مهدی زارع رییس پژوهشگاه زلزله شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گفت: استان تهران به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای جهان در بخش میانی کمربند لرزه خیزی که از اروپا تا هیمالیا است قرار گرفته است.
وی ادامه داد: البرز مرکزی گسل های شناخته شده ای دارد که در گذشته زمین لرزه های بزرگی را ایجاد کرده است، در بخش شمالی البرز، گسل خزر یا کاسپین ، بزرگترین گسلی است که توان لرزه زایی بالایی دارد و کلیه شهر های حاشیه شمالی البرز را تهدید می کند. شهر های حاشیه جنوبی البرز نیز در نزدیکی گسل های فعال همچون گسل شمال تهران قرار دارند که جنبش هرکدام از آن ها می تواند فاجعه انسانی به بارآرورد.
رییس پژوهشگاه زلزله شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بیان داشت:گسل هایی در فاصله های زیادی از پایتخت قرار دارند و این گسل ها می توانند خطر ساز باشند.
زارع گفت: متاسفانه هم چنان خطرات زلزله در تهران جدی گرفته نشده ولی در حال حاضر مهم ترین مشکل در زمان وقوع زلزله ناکارآمدی سیستم های امدادرسانی و در نتیجه عدم دسترسی در زمان بحران است.
وی تصریح داشت:هیچ وقت زمینه و منشاء زمین لرزه ها مشخص نشده و مطالعات بخصوصی در این زمینه نشده است و متاسفانه با اطلاعات دادهای زمین لرزه ای هم نمی توان آن را پیش بینی کرد.
رییس موسسه لرزه نگاری دانشگاه تهران ادامه داد:شمال و جنوب استان تهران بیشترین خطرات زمین لرزه را به خود اختصاص داده اند البته سایر پیامد های زمین لرزه مانند مسدود شدن راه ها آتش سوزی و بیماری های خطرناک را تا حدالمکان بالا میبرد.
این مقام مسئول با اشاره به گسل های کشف شده در تهران اذعان داشت: در تهران عمده ترین آن در پردیسان در بخش مرکزی شهر قرار دارد که به محض فعال شدن اثراتی بدتر از زلزله ی که در شهر بم به وقوع پیوست را دارد.
زارع با بیان اینکه برای رعایت حداقل ایمنی در زمان وقوع زمین لرزه مقاوم سازی و ساخت وساز اصولی راهکار درستی است یاد آور شد: اکثر نواحی ایران از اقلیم گرم وخشک برخوردار است و روی خط گسل قرار دارد. بنابراین باید تصمیمی اتخاذ شود تا ساخت و سازهای مرتفع و پروژ های بزرگ عمرانی تا حدالمکان از نقاط گسل خیز دور نگه داشته شود.
ارسال نظر