"کمکپرستاران" چه وظایفی دارند و چه لباسی قرار است بپوشند؟
معاون آموزشی، پژوهشی و فنی سازمان نظام پرستاری با اشاره به تصمیمات اتخاذ شده درباره شرح وظایف و همچنین رنگ لباس "کمک پرستاران" از سوی وزارت بهداشت، تاکید کرد که کمک پرستاران به هیچ عنوان جای پرستاران را نمیگیرند.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، ابوالفضل جاریانی با بیان اینکه نظام پرستاری به پرستاران این اطمینان را میدهد که طرح کمک پرستاری یکساله جای پرستاران را نمیگیرد، گفت: نه تنها نظام پرستاری، بلکه تمام دست اندرکاران پرستاری در ایران یک صدا هستند. من مطمئن هستم مسئولین وزارت بهداشت هم این نظر را دارند که هرگز کسی که تحصیلات دانشگاهی را ندارد، حق ورود به رشته پرستاری را ندارد و نمیتواند خودش را به عنوان یک پرستار دانشگاهی مطرح کند. حتی اگر پرستاری مدرک خود را در محیطی خارج از محیط دانشکده پرستاری بگیرد، نمیتواند جای پرستار قرار گیرد.
وی گفت: پرستاری در ایران یک رشته کاملا آکادمیک و دانشگاهی است. ما تقریبا بیش از 15 رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم. ما باید به سمت تخصصی شدن پرستاری حرکت کنیم و این موضوع باید در برنامه ششم توسعه مد نظر قرار گیرد؛ چرا که مردم شایسته این هستند که بهترین و با کیفیتترین شیوههای مدرن خدمات پرستاری را دریافت کنند.
جاریانی با اشاره به اینکه مدلهای آموزش پرستاری در برنامه تحول آموزش پرستاری در ایران باید تغییر کند، ادامه داد:این مدل باید از این الگو که هر پرستار باید یک کار واحد را به صورت وظیفهای انجام دهد، خارج شود.
وی افزود: وزارت بهداشت اعلام کرد که کمک پرستاران، اسمشان کمک پرستار باقی میماند و بهیاری از عنوان آن حذف میشود. همچنین رنگ لباس آنها هم کرم میشود و شرح وظایف نیز همان شرح وظایف کمک پرستاری خواهد بود. اگر مطالبی نیز یاد میگیرند تحت عنوان "مهارتهای مورد نیاز" است و با شرح وظایف متفاوت است.
جاریانی گفت: وزارت بهداشت از سال 87 تصمیم گرفت دورهای تحت عنوان کمک پرستاری را جایگزین دوره کمک بهیاری و بهیاران کند. سیستم 30 شرح وظایفه برای آن گذاشت. آن زمان هم سازمان نظام پرستاری و دیگر تشکلها موافقت خود را اعلام کردند و به این نتیجه رسیدند که این کمک پرستاران همان کمک بهیاران قدیم هستند. قرار بود بهیاری کمتر شود و به مرور از نظام سلامت برداشته شوند و فقط کمک بهیاران تحت عنوان کمک پرستاران بمانند.
معاون فنی، آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه برای سازمان مدیریت و برنامه ریزی و امور استخدامی هنوز عنوان کمک بهیار مورد تایید است، ادامه داد: رییس کل سازمان نظام پرستاری پیشنهاد داده است که اسم کمک پرستاری به کمک بهیاری تبدیل شود. عنوان کمک پرستار هنوز برای سازمان مدیریت و برنامه ریزی و امور استخدامی شناخته شده نیست. درست است که از سال 88 شرح وظایف کمک پرستاران اعلام شده است، اما هنوز ردیفی برای آنها جایگزین نشده است.
جاریانی تاکید کرد: برای ابلاغ این شرح وظایف نیز باید حوزه حقوقی وزارت بهداشت، اداره تشکیلات و تحول اداری و همچنین معاونت پرستاری آن راتایید کنند اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
وی اظهار کرد: در آن زمان طول دوره آموزشی تقریبا چهارماه در نظر گرفته شد و شرح وظایف نیز در سال 87 از طریق وزارت بهداشت ابلاغ شد. این روند تحت عنوان کمک پرستار یا همان کمک بهیار ادامه پیدا کرد و آموزشها انجام شد تا این که از سال 93، وزارت بهداشت این طرح را تحت عنوان کمک پرستاری یکساله ایجاد و تعدادی مهارت را به آن اضافه کرد. همچنین تایید کردند که آنها به نوعی بهیار هستند. اینجا تعارضی به وجود آمد که دو رده شغلی، یک عنوان واحد خواهند داشت و ممکن است مشکل ساز باشد. پرسشی که در این میان مطرح میشود این است که آیا قرار است یک رده دیگر به وجود آید یا نه؟
معاون فنی، آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه هنوز معلوم نیست آیا افرادی که قرار است به عنوان کمک پرستار تربیت شوند، جای بهیاران را میگیرند یا خیر، ادامه داد: به نظر میرسد چون شرح وظایف بهیاران کاملا متفاوت با کمک پرستاران است، شاید یک رده میان بهیاری و کمک بهیاری به عنوان کمک پرستار ایجاد شود. هنوز به نقطه مشترکی در این مورد نرسیدیم و بحثی هم در این خصوص وجود ندارد.
وی شرح وظایف و مهارتهایی که کمک پرستاران یکساله یاد میگیرند را مرتبط با کمک بهیاری عنوان کرد و افزود: در این صورت باید بگوییم که این طرح کمک پرستاران همان کمک بهیاران قدیمی است و فعلا مدت آموزش آنها یکسال تعیین شده است.
عدم تغییر هشت ساله شرح وظایف پرستاران
جاریانی همچنین به عدم تغییر هشت ساله شرح وظایف پرستاران اشاره کرد و گفت: این شرح وظایف نیاز به بازنگری دارد؛ حرفه پرستاری با توجه به علم روز و آکادمیک شدن و حرکت به سمت تخصصی شدن، نیازمند است که با توجه به تکنولوژی و نیاز جامعه خودش را همسو کند و حرکت رو به رشد داشته باشد. علاوه بر این که پرستار باید مهارتهای تخصصی را در کارگاهها و دورههای کوتاه مدت بگذراند، شرح وظایف هم متناسب با مسائل روز باید تغییر کند. دستورالعملها که تغییر پیدا میکند، شرح وظایف هم نیازمند بازنگری است.
وی درمورد نحوه جذب این نیروها نیز گفت: وزارت بهداشت در نظر دارد برای سال آینده 10 هزار نفر را با رویکرد دوره آموزشی یکساله زیر نظر خود در موسساتی که مجاز هستند، آموزش دهد و در نظام سلامت به کار گرفته شوند. قول جذب نیروها را هم خود وزارت بهداشت داده است که البته جذب این نیروها به صورت استخدام نیست.
ارسال نظر