17 توصیه برای داشتن یک فرزند نابغه
کودک هر انسانی ، منحصر به فرد است و می تواند مانند یک نابغه بدرخشد. اگر با عشق از او حمایت کنید و باورش کنید،
فرزند نابغه یا موفق؟ کدام یک؟ برای پاسخ به این سئوال ابتدا به این داستان کوتاه توجه کنید. ریچارد از همان دوران کودکی علاقه زیادی به باز کردن و سرهم بندی کردن دستگاه ها و وسایل مختلف داشت.
مثلا در ۶ سالگی، یک ساعت زنگ دار را از هم باز کرد و سپس دوباره سر هم کرد. یا در ۹ سالگی، به پدر خود در تعمیر ماشین چمن زنی کمک می کرد.
در دبیرستان، او ساعت های زیادی را صرف از هم جدا کردن و بازسازی تجهیزات استریو می کرد. در حال حاضر، او یک تکنسین موفق صداست که برای یک شرکت تئاتر حرفه ای مشغول به کار است.
پدر و مادر ریچارد در همان سال های اولیه با تشویق و حمایت، به او کمک کردند تا به یک جوان موفق تبدیل شود. با این که ریچارد فرد موفقی است، ولی هرگز به عنوان یک فرد نابغه مطرح نبوده است.
شاید جالب باشد بدانید او همواره با مشکل در درس ریاضی در مدرسه مواجه بوده است. لازم است بدانید آنچه از “کودک نابغه و با استعداد ” تعریف شده است،
به باور عموم در ارتباط با مهارت های مربوط به دوران مدرسه است و محدود به ۵ تا ۱۰ درصد از کودکانی است که در آزمون های تیزهوشان به نمرات بالایی، دست می یابند.
این در حالی است که محققان هوش امروزه تاکید می کنند که تقریبا همه کودکان نه فقط ۵ درصد، دارای استعدادهای خاص خود هستند. دیوید جی مایرز، دکتر و استاد روانشناسی در کالج امید در میشیگان است.
مطالعات او در دانشگاه هاروارد نشان می دهد که اطلاعات بسیاری را می توان از از طرق مختلف و با دقت و تمرکز در رفتارها و توانایی های کودکان مانند توانایی های کلامی، اعداد، موسیقی، تصاویر، توانایی های ورزشی و یا و توسعه اجتماعی یا احساسی کودکان به دست آورد.
او می گوید: “همه کودکان با استعداد هستند، برخی فقط باید استعداد و توانایی های آنان شناخته شود.” بنابراین والدین نقش مهمی در کشف و بیدارکردن استعدادهای نهفته و تقویت نقاط قوت کودکان دارند.
در ادامه توصیه هایی داریم که می تواند راهگشای شما در پرورش و کشف استعدادهای کودکان و موفقیت آنان در آینده باشد.
۱- اجازه دهید کودک شما، خودش علائق خود را کشف کند، لطفا چیزی را به او تحمیل نکنید، کار شما آن است که فعالیت هایی را که او انتخاب کرده مورد توجه و دقت قرار دهید.
۲- کودک شما در طیف گسترده ای از تجارب شکوفا می شود. بنابراین کسب تجارب مختلف تاثیر زیادی در فعال شدن استعدادهای نهفته او دارد. بنابراین تصور نکنید که تنها در یک حوزه ممکن است دارای توانایی یا استعداد باشد.
۳- اجازه دهید فرزند شما اشتباه کند. اگر او همه کارها را کامل و بدون اشتباه انجام دهد، هرگز نمی تواند با مسائل و مشکلات که خود نقش موثری در پیشرفت فرد دارد، مواجه شود.
۴- از فرزند خود سوال بپرسید. سئوالاتی که ذهن کودک را به تفکر و چالش وا می دارد. مثلا از او سئوالات جذابی در مورد طبیعت و عجایب جهان بپرسید، مثلا اینکه چرا آسمان آبی است؟ آنگاه می توانید با هم به یافتن پاسخ بپردازید.
۵- هرگز برای یاد گرفتن چیزی کودک خود را تحت فشار نگذارید. االبته می توانید با تشویق های موثر کودک را در یادگیری یاری کنید.
۶- از کودک خود انتظارات زیادی داشته باشید ولی واقع بینانه.
۷- شما می توانید تجارب موفق زندگی کاری خود را با فرزند خود به اشتراک بگذارید. چرا که افشای موفقیت های شما گاهی می تواند فرزند شما را به تفکر وا دارد. اجازه دهید او شما را در فعالیت های مثبت و معنی دار ببیند.
وقتی سخت مشغول به کار هستید و او به سراغ شما می آید به جای راندن او، می توانید دقایقی را با آرامش او را در آغوش بگیرید و برای او توضیح دهید که مشغول چه کاری هستید.
۸- برای کودک خود یک محیط غنی از تجارب حسی فراهم کنید. دقت کنید که آیا مواد و وسایل موجود در خانه حواس و توجه کودک را تحریک می کند یا خیر؟
۹- کودک خود را با برچسب های مختلف محدود نکنید. چرا که هر صفتی را که به او نسبت می دهید، توجه خود و او را از دیگر جنبه های استعداد و توانایی او دور می سازید.
۱۰- همه روزه زمانی را به طور منظم با خانواده برای کتاب خواندن، دیدن فیلم های آموزشی، گوش دادن به موسیقی، صحبت کردن و دیگر فعالیت ها اختصاص دهید.
۱۱-اجازه دهید کودک در فعالیت های اجتماعی مورد علاقه خود شرکت کند. او را با خود به خانه فرهنگ محله، کتابخانه های عمومی، مکان های ورزشی و … در محله خود ببرید تا با فعالیت های اجتماعی در محل زندگی خود آشنا شود. این امر می تواند در آشنایی کودک با استعدادهای خود موثر باشد.
۱۲- در هنگام صحبت های خانوادگی خود در مورد چیزهای خوبی که در طول روز اتفاق افتاده است به منظور افزایش اعتماد به نفس خانواده و فرزند خود صحبت کنید.
۱۳- به حرف ها و صحبت های کودک خود گوش دهید. ممکن در میان صحبت های کودکانه اش سرنخ هایی از استعدادهای خاص خود به شما ارائه دهد. بنابراین فرصت تعامل و گفتگو با فرزند خودرا غنیمت بشمارید.
۱۴- به کودک خود یک فضای خاص در خانه برای کارهای خلاقانه اختصاص دهید.
۱۵- کودک خود را از مسئولیت پذیری و انجام کارهای محوله که به خوبی انجام داده است، ستایش و تحسین کنید.
۱۶- هر از چند گاهی بازدید از مکان های جدید را به عنوان تفریح برای خانواده خود ترتیب دهید.
۱۷- سعی کنید هرهفته یا هر ماه یک شغل جدید را برای کودک خود شرح داده و او را با آن آشنا کنید و در صورت امکان او را برای دیدن آن شغل با خود همراه کنید. در مورد مشاغل با او صحبت کنید و به علائق او در مورد آنها پی ببرید.
این امر سبب میشود کودک بتواند در آینده شغلی مناسب با توانایی خود انتخاب کند و در آن موفق شود.
ارسال نظر