شهریه مهدکودکها پا به پای دانشگاه آزاد
شهریه نجومی مهدهای کودک و مقایسه طنزآمیز آن با شهریه دانشگاه آزاد از جمله مباحثی است که سبب میشود تا خانوادهها همواره نسبت به ارقام بلند و بالای مهدهای کودک گلایه کنند.
این روزها با افزایش اشتغال مادران برخی مهدهای کودک گوی سبقت را در تعیین شهریه از یکدیگر ربودهاند و با فرصت طلبی حتی نرخ مصوب سازمان بهزیستی را نادیده میگیرند.
مهدهایی که همه هنرشان به نگهداری از کودک ختم میشود و در آنها خبری از آموزش نیست. این رویه سبب شده تا سازمان بهزیستی شماره پیامکی را برای شکایت در اختیار والدین قرار دهد.
بررسیها نشان میدهد، در حال حاضر 17 هزار مهدکودک در سراسر کشور مشغول فعالیت هستند که بیش از 95 درصد آنها با وجود نظارت سازمان بهزیستی کشور، خصوصی هستند و هزینه شان تماما از محل دریافت شهریه از والدین کودکان تامین میشود.
از این تعداد، هشت هزار مهد نیز در روستاها واقع شده و شاید چیزی در همین حدود هم در شهر تهران وجود دارد که نرخهای آن گاهی از ماهانه 250 هزار تومان در تهران آغاز میشود و در بعضی مناطق شمال شهر، تا بیش از یک میلیون تومان نیز افزایش مییابد و گاهی از مرز 2 میلیون تومان نیز میگذرد.
با این حال، به گفته محمد نفریه، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی، باید توجه داشت که مهدکودکهای کشور تنها به مهدهای بالای شهر تهران خلاصه نمیشود.
اظهارات این مدیر سازمان بهزیستی در حالی بیان میشود که کمتر مهدکودکی مطابق با این تعرفه از مشتریان خود پول دریافت میکند. این در حالی است که به گفته برخی مدیران مهدها، شهریه اعلام شده از سوی سازمان بهزیستی نرخ پایه شهریه است و مهدها به نسبت خدماتی که به کودکان و اولیای آنها میدهند، میتوانند این شهریه را افزایش دهند.
از سوی دیگر مدیران مهدهای کودک مدعیاند این که مهدکودک در کدام منطقه واقع شده و میزان اجاره بهای ساختمان آن و خدماتی که به کودک میدهند و شکل و نحوه آموزش آنها در میزان تعیین شهریه موثر است و همین موضوع سبب میشود که مهدکودکها هم مثل هتلها ستاره داشته باشند و شهریه ماهانهشان را بر این اساس تعیین کنند.
مهدهای بیستاره و شهریههای نجومی
برای درک این موضوع کافی است، نگاهی به جدول شهریههای تمام وقت مهدهای یک ستاره مناطق 2 تا 8 و 22 که از سوی سازمان بهزیستی ابلاغ شده است، داشته باشیم.
بر اساس این بخشنامه، شهریه مهدهای کودک یک ستاره استان تهران در 5 جدول شامل شمیرانات، مناطق 2 تا 8 و 22، مناطق 9 تا 14 و 21، مناطق 15 تا 20 و شهرستان ری و نیز شهرستانهای تابعه تقسیمبندی شده است.
بر این اساس شهریه تمام وقت مهدهای یک ستاره این مناطق 310 هزار تومان برای شیرخوار، 257 هزار تومان برای نوپا 3-2 سال و 277 هزار تومان برای نوباوه 6-3 سال تعیین شده است.
شهریه نیمه وقت این مناطق نیز برای شیرخوار 236 هزار تومان، نوپا 3-2 سال 197 هزار و 300 تومان و شهریه نوباوه 6-3 سال 212 هزار تومان در نظر گرفته شده است. هزینه ناهار ماهانه 35 هزار، صبحانه 15 هزار و میان وعده نیز هزار تومان تعیین شده است.
کیفیت نه چندان مطلوب، پراکندگی، کوچکی فضای فیزیکی و شهریههای بالا از یک سو وضعیتی را در مهدهای کودک شهر تهران ایجاد کرده که اغلب خانوادهها تا مجبور نباشند، فرزندان خود را به این مراکز نمیسپارند.
طی سالهای گذشته، سازمان بهزیستی تلاشهایی برای تعیین نرخ مصوب شهریههای مهد کودکها و ارتقای برنامههای آموزشی انجام داده، اما ظاهرا این اقدامها در ترغیب خانوادهها به استفاده بیشتر از مهد کودک تاثیر چندانی ایجاد نکرده است؛ با این حال بنا به گفته آرزو ذکاییفر مدیرکل دفتر کودکان و مهدهای کودک سازمان بهزیستی، بیش از 50 درصد کودکان سن پیش از دبستان از خدمات مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی آموزش و پرورش استفاده میکنند.
البته شاید ذکاییفر استفاده کودکان از خدمات سرای محلهها همچون خانه اسباب بازی را هم به آمار افزوده است؛ چرا که رییس سازمان بهزیستی میگوید فقط 11 درصد کودکان کشور به مهد میروند.
بررسیها نشان میدهد، ستارهدار بودن برخی مراکز پیش دبستانی و مهد کودکها از نظر بسیاری از مردم به معنای کیفیت خدمات آنها نیست؛ چرا که برخی مهدهای ستارهدار که در نظام ارزشگذاری از رتبه بالاتری برخوردارند، هم نمیتوانند رضایت بسیاری والدین را فراهم کنند.
در این باره ذکاییفر از ضرورت برنامهریزی یکپارچه برای جلوگیری از مشکلاتی که والدین در ارتباط با نحوه آموزش در مهدها ارایه می شود، سخن گفته بر ضرورت تدوین سیاستهای رشد محور و آموزههای دینی در مهدهای کودک یاد میکند که در برنامههای سازمان بهزیستی لحاظ و طی برگزاری دورههای آموزشی ویژه مربیان به همه مهد کودکها به عنوان کتابهای اصلی ابلاغ شده است.
بر اساس آن، بستههای آموزشی یکسان در مهدهای کودک به عنوان منابع اصلی آموزشی ویژه مربیان و کودکان اعلام شده و ملاک عمل قرار گرفته است.
اظهارات گاه و بیگاه مسئولان بهزیستی درباره شهریههای نجومی مهدها در حالی بیان میشود که شهریه پایه مهدها از شهریه کلاسها تفکیک شده و بر اساس دستورالعمل سازمان بهزیستی؛ مدیران مهدها به ازای برپایی هر نوع کلاس یا آموزش در مراکز خود میتوانند، هزینههای سرسامآوری را از والدین طلب کنند.
ارسال نظر