حجت الاسلام والمسلمین سید علی قاضی عسکر در مراسم تواصی بحق ضمن عرض تسلیت بمناسبت فرا رسیدن اربعین حسینی اظهار داشت: بحمدالله پیاده روی اربعین امسال با شکوه فراوان و جمعیتی بیشتر از سال گذشته در عراق برگزار شد و جمعیت انبوه عزادار در کمال آرامش و صفا و صمیمیت حضور گسترده خود را به نمایش گذاشتند. این رویداد نشانگر این است که ظرفیت بزرگی در اختیار پیروان اهل بیت قرار دارد و باید به خوبی از آن بهره گرفت.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت که در جمع کارکنان سازمان حج و زیارت سخن می‌گفت به ارتقاء سطح بصیرت دینی زائران در اربعین امسال نسبت به گذشته اشاره کرد و افزود: زائران در مراسم پیاده‌روی اربعین امسال به خوبی اهداف امام حسین (ع) را تبیین کردند و جلوه‌های والای آن را به نمایش گذاشتند. آنان قدرشناسی خود را از مردم عراق و شهرهای مرزی کشورمان مانند مهران، چذابه و شلمچه اعلام کردند.وی به زحمات ستاد مرکزی اربعین و کمیته‌های آن اشاره کرد و افزود: تلاش‌هایی که در اربعین امسال صورت گرفت نشان داد که به تدریج در حال نزدیک شدن به اهداف اربعین هستیم.

باید برنامه‌ریزی برای اربعین سال آینده آغاز شود

سرپرست حجاج ایرانی بر ضرورت برنامه‌ریزی برای اربعین سال آینده تاکید کرد و خاطر نشان کرد: چند سال پیش هنگامی که بعد از حج، خدمت مقام معظم رهبری (حفظه الله تعالی) رسیدیم ایشان فرمودند که شما از هم اکنون برای سال آینده کارهای خود را شروع کرده و برنامه‌ریزی کنید و همین توصیه ایشان باید برای اربعین سال آینده مدنظر قرار گیرد و آسیب‌های اربعین امسال شناسایی و برای حل آنها از هم اکنون برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد.

نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی به برخی از مشکلات زائران در اربعین امسال اشاره کرد و اظهار داشت: جای تردید نیست که در اربعین امسال بخشی از مردم عزیزمان در مرز مهران مشکلاتی را تحمل کردند که یکی از دلایل آن حضور افراد فاقد ویزا و گذرنامه در مرز برای ورود به عراق بود.

وی تصریح کرد: مسئله عبور زائران از مرز با استفاده از مدارک مورد نیاز مانند ویزا، گذرنامه یک بار و برای همیشه باید حل و فصل شود. در این خصوص باید کار فرهنگی صورت گیرد تا افراد بدانند اگر زیارت مستحب است کار خلاف قانون حرام است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به وضعیت امنیتی عراق اشاره کرد و افزود: هر کشوری قوانین خاص خود را دارد و ما نمی‌توانیم قوانین کشور میزبان را نادیده بگیریم آن هم در شرایطی که عراق گرفتار معضل تروریسم است و با مشکلات بسیاری دست و پنچه نرم می‌کند طبیعی است که مسئولین آن کشور نمی‌توانند هر کسی را بدون گذرنامه و ویزا به عراق راه دهند و بر مرزهای خود کنترلی نداشته باشد. برای کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران نیز شایسته نیست که افراد بدون مجوز لازم از مبادی مرزی عبورکرده و از کشور خارج شوند.

درست است که شان و جایگاه زائر ابا عبدالله الحسین (ع) بالا است ولی همه باید مقید به قانون باشیم. از این رو باید تمهیداتی برای اربعین سال آینده اندیشیده شود.

 

اربعین و آسیب‌های مبتلا به 

حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر در ادامه سخنان خود به آسیب‌های حوزه اربعین اشاره کرد و گفت: در مورد آسیب‌های اربعین امسال برخی از مشکلاتی که پیش بینی می‌شد خود را نشان داد اگر بنا باشد عده‌ای از افراد به صورت آزاد ویزا تهیه کنند و عده‌ای نیز از طریق سامانه سماح اقدام به تامین ویزای سفر اربعین کنند، شیرازه امور به هم می‌ریزد. از سوی دیگر ورود پیش‌بینی نشده این تعداد زائر به مناطق مرزی ازدحام ایجاد کرده و مشکلات بسیاری را بوجود می‌آورد.

