موفقیت تعاریف متفاوتی دارد. ازنظر هر انسانی موفقیت کسب مدارج در برخی زمینه‌هاست اما به‌طورکلی داشتن رضایت درونی و آرامش از نشانه‌های یک زندگی موفق است. در مسیر پرتلاطم و بلند زندگی، انتخاب‌ها  تعیین‌کننده سبک زندگی انسان هستند.

 

در برهه ای از زندگی انتخاب رشته دانشگاهی در بین تمامی انتخاب‌های پیش روی ما از اهمیت بسیار ویژه‌ای  برخوردار است چراکه به دنبال آن شغل و سبک زندگی تعیین می‌شود.

 

 

ورود به دانشگاه و انتخاب رشته دانشگاهی در بسیاری از کشورها از طریق سنجش اطلاعات علمی صورت می‌گیرد و به‌این‌ترتیب افرادی که دارای اطلاعات علمی بالاتر و سرعت عمل بیشتری باشند در انتخاب رشته اولویت دارند،به همین دلیل هرساله و پس از پایان یافتن تحصیلات متوسطه شما باید در آزمون سراسری شرکت کنید.

 

 تصور نادرست بسیاری از داوطلبان و اولیا این است که پذیرش در رشته موردنظر سخت و طاقت‌فرسا است اما آزمون سراسری به دلیل تفاوت‌هایی که دارد نیازمند مطالعه و برنامه‌ریزی متفاوتی و نه چیز دیگری است .

 

از دوره دانش آموزی تا داوطلب خوب بودن در کنکور 
محمدرضا پوردستمالچی مشاور تحصیلی با بیان اینکه اگر داوطلبان آزمون سراسری بپذیرند که یک دانش‌آموز خوب نمی‌تواند لزوماً یک داوطلب خوب باشد،گفت:  تفاوت‌هایی را درروند مطالعه و برنامه‌ریزی خود ایجاد می‌کنند، البته ممکن است این تغییر نیازمند زمان باشد اما به‌هرحال این زمان هرچقدر کوتاه باشد قطعاً تأثیر بسیار بهتری بر روند مطالعه دانش‌آموز دارد.

 

وی ادامه داد: اطلاع از تفاوت‌ سال‌های پایه و مقطع سال چهارم قطعاً کمک شایانی در نحوه‌ی مطالعه و برنامه‌ریزی ما دار. پس بهتر است در اولین قدم ابتدا این تفاوت‌ها را بررسی کنیم.
این مشاور تحصیلی بیان کرد: "حجم مباحث"اولین تفاوت عمده سال‌های پایه و سال چهارم، است  که در سال آزمون سراسری داوطلب علاوه بر یادگیری درس‌های سال چهارم باید درس‌های سال دوم و سوم دبیرستان را مرور کند و در کل مباحث تست نیز بزند بنابراین حجم دروس و مباحث موردمطالعه افزایش ناگهانی و بسیار زیادی نسبت به آنچه این دانش‌آموز به آن عادت کرده است، پیدا می‌کند.

 

وی افزود: این تغییر ناگهانی نیازمند یک تحول عمده در ساعت مطالعه داوطلبان آزمون سراسری است و فقط داوطلبانی می‌توانند با این تغییر ناگهانی (افزایش حجم مباحث) خود را تطبیق دهند که واقعیات را درک نموده و به‌سرعت ساعت مطالعه خود را افزایش دهند.

 

سندرم فراموشی که در جلسه آزمون پدید می آید
پوردستمالچی با اشاره به اینکه یکی از بزرگ‌ترین مشکلات داوطلبان آزمون سراسری عدم یادآوری مطالب مطالعه شده در جلسه آزمون است، عنوان کرد: باید اشاره‌کنیم که این مسئله ناشی از تفاوت نوع یادآوری سال‌های پایه و سال چهارم است.

 

این مشاور تحصیلی ادامه داد: در سال‌های پایه آزمون به شیوه تک‌درس و بافاصله زمانی مناسب برای مطالعه برگزار می‌گردد و این موضوع باعث می‌شود تا دانش‌آموز در فرصت کافی به مطالعه پرداخته و با کم‌ترین فاصله زمانی ممکن از زمان یادگیری اطلاعات را یادآوری کند.

 

وی  اظهار داشت: کم بودن فاصله زمانی مطالعه تا زمان یادآوری و تک‌درس بودن امتحان‌ها ازیک‌طرف و طول مدت‌زمان امتحان از سوی دیگر سبب می‌شود تا ذهن، فرآیند یادگیری و یادآوری را به‌صورت مقطعی انجام دهد و موفقیت نسبی حاصل شود اما آزمون سراسری از کلیه دروس است که شب امتحان هم ندارد و ضمناً داوطلب باید در طول 4 ساعت به‌صورت مداوم آمادگی ذهنی خود را در سطح مطلوبی نگاه دارد که با توجه به عادت آزمون‌های پایه کمی دشوار است.

 

پوردستمالچی این تفاوت در نوع یادآوری را نیازمند تغییری اساسی دانست و گفت: در نوع یادگیری برای آزمون سراسری ‌باید اطلاعات پراکنده و حجم مباحث زیاد به‌صورت دسته‌بندی‌شده در ذهن مرتب شود به‌صورت که نیازمند تکرار در شب امتحان نشود.

