وزیر سابق بهداشت: ادعای بیمه کردن۱۱ میلیون نفر واهی و دروغ است
وزیر سابق بهداشت گفت: اینکه اعلام میشود دولت اقدام به بیمه کردن ۱۱ میلیون نفر کرده است، عددهای واهی و اشتباهی است، همانطور که بعد از تشکیل سازمان بیمه خدمات درمانی همیشه تعداد بیمهشدهها از تعداد جمعیت کشور بیشتر بود.
محمدحسن طریقت منفرد گفت: تجمیع بیمهها در مقایسه با موارد قانون برنامه توسعه که تکلیف هستند، یک مجوز قانونی است و تا زیرساختش اصلاح نشود، به هیچ عنوان عملی نیست.
طریقتمنفرد افزود: کارگران به عنوان یک قشر مولد در جامعه که اغلب در کف وضعیت اقتصادی جامعه قرار دارند، 9 درصد از حقوقشان را میگیریم، در حالی که 23 میلیون روستایی و ساکنین شهرهای زیر یکهزار نفر که به مراتب وضعیتشان بهتر از جامعه کارگری است را میخواهیم در یک سیستم قرار دهیم و به آنها خدمات یکسانی ارائه دهیم که این نمونهای از بیعدالتی است.
وی افزود: در 25 سال گذشته در رابطه با بحث سلامت جامعه، مطالعه و تحقیقات زیادی کردهایم و نتیجه آن، اجرای بستهای برای نظام سلامت شد که اگر به اولویتهای این بسته توجه نشود، وضعیتی به وجود میآورد که هماکنون در حال حاضر میبینید. متأسفانه در طرح تحول سلامت، بدون اینکه الزامات آن رعایت شود، فقط به افزایش هزینهها توجه شد و مگر میشود تعرفه را بدون داشتن راهنمایی بالینی دقیق انجام داد؛ بدون اینکه نقشه راهبردی دقیقی در برنامههایمان داشته باشیم، صرفاً تعرفهها را افزایش دادیم که نتیجهاش این است که مصارف با منابع همخوانی ندارد.
وزیر سابق بهداشت گفت: این دولت، سلامت را جزو اولویتهای خود قرار داد و مجلس و دولت کمکهای زیادی به آن کردند، اما به دلیل عدم رعایت اولویتها به جایی رسیدهایم که نمیتوانیم هزینهها را مهار کنیم و با فرافکنی سعی میشود تمام تقصیر را گردن بیمهها انداخت، در حالی که چنین مسئلهای درست نیست؛ اشتباه بیمهها نیز این بود که بدون اینکه منابعشان را تأمین ببینند، با این مسئله موافقت کردند.
وی در خصوص منابع پایدار برای طرح تحول سلامت گفت: اول باید دولت و وزارت بهداشت مشخص کنند که برنامهشان برای مصرف چیست، زیرا تا برنامه مصرفی تعریف نشود، نمیتوان منابع نامحدودی را طلب کرد؛ باید دید نظام سلامت چقدر میخواهد هزینه کند، توان دولت چقدر است؛ براساس آنچه که در سالهای گذشته مطرح شده، سرانه درمان کشور ما به مراتب کمتر از کشورهایی است که جاپای آنها گذاشتهایم.
وی تصریح کرد: با این تفاوت که در آن کشورها الزاماتش رعایت میشود، اما در کشور ما توجهی به این الزامات نمیشود. برای درمانی که کشورهای ثروتمند 50 دلار هزینه میکنند، هماکنون کشور ما یکهزار دلار هزینه میکند و این مصارف را چه کسی باید تأمین کند. منابع باید با امکانات کشور هماهنگی داشته باشد.