وی تصریح کرد: اگر اعلام می‌شود که سامانه سماح تنها مرجع برای ساماندهی امور زائر اربعین است، این امر باید از سوی همه پذیرفته شده و به آن عمل شود.

 

لزوم توجه به زیر ساخت‌ها برای اربعین سال آینده

نماینده ولی فقیه در امور حج وزیارت توجه به زیرساخت‌های شهرهای مرزی بویژه در حوزه حمل‌ونقل را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: امسال بیش از 2 میلیون و 200 هزار زائر ایرانی برای حضور در مراسم اربعین وارد کشور عراق شدند با این تبلیغاتی که صورت می‌گیرد و شور و شوقی که در مردم وجود دارد مطمئناً در اربعین سال آینده بیش از این تعداد زائر از کشورمان به عراق خواهند رفت و تعداد علاقمندان بیشتر خواهدشد. دراین شرایط با جاده‌ها و مسیرهایی که برای ظرفیت محدودی احداث شده‌اند نمی‌توان پاسخگوی نیازهای میلیون‌ها مسافر اربعین بود.

وی افزود: لازم است جاده‌های منتهی به پایانه‌ها و شهرهای مرزی در استان‌های ایلام و خوزستان توسعه یابند و خط ریلی ایران به خط ریلی بصره در کشور عراق پیوند خورده تا زائران ایرانی مجبور نباشند در مرز از قطارهای ایرانی پیاده شده و پس از طی مسیری با اتوبوس مجددا قطارهای عراقی را سوار شوند. امکاناتی که برای قسمت کنترل گذرنامه‌ها و بار زائران مورد نیاز است هم باید در مرزها تقویت شود و در صورت لزوم مبادی ورودی و خروجی مرزی به کشور عراق را در مناطقی که تردد زائران زیاد است توسعه دهیم و برای توسعه مناطقی مانند قصر شیرین، سومار و امثال اینها، برنامه‌ریزی کنیم تا زائران به سهولت به سفر اربعین مشرف شده و به سلامت برگردند.

سرپرست حجاج ایرانی در ادامه اظهار داشت: در اربعین امسال این فرهنگ جا افتاد که مردم دیگر به فکر این نیستند که فقط روز اربعین در کربلا حضور داشته باشند و با توصیه‌هایی که به آنها شد بسیاری از کسانی که زودتر به کربلا رفته بودند زودتر هم به کشور بازگشتند و زمینه را برای بهره‌برداری دیگران فراهم کردند. باید روی این گونه امور تبلیغات بیشتری صورت گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت بیمه زائران اربعین اشاره کرد و افزود: یکی از انتقادهایی که به اربعین امسال صورت گرفت مسئله بیمه زائران اربعین بود. لازم است در این باره از نظرات مردم و کارشناسان استفاده شود. باید چگونگی بیمه کردن زائرین اربعین و مشکلات مرتبط با آن توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد و راهکار مناسبی ارائه شود تا در اربعین سال آینده مردم در این زمینه با ابهام و مشکلی مواجه نشوند.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت خاطرنشان کرد: در ضرورت بیمه کردن زائران اربعین شکی نیست اما این که مبلغ آن چه قدر باشد و یا بیمه مورد نظر چه تعهداتی را متقبل شود، باید کارشناسان نظر دهند. در صورت بیمه نشدن زائر اگر خدای ناکرده حادثه‌ای رخ دهد عواقب آن گریبان زائر و خانواده او را خواهد گرفت.

وی هماهنگی بین مسئولین ایرانی و عراقی در عملیات اربعین را بسیار مهم دانست و اظهار داشت: بالاخره عراق میزبان جمعیت انبوهی از زائران کشورهای مختلف است که در مراسم پیاده روی شرکت می‌کنند، لازم است با مسئولین ذیربط در آن کشور در خصوص اربعین سال آینده مذاکراتی جهت هماهنگی بیشتر در کارها صورت گیرد تا آسیب‌ها و مشکلاتی را که طرف عراقی در پذیرایی از زائران اربعین با آنها مواجه است را شناسایی و برای رفع آنها در سال آینده چاره اندیشی شود.