 

پیکار برای پیروزی در رقابتی علمی
پوردستمالچی مهم‌ترین تفاوت آزمون سراسری و سال‌های پایه را "رقابتی بودن" آزمون سراسری دانست و اظهار داشت: در طول دوران تحصیل، موفقیت یک دانش‌آموز، گذشتن از یک حدنصاب مشخص است اما در آزمون سراسری وابسته به رتبه‌ای است که در آن آزمون کسب می‌کند.

 

وی ادامه داد: در حقیقت، در آزمون سراسری مطالعه دیگران روی نتیجه‌گیری شما تأثیر مستقیمی می‌گذارد و از عمده‌ترین دلایل عدم موفقیت برخی از داوطلبان آزمون سراسری ، نادیده گرفتن همین موضوع است؛ یعنی در سال آزمون سراسری این مهم است که دیگران چقدر درس می‌خوانند درحالی‌که در سال‌های پایه این موضوع اهمیت زیادی ندارد.

 

دانشگاه تنها راه موفقیت نیست!
متخصصان و جامعه‌شناسان بر این باورند که شغل انسان‌ها سبک زندگی آنان را معین می‌کند با توجه به اهمیت تحصیلات دانشگاهی و ارتباط مستقیم آن با انتخاب شغل، سال آزمون سراسری اهمیت ویژه‌ای دارد.

 

به این معنی که بسته به نوع رشته تحصیلی، شغل انسان و به‌تبع آن سبک زندگی او معین خواهد شد، البته نه به این معنی که دانشگاه تنها راه موفقیت است اما به‌هرحال یکی از اصولی‌ترین و بهترین روش‌ها برای رسیدن به شغل مناسب است. بنابراین برخلاف سال‌های پایه که کسب نمره نامطلوب، تأثیر چندانی در آینده و سرنوشت ما نداشت در سال آزمون تأثیر زیادی بر این موضوع خواهد داشت.

 

 

 پوردستمالچی گفت: تفاوت‌های ذکرشده باعث می‌شود تا داوطلبان آزمون سراسری نیازمند برنامه‌ای متفاوت باشند که این تفاوت باید در تمامی زمینه‌های تحصیلی رخ دهد.

 

وی یادآور شد : موفقیت در آزمون سراسری نیازمند تغییر در تمامی عوامل است و دانش‌آموزی در آزمون سراسری نتیجه مطلوبی می گیرد که، متناسب با این تغییرات به یک داوطلب حرفه‌ای تبدیل شود و رفتارهای مطالعاتی خود را متناسب با ویژگی‌های آزمون سراسری تغییر دهد. اما قبل از هر چیز در مورد ساعت مطالعه و اهمیت آن نیز مطالبی موردبررسی قرار می‌گیرد.

 

 فاصله تان را با رقبا کم کنید!
این مشاور تحصیلی با بیان اینکه آزمون سراسری یک آزمون رقابتی است که دارای حجم مباحث بسیار زیادتری نسبت به دوران پایه است، گفت:  بنابراین لازم است داوطلبان حداقل 40 ساعت مطالعه هفتگی داشته باشند.

 

وی ادامه داد: این زمان شامل 12-10 ساعت در روزهای تعطیل و 6-5 ساعت در روزهای مدرسه می‌باشد تا بتوانند فاصله خود را با رقبای اصلی حفظ کنند.

 

پوردستمالچی با بیان اینکه شاید افزایش ناگهانی ساعت مطالعه غیرممکن به نظر برسد، عنوان کرد:  اما باید بدانید که اگرچه شروع کردن دشوار است ولی بالاخره باید از یکجا شروع کرد ، پس بهتر است برای این‌که فاصله شما با رقبا زیاد نشود این کار را از همین امروز شروع کنید.

 

پوردستمالچی گفت : بررسی‌ها نشان داده است فاصله ساعتی مطالعه داوطلبان ضعیف و قوی در دوره تابستان بسیار زیاد بوده و دوره پاییز و زمستان به هم نزدیک می‌شود و درنهایت در بهار به‌طور تقریبی به بیشترین مقدار خود رسیده و باهم مساوی می‌شود؛ پاسخ پرسش بسیاری از داوطلبان آزمون سراسری از ماه مهر به بعد در مورد اینکه چرا باوجود مطالعه زیاد، رشد زیادی نمی‌کنیم در همین نکته است.

 

وی تاکید کرد: اگر خوب مطالعه نکنید فاصله شما با رقبایتان زیاد می‌شود و جبران این فاصله حتی اگر با سرعت رقبای خود هم حرکت کنید کار بسیار دشواری است.

 

کنکور  مدتی است که میهمان بهترین روزهای جوانی دانش آموز است هرچند  کسب علم مرز سنی نمی شناسد اما قریب به اتفاق افراد، اوج جوانی خود را برای دستیابی به دانشگاهی معتبر و رشته تحصیلی دلخواه صرف می کند که گاه آشنا نبودن با مسیر راه ثمره ای جز اتلاف عمر و جوانی ندارد.