وزیر سابق بهداشت در پاسخ به این سؤال که چرا وقتی دولت منابعی نداشته، اقدام به بیمه کردن 11 میلیون کرده است، گفت: اینها همه عددهای واهی و اشتباهی هستند که اعلام میشود. از بعد از تشکیل سازمان بیمه خدمات درمانی، همیشه تعداد بیمهشدههایی که اعلام میشد، از تعداد جمعیت کشور بیشتر بود و این مسئله به دلیل همپوشانی و شفاف نبودن اطلاعات است. از طرفی، با اینکه از غلط بودن این آمار اطلاع داشتیم، از زمان دولت هفتم، طرح بیمه روی تخت وجود داشت.
وی ادامه داد: یعنی کسی که بیمه نبود، وقتی به بیمارستان مراجعه میکرد و نمیتوانست هزینهها را تأمین کند، روی تخت بیمارستان بیمهاش میکردند، به عبارتی در سیستم دولتی کسی را نداشتیم که از امکانات بیمه برخوردار نباشد. وقتی بدون ضابطه این کار صورت بگیرد، نتیجهاش این میشود که تعدادی از افراد چه قبلاً بودهاند، دوباره تحت پوشش بیمه قرار میگرفتند؛ آمارها نشان میداد که بیمهشدگان بیشتر از جمعیت کشور بودند و هم کسانی که بیمه نبودند این امکان را داشتند که روی تخت بیمارستان بیمه شوند.
وی افزود: بنده نمیدانم مبنای محاسبه در بحث 11 میلیون بیمهشده چه بوده است و لازم بود این کار حتماً تحت ضابطهای مشخص انجام میشد.
وزیر سابق بهداشت در پاسخ به این سؤال که طرح تحول سلامت به تصویب کجا رسیده و کارشناسان طراحی آن چه کسانی بودهاند، گفت: همانطور که کارشناسان و از جمله رئیس وقت جلسه علنی گفت، مشکل در اینجا بود که قانون اجرا نمیشود، برنامه پنجم توسعه در بحث سلامت یک برنامه کارشناسیشده و منسجمی است.
وی اظهار داشت: اکثر مواد قانونی آن، که تکلیف بوده و میتوانسته بحث سلامت را ساماندهی کند، به آن بیتوجهی شده، اما اینکه طرح تحول از کجا نشأت میگیرد و مبنای آن از کجاست، نمیدانم. در عین حال مجلس بسیار از این طرح حمایت کرد و برای موفق شدن این طرح، به دلیل اینکه از اولویتهای دولت بود، بسیار همکاری صورت گرفت.
وی تاکید کرد: ولی باید پرسید الزامات قانونی آن کجاست و چرا بقیه مواد قانونی این طرح که با حمایت دولت و مجلس میتوانست بسیار موفق شود، اجرا نشد؟ راهنماهای بالینی هم در قانون و هم در سیاستهای ابلاغی آمده است، اما چگونه کار به اینجا رسید که طبق گفته رهبری که فرمودند کاری نکنید که طرح به ضدخودش تبدیل شود، اتفاق افتاد.
طریقت منفرد گفت: به قدری فضای تبلیغاتی فضای فعالی است که عدهای گمان میکنند واقعاً طرح تحول سلامت کاملاً موفق بوده است، در حالی که به گفته انجمن داروسازان، هماکنون در داروخانه قسمت اعظم پرداختیها از جیب مردم است؛ یکی از مدیران وزارتخانه دیروز در نمایشگاه اعلام کرد مردم در بخش بستری در گذشته 37 درصد میپرداختند و امروز 6 درصد میپردازند.
وی ادامه داد: درحالی که باید گفت، هماکنون طبق اعلام سایت وزارت بهداشت، متوسط هزینه بستری در ابتدای سال 93 بین 500 تا 600 هزار تومان بوده، اما این عدد در دیماه 93 به یک میلیون و 500 هزار تومان رسیده است؛ یعنی میتوان گفت مردم در بخش بستری 3 تا 6 درصد گذشته را میپردازند (18 درصد)، ضمن اینکه در اینجا مردم پول را از جیب دیگرشان یعنی یارانه و ارزش افزوده پرداخت میکنند. همچنین در بخش سرپایی که پوشش طرح تحول نیست، بعضاً تعرفهها از صددرصد نیز بیشتر شده است.
ارسال نظر