پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف حمایت از طرح‌ های اقتصاد دانش بنیان راه‌اندازی شده است.

دکتر علیرضا دلیری معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: فعالیت‌های دانش‌بنیان در کشور پایه و اساس علمی دارد و به همین دلیل می‌تواند فعالیت جدیدی در زمینه تولید باشد. باید نگاه حمایت دولتی در این زمینه وجود داشته باشد و هدف ما کاهش ریسک باشد.

وی افزود: بررسی عملکرد گذشته دولت در این زمینه نشان می‌دهد اغلب نهادهای مالی شرایط حمایت از طرح‌های دانش‌بنیان را پیدا نکرده‌اند و به همین دلیل در بررسی‌های فنی و اقتصادی و حتی بررسی ریسک به توجیه فنی و اقتصادی نمی‌رسیدند. 

وی اضافه کرد: اقتصاد دانش‌بنیان که از اولویت‌های همه کشورها و بخصوص کشور ماست، باید حمایت دولت در کنار بخش خصوصی وجود داشته باشد.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری با تاکید بر اینکه زیربنای اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان است و از این طریق می‌توانیم اقتصاد مقاومتی را عملیاتی کنیم گفت: در معاونت علمی ریاست جمهوری برای رسیدن به این هدف چند مسیر در نظر گرفته شده است. در فضای ارتباطی همواره بر این موضوع تاکید شده است که دانشجویان و استادان باید برای راه‌اندازی شرکت مجوز داشته باشند و بهتر است طرح‌های دانشگاهی به استادان دانشگاه واگذار شود تا در بخش خصوصی فعالیت داشته باشند. 

دلیری افزود: اگر این اتفاق رخ دهد ما در معاونت علمی و فناوری 5 درصد میزان فروش این شرکت‌ها را برای ایجاد زیرساخت فناوری به دانشگاه کمک می‌کنیم. یعنی با این طرح در دانشگاه ایجاد انگیزه کرده‌ایم. بهترین فرد برای اجرایی کردن طرح‌های دانشگاهی همان استادی است که این طرح را به مرحله تحقیق رسانده است. اعتقاد ما این است که این شرکت‌ها موفق‌تر هستند. 

وی اضافه کرد: مجری طرح در این شرکت‌ها از دانش کافی برخوردار است و می‌تواند با ورود به فعالیت‌های تجاری از حمایت‌های دولتی بهره‌مند شود. همچنین دانشجو نیز باید با صنعت ارتباط داشته باشد. دانشجویان ما پس از فارغ‌التحصیل شدن فقط با تئوری آشنایی دارند و امکان ورود به عرصه کسب و کار برای آنها فراهم نیست. 

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری خاطرنشان ساخت: این در حالی است که 80 درصد فارغ‌التحصیلان مراکز فنی و حرفه‌ای پس از فارغ‌التحصیل شدن به واسطه تجربه کاری که کسب کرده‌اند جذب بازار کار می‌شوند. در دانشگاه‌ها فضای کسب و کار تجربی فراهم نیست. برای تحقق این هدف با الگوبرداری از دانشگاه‌های موفق دنیا مرکز شتابدهی و نوآوری راه‌اندازی شده است. 

دلیری افزود: در مراحل اولیه فعالیت این مرکز به برگزاری استارتاپ ویکند‌ها محدود می‌شود. در این استارتاپ‌ها دانشجویان ایده‌های خود را با گروه‌های دانشجویی دیگر در میان می‌گذارند و پس از تبادل نظر، در نهایت ایده‌های خوبی مطرح می‌شود.

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری با اشاره به اینکه نتیجه استارتاپ‌ها در مراکز شتابدهی و نوآوری حمایت می‌شود گفت: گروه‌ها شکل گرفته و هویت پیدا می‌کنند که در نهایت به یک شرکت تبدیل می‌شوند. به این ترتیب دانشجویان هنگام تحصیل در حوزه تخصصی خود فعالیت می‌کنند. 

دلیری افزود: در گروه‌های پنج نفره تشکیل شده یک ایده به یک نمونه محصول تبدیل می‌شود و بعد از آن در مرکز نوآوری حمایت شده و این گروه به عنوان یک شرکت دانش‌بنیان در رشته تخصصی خود فعالیت می‌کند. نخستین مرکز شتابدهی و نوآوری در دانشگاه صنعتی شریف راه‌اندازی شد. 

وی اضافه کرد: بر این اساس ارتباط استادان دانشگاه با صنعت از 14 درصد به 28 درصد افزایش پیدا کرد. اکنون چهار مرکز نوآوری در دانشگاه‌های صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر و دو استان آذربایجان شرقی و کرمان راه‌اندازی شده است. باید در همه دانشگاه‌ها این مراکز ایجاد شود. دولت نیز از طریق نهادهای مالی و اعطای وام از این استعدادهای شناسایی شده در دانشگاه‌ها حمایت می‌کند. 

معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست‌ جمهوری با اشاره به این مطلب که هنوز نمی‌توان در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان جایگاه خوبی برای کشور درنظر گرفت گفت: حرکت‌های خوبی در این زمینه آغاز شده است. پیش از این ایجاد زیرساخت‌ها و امکان عملیاتی کردن طرح‌های دانشگاهی در اولویت بانک‌ها نبود. اکنون صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف حمایت از این طرح‌ها راه‌اندازی شده است. 

دلیری افزود: بر این اساس بستر رسیدن به این هدف فراهم شده است. ما در این مسیر به طرح‌های قبلی اکتفا نکرده‌ایم و بر اساس نیازهای روز جامعه طرح‌هایی را مورد توجه قرار داده‌ایم تا دانشجویان ما در داخل کشور و برای مردم خودشان تلاش کنند. من فکر می‌کنم در یک افق میان مدت شرایط رو به رشد خوبی پیش‌رو داشته باشیم.