دکتر حسن خجسته
زنان با فمینیسم مظلومتر میشوند
اتفاقاً قبل از طرح سؤال، مسئول نشست از من خواسته بود که به این آخرین پرسش جواب دهم. در پاسخ، دلیل پیدایش فمینیسم را مبتنی بر یک فلسفه اجتماعی مطرح کردم که حاکی از نگاه گرگصفتانه انسانها به یکدیگر بود آن چنانکه هابز در فلسفه میگوید و ماکیاولی در سیاست پی میگیرد.
دکتر حسن خجسته در تحلیلی در روزنامه صبح نو نوشت: درباره فمینیسم و کارکرد اجتماعی آن، سخن بسیار است، برخی احساس غبن دارند و البته بعضی به آن میبالند و در آن کمال زنان یا خلاصی از مشکلات را میجویند اما چون حقیقت وجودی زن درک نشده، راه طی شده با فمینیسم موجب افزایش سوءاستفاده از زنان و هتک بیشتر حرمت آنان شده است. گزارههای زیر را در این باره آوردهام.
1. در دورهای سخت، مشغول مطالعه شیوهها و عناصر هویتجویی جنسیتی زنان و صد البته غرق در موضوعات و مباحث فمینیستی بودم. این موضوع را در آثار گوناگون مترجمان و محققان و گاهی در مقالات و بحثهای دیگران، اعم از سایتها و حتی وبلاگها جستوجو میکردم.
حرفوحدیث در این باره زیاد و گاهی واقعاً شنیدنی است. در طی کار، به مقالهای یا بهتر بگویم نوشتهای با عنوان? Why English women convert to Islam مواجه شدم. خانم نویسنده فردی محقق و تحصیلکرده اما نسبتاً جوان بود. او در این نوشته از وضعیت و احساس هویتی زنانهاش چنین میگفت: «زنی آزاد که خود همهچیز را انتخاب میکند، دیسکو میرود، سیگار میکشد و دوستانی برای این کار دارد.» اما نوشته بود بهرغم این آزادیها در ذهنش خلجانی نسبت به جایگاه زن در جامعه داشته اما در هیاهوی رقص و گاهی مشروب گم میشده تا اینکه در پروژهای تحقیقاتی، ناچار به مطالعه درباره زنان در ادیان مختلف شده است. وی مینویسد: «نتایج خوشآیند نبود و تا حدی سرخوردهام کرد، درزمانی که نوبت مطالعه اسلام بود با احساس نفرت و انزجار بهسوی مطالعه این دین شهوانی رفتم اما بهتدریج در مطالعه متوجه تفاوتهای بنیادی میان هستی زن در این دین با آنچه داشتم و راضی بودم، شدم و حریم و حرمت زن را در آن بهوضوح دیدم، احساس کردم آن دغدغه ذهنیام پاک شد. چون به چشمه رسیدم و این است دلیل مسلمان شدن زنان انگلیس!»
2. ا گر در اینترنت واژه new women Muslim را جستجو کنید، درحالیکه تبلیغ شدیدی علیه اسلام از جهت جایگاه زن وجود دارد اما حدود 67 تا 70 درصد تازهمسلمانان اروپا و آمریکا را زنان تشکیل میدهند. برخی از چهرهها و ستارگان مد و سینما یا دانشگاهیان از تازه مسلماناناند. یک مؤسسه دینی نیز از ا کثر این زنان کلیپی حدود ۵ دقیقهای ساخته که واقعاً دیدنی است؛ چون دلایل مسلمان شدن و تفاوت دو زندگی را بسیار مشهود بازگو میکنند. بهطور مثال در کلیپی، یکی از ستارگان بسیار جوان هالیوود میگوید: «قبل از اسلام نه زن خوبی بودم و نه مادر شایستهای اما امروز احساس رضایت زیادی دارم!» در این کلیپها چند عکس یا ثانیههایی از گذشته آنها نشان داده میشود. این زن با دستش عکسهایش را پنهان میکرد! یا دختر یکی از بزرگترین مؤسسات مد و نمایش لباس که خود مدل لباس بود، تشریح ویژهای از امروز و دیروزش داشت چرا این زنان مسلمان میشوند؟ سؤال مهمتر اینکه چرا حتی امروزه برخی از آنان به گروههای تکفیری میپیوندند؟
3. در اولین آج لس حکمت مطهر، اینجانب در ا نشست علمی) پانل(با موضوع زن، همراه دو خانم از کانادا و ترکیه و آقایی از یکی از کشورهای آسیایی با حضور جمعیتی حدود 00 نفر شرکت داشتم. 8 در این جلسه یکی از شرکتکنندگان، سؤال نسبتاً تلخی از پانلیستها درباره جایگاه زنان و اهمیت تفکر فمینیستی مطرح کرد؛ اتفاقاً قبل از طرح سؤال، مسئول نشست از من خواسته بود که به این آخرین پرسش جواب دهم. در پاسخ، دلیل پیدایش فمینیسم را مبتنی بر یک فلسفه اجتماعی مطرح کردم که حاکی از نگاه گرگصفتانه انسانها به یکدیگر بود آن چنانکه هابز در فلسفه میگوید و ماکیاولی در سیاست پی میگیرد.
4. دو سال بعد پروفسور گوستافسون) Andrew Gustafson (استاد فلسفه دانشگاه کریتون ایالت اوماها که در آن جلسه حضور داشت، به ایران آمده بود و مصر بود، در فرصت محدودی که دارد با من ملاقات کند. احساس کردم او میخواهد دلیل و مبنای نظری که در پانل درباره فمینیسم مطرح کردم جویا شود؛ زیرا خوب به یادداشتم در آن جلسه خیره نگاه میکرد و متعجبانه سر میجنباند. ایشان را همراه خانم مترجمی که برای کمک به من آمده بود، ملاقات کردم. بهمحض ملاقات، فوری گفت: «در دانشگاه وقتی به اساتید یا دانشجویان میگفتم در ایران زنان برای کار، تحصیل و ... آزادند هیچکس باور نمیکرد» و در پاسخ چرای من گفت: «به خاطر حجاب!» مجبور شدم شرحی، هرچند پرا کنده از منزلت زن در قرآن و روایات و احادیث، سیره و سنت معصومین (علیهمالسلام)
ارسال نظر