وی افزود: لغو روادید در ایام اربعین یکی از این ایده‌ها است که حتما باید با طرف عراقی مذاکره و زمینه تحقق آن فراهم شود.

 

پرهیز از اسراف در اربعین

حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر بر ضرورت پرهیز از اسراف در ایام اربعین تاکید کرد و افزود: در این زمینه لازم است مراقبت‌های لازم صورت گیرد. درست است که خیرین اربعین فراوانند ولی نوع و نحوه خدمت رسانی باید به‌گونه‌ای باشد که خدای ناکرده به سمت اسراف نرویم. لذا سمت و سوی زیارت اربعین باید به جهتی میل کند که در روایات ذکر شده است.

 

زیارت اربعین یک نوع بیعت است

وی در ادامه به زیارت اربعین و معانی عمیق آن اشاره کرد و اظهار داشت: زیارت اربعین انصافاً بسیار پرمحتوا است. ابتدا انسان با فضائل اهل بیت آشنا می‌شود، سپس به ذکر هدف قیام امام حسین(ع) که همانا مقابله با جهل، خرافه گرایی و گمراهی مردم بود می‌پردازد و در پایان نیز می‌گوید «قَلْبِی لِقَلْبِکُمْ سِلْمٌ وَ أَمْرِی لِأَمْرِکُمْ مُتَّبِعٌ وَ ...(قلبم تسلیم قلب شما است و کارهایم بر اساس اعمال و رفتار شما است)» یا می‌گوید«نُصْرَتِی لَکُمْ مُعَدَّةٌ » (یاری‌ام برایتان آماده است). معلوم می‌شود زیارت اربعین بیعت با امام حسین(ع) و ادامه راه او است. از این رو بیعت باید تعریف شود و کسانی که در مراسم اربعین شرکت کرده و بر می‌گردند باید اخلاق و فرهنگ حسینی و ایثار و شهادت را در سراسر جامعه بگسترانند و بمانند خونی که در رگ‌های بدن جریان پیدا می‌کند این فرهنگ در سراسر ایران اسلامی و جهان اسلام گسترش یابد.

 

پرهیز از خرافات

سرپرست حجاج ایرانی همچنین بر پرهیز از خرافات در مراسم اربعین تاکید کرد و افزود: عده‌ای می‌خواهند جو مراسم اربعین را مسموم کنند البته در اربعین امسال فعالیت این دسته از افراد خیلی کم بود ولی دشمنان ممکن است در آینده روی این گونه مسائل برنامه‌ریزی کنند و بخواهند خدای ناکرده اقداماتی همچون قمه زنی و امثال آنرا مجددا باب کرده و آبروی تشیع را در صحنه بین‌المللی خدشه دار کنند. لذا باید برای مقابله با این گونه مسائل نیز در اربعین سال آینده برنامه‌ریزی کرد.

وی تلاش‌های خالصانه مردم و مسئولین کشور عراق و همچنین شهرهای مرزی کشورمان در خدمات رسانی به زائران اربعین را شایان تقدیر دانست و اظهار داشت: مردم شهرهای مرزی فداکاری و ایثار بسیاری در اربعین امسال از خود نشان دادند که به سهم خود از تمامی آنها تشکر و قدردانی می‌کنم.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت بر ضرورت مشارکت مردم ایران در اربعین تاکید کرد و خاطرنشان کرد: در اربعین سال آینده تمهیدات بیشتری باید در نظر گرفته شود که حتی الامکان از فشاری که از ناحیه برگزاری مراسم اربعین متوجه مردم عراق می‌شود کاسته شود. طبیعی است اگر زمانی مشخص شود که گنجایش جمعیت بیش از اندازه و ظرفیت در عراق وجود ندارد، باید در این مورد مدیریت صحیحی اعمال و از قبل تمهیدات اندیشیده شود.

وی در پایان از دولت و ملت عراق، ستاد مرکزی اربعین و کمیته‌های مربوطه، دست اندرکاران حج و زیارت، خیرّین، و موکب داران و همه کسانی که به نوعی در آفرینش این افتخار بزرگ نقش داشته‌اند صمیمانه قدردانی کرد.