صدای مشاور سلامت برای ارتقای سطح دانش سلامت مردم جهت حفظ و مراقبت از سلامت جسمی و روانی خود، مطالب آموزشی را منتشر می‌کند،‌ همچنین به پرسش‌های مطرح شده از سوی شهروندان در این زمینه پاسخ می‌دهد.

هموطنان می‌توانند هرگونه پرسش و ابهامی درباره مسائل و مشکلات جسمی و روانی خود را در تماس با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل moshaversalamat@farsna.net مطرح کرده و پاسخ‌های خود را از طریق صفحه «مشاور سلامت» دریافت کنند.

راه‌های درمان کم خوابی

محمود دریایی در رابطه با موضوع کم‌خوابی، اظهار داشت: کم‌خوابی پدیده‌ای است که 70 درصد به تغذیه فرد و 30 درصد به مشغله روزانه آن باز می‌گردد. بنابراین برای رفع این مشکل باید به این دو موضوع توجه خاص داشت.

وی با بیان اینکه شکر و مصرف شیرینی‌جات خواب را از بین می‌برد، افزود: مصرف این مواد هورمونی به نام فروتنین ترشح کرده که در واقع سبب بیداری سلول‌های مغزی می‌شود. نور هم که در محل خواب زیاد باشد نیز ترشح این هورمون بیشتر می‌شود.

متخصص طب گیاهی افزود: کاهش مصرف شکر، چای و قهوه هنگام خواب در رفع کم‌خوابی و بی‌خوابی بسیار موثر است ولی باید توجه داشت که دیر میل کردن شام نیز به دلیل سوء هاضمه و یا عدم هضم صحیح سبب بی‌خوابی می‌شود.

دریایی ادامه داد: مصرف ماست موسیر و دم‌نوش‌هایی مانند عرق بهار نارنج و به‌لیمو هنگام خواب آرام‌بخش است و خوابی آرام را برای فرد به ارمغان می‌آورد.

وی چاقی بیش از حد، یبوست و مشکلات مربوط به روده را از عوارض بی‌خوابی برشمرد و عنوان کرد: افراد در صورت بروز مشکل کم‌خوابی یا بی‌خوابی حتما جهت حفظ سلامتی خود باید اقدامات لازم را جهت درمان انجام دهند.

متخصص طب گیاهی درمورد مساله پرخوابی نیز اظهار داشت: این مساله گاهی به دلیل غلبه بلغم( طبع سرد) در بدن صورت گرفته که در واقع به دلیل مصرف غذاهای سرد و موادی همچون کاهو و ماست ایجاد می‌شود و در واقع این مساله رطوبت مغز را بیشتر کرده و سبب لخت شدن بدن و پرخوابی می‌شود.

علل ابتلا به بیماری لک و پیس

علیرضا فیروز در حاشیه کنگره بین‌المللی پوست، مو و زیبایی در رابطه با بیماری لک و پیس یا برص، اظهار داشت:‌ این بیماری خود ایمنی بوده و حداکثر در 20 درصد بیماران سابقه خانوادگی و ژنتیک سبب بروز آن می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بیماری ویتیلیگو یا لک و پیس در کودکان شایع‌تر است، افزود:‌ همچنین این مشکل در هر نقطه از بدن ممکن است ایجاد شود که به دنبال آن بخشی از پوست روشن‌تر از سایر بخش‌ها خواهد شد.

رئیس مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جزام، ادامه داد: استرس و اختلالات تیروئید از عواملی محسوب شده که در شدت و شیوع این بیماری نقش دارد بنابر این افرادی که با این مشکل مواجه می‌شوند باید از نظر عملکرد غده تیروئید مورد بررسی قرار گیرند.

فیروز افزود:‌تشخیص این بیماری آسان است ولی درمان قطعی ندارد. البته هر چه قدر سریع‌تر جهت درمان اقدام شود،‌ می‌توان نسبت به کاهش و رفع این بیماری امیدوارتر بود.

چگونه از زوال عقل در پیری جلوگیری کنیم؟

فرهاد عصارزادگان در مورد بیماری آلزایمر و راه‌های پیشگیری از آن اظهار داشت: آلزایمر یکی از انواع دمانس یا زوال عقل است که علت‌های متفاوتی می‌تواند سبب بروز آن شود، البته دلیل اصلی ابتلا به زوال عقل، بیماری آلزایمر است.

وی افزود: دمانس یا زوال عقل به دو دسته قابل درمان و غیرقابل درمان تقسیم‌بندی می‌شود که اختلالات تیروئیدی، کمبود ویتامین B12 و ضربه سر از عوامل زوال عقل قابل درمان بوده و در حالت غیرقابل درمان، فرد هیچ‌گاه به حالت طبیعی باز نمی‌گردد که آلزایمر از این نوع محسوب می‌شود.

متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه با افزایش سن و کهن‌سالگی، میزان و شیوع آلزایمر نیز بیشتر می‌شود، افزود: اختلال حافظه از عوارض آلزایمر به شمار رفته و این بیماری از لحاظ آماری تفاوت محسوسی میان زن و مرد ندارد.

عصارزادگان با اشاره به اینکه البته در زمان‌های قدیم به نظر می‌رسد آلزایمر در زنان بیشتر بوده، گفت: این مسئله تا حدودی به کارکرد مغز بستگی دارد که شاید مردان در قدیم به دلیل فعالیت اقتصادی، بیشتر از مغز خود استفاده کرده و دیرتر وارد مرحله پررنگ آلزایمر می‌شدند.

وی در مورد اینکه آیا تحصیلکرده‌ها نسبت به سایر افراد کمتر دچار آلزایمر می‌شوند، گفت: آلزایمر همچون کوه یخی بوده که بخش کوچکی از آن از آب بیرون زده، لذا افرادی که تحصیلکرده باشند ممکن است با تأخیر علائم بالینی آلزایمر در آنها بروز کند و می‌توان گفت عملکرد مغزی قوی و پرکار سبب آسیب کمتر آلزایمر بر آن‌ها می‌شود.