمره و تمتع ارز را با قیمت مرجع در اختیار ما قرار می داد اما در سال جاری ارز مرجع به حج تمتع تخصیص نیافت و چون ما هزینه اسکان، غذا و سایر هزینه ها را در عربستان باید به دلار پرداخت کنیم هزینه ها افزایش پیدا کرد و این در حالی است که هزینه اسکان و غذا در عربستان تغییر چندانی نکرده است و افزایش قیمت ها تنها ناشی از افزایش قیمت دلار است.
در سال ۸۴ قیمت ارز رسمی ۹۰۲ تومان وقیمت دلار آزاد ۹۰۴ تومان بود و قیمت فیش های حج تمتع یک میلیون تومان و امسال قیمت دلار آزاد ۳۵۰۰ تومان است و هزینه حج تمتع ۹ تا ۱۲ میلیون تومان است و کسانیکه در سال ۸۴ خود را برای حج تمتع مستطیع می دانستند شاید هم اکنون استطاعت پرداخت ۸ تا ۱۱ میلیون تومان ما به التفاوت را نداشته باشند و با پایان مهلت ثبت نام باید چه کنند؟
تکمیل ظرفیت ۶۱ درصد کاروان های تمتع ۹۲
غلامرضا رضاییˈ معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت به خبرنگار فارس گفت: ظرفیت ۶۱ درصد کاروان های تمتع ۹۲ تکمیل شده است و ششم اردیبهشت ماه مهلت یک هفته ای مشمولان برای نام نویسی در کاروان ها پایان می یابد.
وی افزود: در صورتی که ظرفیت کاروان ها تا پایان مهلت مقرر تکمیل نشود، اولویت های جدید فراخوان می شوند.
وقتی با افرادی صحبت می کنیم که در سال ۸۴ ثبت نام کرده اند و با اینکه هم اکنون جزو اولویت ها هستند اما توانایی آن را ندارند که به یکباره این مبلغ را پرداخت کنند از فروش فیش های حج تمتع خود خبر دادند و این موضوع باب جدیدی را برای دلالان خرید و فروش فیش های حج تمتع باز کرده است اما اینکه این فیش ها با چه قیمتی خرید و به فروش می رسند جای تأمل است.
بازار دلالان فیش های حج تمتع گرم شد
خرید و فروش فیش های حج تمتع و عمره توسط واسطه ها و دلالان و اینکه از این راه سود های کلانی را نیز می برند پدیده جدیدی نیست اما افزایش یکباره قیمت ها باعث شد تا حباب فیش های حج تمتع بزرگتر شود و قیمت ها روند صعودی به خود بگیرد.
برای دیدن استقبال مردم برای ثبت نام در کاروان های حج تمتع سری زدیم به دفاتر زیارتی سطح شهر تا ببینیم افزایش قیمت ها تا چه حد در استقبال مردم تأثیر گذاشته است.
به یکی از دفاتر زیارتی شمال تهران سری زدیم و مسئول بخش زیارتی این مرکز از استقبال خوب مردم خبر داد و گفت طی دو سه روز آغازین ثبت نام ظرفیت کاروان های ما تکمیل شد و افزایش قیمت ها نیز تأثیری بر استقبال مردم نداشته است.
اما هر چقدر که به مرکز و جنوب شهر نزدیک می شدیم وضعیت متفاوت تر می شد تعدادی برای فروش فیش های خود مراجعه می کردند و تعدادی نیز به دنبال گرفتن وام برای رفتن به زیارت خانه خدا بودند و اینجا بود که ضرب المثل هرکه بامش بیش برفش بیشتر به ذهن متبادر می شد چراکه افرادی که توانایی مالی دارند در هر زمانی می توانند اقدام به این سفر کنند اما کسانیکه زمانی خود را مستطیع می دانستند هم اکنون به دنبال وام برای رفتن به زیارت بودند.
اما مسئولین و متولیان پاسخگو باشند که آیا سفر به خانه خدا با گرفتن وام، برای مردم مشکل شرعی ایجاد نمی کند و کسانیکه ۸ سال به انتظار نشسته اند تا روزی به زیارت خانه خدا مشرف شوند هم اکنون باید این افزایش نجومی قیمت را چگونه پرداخت کنند؟
نکته جالبی که در این میان به چشم می خورد این بود که فیش ها با قیمت ۵ تا ۷ میلیون تومان از مردم خریداری می شد و با قیمت هایی مانند ۳۰ تا ۴۵ میلیون تومان به فروش می رسید و دلالان و واسطه هایی که مانند دلالان بازار ارز در گوشه خیابان به آرامی زمزمه می کردند: " فیش حج تمتع خریداریم"
اقدام سازمان حج برای کاهش هزینه های حج تمتع
غلامرضا رضایی معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت به افزایش هزینه های اعزام به تمتع اشاره کرد و در پاسخ به اینکه هنوز ۳۰ درصد ظرفیت کاروان ها خالی است گفت: تکمیل ظرفیت کاروان های تمتع معمولا حدود سه هفته طول می کشد.
رضایی گفت: سازمان حج و زیارت برای استفاده از ارز مرجع در تمتع ۹۲ نامه ای به دولت نوشته است که نامه سازمان حج از سوی دولت به بانک مرکزی ارجاع شده است و هم اکنون منتظر پاسخ بانک مرکزی هستیم.
معاون سازمان حج گفت: اگر با تخصیص ارز مرجع به تمتع ۹۲ موافقت شود هزینه های اعزام مانند سال گذشته می شود.
رضایی حداقل و حداکثر هزینه اعزام به تمتع در سال ۹۱ را به ترتیب چهار و شش میلیون تومان عنوان کرد و گفت: این مبلغ در تمتع پیش رو به دلیل افزایش نرخ ارز به ۹ و ۱۲ میلیون تومان افزایش یافته است و مجموع ظرفیت حج تمتع ۹۲،۵۹ هزار و ۲۸۴ نفر است.
کمیسیون فرهنگی مجلس از سازمان حج و زیارت توضیح خواست
این نگرانی ها از افزایش هزینه های حج تمتع به مجلس شورای اسلامی هم رسید و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: بحث اخیر سازمان حج و زیارت در کمیسیون فرهنگی مطرح شد و کمیسیون فرهنگی نگرانی شدید خود را از این مسئله ابراز کرد و بر این اساس سازمان حج و زیارت باید توضیحاتی را هم به کمیسیون فرهنگی و هم به افکار عمومی ارائه کند.
ارسال نظر