وضعیت نگرانکننده محیط زیست کشور حاصل غلبه تفکر مدیریت سازهایست
مدیر کل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه مدیران آب باید اعتراف کنند اگر روزی سدسازان را به عنوان سرداران سازندگی اعلام میکردند، یک اشتباه راهبردی بوده است، گفت: شرایطی که در کشور وجود دارد حاصل غلبه تفکر مدیریت سازهایست که وضعیت بسیار نگران کنندهای را برای محیط زیست کشور رقم زده است.
~~به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری ایسنا محمد درویش در افتتاحیه همایش رویداد ملی آب که در دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به طرحهای انتقال آب بین حوزهای اظهار کرد: این طرحها منجر به از بین رفتن میلیونها درخت در زاگرس و البرز شده، دهها تالاب را نابود کرده و موجب ایجاد چشمههای تولید گرد و غبار شده است. با این تفکرات نیاز کاذب ایجاد شده و ظرفیت گرمایی کشور نیز به شدت کاهش یافته و در کل تنوع زیستی با مخاطرات جدی روبرو شده است.
مدیر کل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه افزود: حاصل طرحهای انتقال بین حوزهای ایجاد اختلافات قومی در برخی نقاط کشور است.
وی با بیان اینکه حتما راه کم خطری برای تهیه آب شرب ایرانیان وجود داشته است، گفت: انتقاد جدی که به مدیریت آب کشور وارد است این است که به جای اینکه به اثربخشی بپردازد فقط کارایی برای آنها مهم بوده است.
وی با اشاره به اینکه انتظار ما از نخبگان این است که در این مورد بی مهابا و آشکارا وارد میدان شوند افزود: نخبگان باید بپذیرند اشتباه کردهاند و به سرعت وارد عمل شوند؛ در میناب هشت میلیون نخل و یک میلیون درخت ارده داشتیم که به دلیل احداث سد و تغییر مسیر رودخانه شور و شیرین میناب برای تامین نیازهای صنعت و شرب بندرعباس همگی از بین رفته است.
مدیر کل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه شغلهای کاذب و جدیدی در میناب در نتیجه از بین رفتن کشاورزی ایجاد شده است، گفت: فروچالههای عظیمی در این منطقه ایجاد شده و جوانان بیکار داخل این فروچالهها میروند و دامهایی را که داخل این فروچالهها افتاده را قبل از مردن ، ذبح میکنند تا گوشتشان حلال و قابل خوردن بشود.
درویش با اشاره به اینکه 72 سد بر روی حوزه آبریز دریاچه ارومیه احداث شده است، گفت: این در حالی است که تنها 11 رودخانه دائمی به سمت این دریاچه روان است و یک سوم همه چاههای غیرمجاز در پهنه 5.1 میلیون هکتاری حصر شده است.
وی افزود: در خوزستانی که 33 درصد آبهای جاری به آن سمت روان است، مردم آبی برای خوردن ندارند و یک میلیون درخت در اروند کنار خشک شده و بحران بزرگی در این زمینه ایجاد شده و اهواز به عنوان آلوده ترین شهر دنیا مطرح است.
وی با بیان اینکه هنوز هم در بدنه وزارت نیرو این شهامت وجود ندارد که یک بار برای همیشه اعلام کنند باید از این فعالیتها دست بردارند گفت: وضعیت اقلیمی ایران غیر قابل پیش بینی است، نباید بر اساس میانگین دبی برنامه ریزی کنیم بلکه باید بر اساس کمینه دبی برنامه ریزی آب داشته باشیم.
وی با بیان اینکه به رغم اینکه عالیترین مقام وزارت نیرو میگوید دوران سدسازی تمام شده، این وزارتخانه همچنان اصرار به ساخت سدهای شفارود و مراش دارد، اظهار کرد: وزارت نیرو صدها هزار کارشناس و متخصص در شرکتهای اقماری دارد که کاری جز سدسازی بلد نیستند .
مدیر کل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وضعیت بد صیادی در دریای عمان و دریای خزر گفت: افت کیفیت منابع آب در خلیج فارس و دریای عمان باعث شده بسیاری از صیادها بیکار شوند و سهم غذای ایرانیان از گوشت ماهی به شدت کاهش یابد. یک دلیل آن گرانی ماهی و دلیل دیگر آن کیفیت نامطلوب آنهاست.
وی افزود: در ماهشهر که صید ماهی وجود دارد مردم ماهی مصرفی خود را از چهارمحال و بختیاری میآورند این به خاطر ورود پسابهایی است که بی محابا وارد خلیج فارس،دریای عمان و دریای خزر میشود و دیگر از ماهیهای کیلیکا و خاویار خزر خبری نیست.
درویش با تاکید بر اینکه بایدبه سمت تامین آب از طریق آب شیرین کنها برویم اظهار کرد: اگر این اتفاق بیفتد قدرت پایشگری سازمان حفاظت محیط زیست افزایش مییابد و ضمن آنکه هزینه طرحهای آب شیرینکن از طرحهای سدسازی و انتقال آب کمتر است همچنین میتوان بدون هیچ تنش اجتماعی آب شرب ایرانیان را در هر نقطه تامین کرد.
وی با اشاره به اینکه همچنان فشار برای انجام پروژههای بهشت آباد، کوهرنگ 3 و گلاب 2 وجود دارد، گفت: مگر کوهرنگ یک و دو توانست مشکل زاینده رود را حل کند؟ آورده زاینده رود که 800 میلیون متر مکعب بود به یک و نیم میلیارد متر مکعب رسید اما مشکل آن حل نشد زیرا اصفهان قرار نبود اساسا قطب کشاورزی و صنعتی باشد بلکه مزیت اصفهان در داشتن کهن زاد بومهای تاریخی و جلوههای طبیعی در کلاه قاضی و قمیشلو بوده است.
مدیر کل آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان با اشاره به اینکه این اشتباهات راهبردی منجر به فاجعه بزرگی شده است و امیدواریم تدبیر آب اتفاق بیفتد گفت: باید شهامت داشته باشیم و به اشتباه خود اعتراف کنیم و به سرعت به سمت تغییر راه برویم و بگوییم اگر روزی سدسازان را به عنوان سرداران سازندگی اعلام میکردیم یک اشتباه راهبردی بوده است.
ارسال نظر