قلب از ۴ دریچه موسوم به دریچه‌های ریوی، آئورتی، دو لتی (میترال) و سه لتی (تریکوسپید) تشکیل شده است. دریچه های آئورت و ریوی نیز کنترل جریان خون به خارج از قلب را به عهده دارند. فعالیت صحیح دریچه‌ها برای کارآمدی قلب به عنوان یک پمپ اهمیت حیاتی دارد.

دو نوع بیماری دریچه ای قلب وجود دارد: تنگ شدن دریچه که مانع از گردش طبیعی خون می شود و یا گشادشدن دریچه که باعث برگشت خون (پس زدن) به عقب و به درون قلب میشود.

علایم تنگی دریچه ریوی

اگر چه علائم درگیری هر یک از دریچه های قلبی کمی متفاوت است ولی شایعترین و مهترین علامت عمومی بیماری دریچه ای و تنگی دریچه ریوی بروز تنگی نفس حین فعالیت بدنی است. بنابرین وقتی حین بالا رفتن از پله ، دویدن ، راه رفتن در سر بالایی و یا ورزش احساس کنیم نفس کم می آوریم و ناخودآگاه تند تند نفس می کشیم بایستی موضوع را با پزشک متخصص تنگی دریچه ریوی در میان بگذاریم.

این احساس تنگی نفس بخصوص زمانی اهمیت بیشتری دارد که جدیداً ایجاد شده باشد. و یا با انجام فعالیتهای سبک تری که قبلاً به راحتی و بدون مشکل انجام می دادیم ایجاد گردد.البته یادمان باشد که بیماری های دریچه ای قلب تنها یکی از علل مختلف تنگی نفس هستند و نبایستی نگرانی بی مورد در این زمینه داشته باشیم.

یکی دیگر از علائم مهم این دسته از بیماری های قلبی احساس خستگی زودرس ، احساس ضعف و ناتوانی بدنی است. بسته به محل و نوع درگیری دریچه قلبی برخی بیماران از دردهای مهم قفسه سینه ، ورم پا ها، احساس خفگی و تنگی نفس در حالت درازکش و طاق باز و یا طپش قلب شکایت می کنند.

تنگی دریچه ریوی جریان خون به سمت ریه ها را محدود میکند و باعث سیانوز (کبود شدن رنگ پوست در اثر خون کم اکسیژن ) در شیرخواران (بچه کبود) میشود و ممکن است بلافاصله بعد از تولد یک فوریت جراحی باشد. یک عمل جراحی که جریان خون را در دریچه تنگ برقرار کند باعث نجات زندگی بیمار میشود. در مواردی که شدت بیماری کمتر است سیانوز تا سنین بالاتر کودکی که میزان رشد از توانایی قلب برای تأمین جریان خون کافی به ریه ها پیشی میگیرد بروز نمیکند.

در این شرایط نیز درمان جراحی ضروری است . تنگی شریان ریوی که در بزرگسالی ایجاد میشود معمولا به علت تب رماتیسمی است که به لتهای دریچه آسیب میرساند.