کنترل انتقال ویروس ایدز از طریق رفتار جنسی پرخطر بسیار دشوار است
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی، گفت: کنترل انتقال ویروس ایدز از طریق رفتار جنسی پرخطر بسیار دشوار است.
به گزارش پارس به نقل از تسنیممجید رضازاده اظهار کرد: در آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت در حال حاضر تعداد 29 هزار و 414 نفر مبتلا به ایدز در کشور شناسایی شدند که 88 درصد آنها مرد و 12 درصد زن هستند، اما آنچه به سال سال 93 مربوط است اندکی متفاوت است.
وی ادامه داد: فرد مبتلا به بیماری ایدز با فردی که ویروس ایدز به بدن وی وارد شده متفاوت است، وقتی ویروس وارد بدن فرد شد، وی دیگر HIV مثبت است ولی ظاهرش چیزی را نشان نمیدهد و ممکن است 10 سال بدون هیچ علامتی زندگی کند و بعد از آن با توجه به شرایط بهداشتی، ادامه یا عدم ادامه رفتار پرخطر و اینکه تحت درمان بوده و تغذیه سالم داشته باشند یا خیر، زمان میبرد تا فرد متوجه وجود این ویروس در بدن خود شود.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی همچنین گفت: بحث ایدز و خطرناک بودن آن به همین دلیل است یعنی مدتی طولانی بدون اینکه فرد بداند ویروس در بدنش وجود دارد و ممکن است از راههای مختلف به دیگران منتقل کند و خودش نداند، از این تعداد 6 هزار و 990 نفر مبتلا به ایدز هستند و سایرین HIV مثبت هستند و فرق این دو دسته علائم بیماری است. بیشترین گروه سنی در مبتلایان ایدز 25 تا 34 ساله هستند، البته این آمار مربوط به آمار سال 65 تاکنون است.
وی افزود: از تعداد مذکور 66درصد از طریق تزریق با وسائل مشترک، 14 درصد از طریق رابطه جنسی و یک درصد از انتقال مادر به کودک به این بیماری مبتلا شدهاند و بقیه نیز به صورت نامشخص بوده یعنی فرد خود نمیداند از چه طریق به این ویروس مبتلا شده است. در آمار شناسایی سال 93 ابتلا از طریق تزریق به 43درصد کاهش یافته که نتیجه اقدامات کاهش آسیب در دهه 80 است اما منبعد با توجه به کاهش بودجه بخش آسیبها، ممکن است شاهد بازگشت موج دوم باشیم و از الان در مورد آن هشدار میدهیم.
رضازاده تصریح کرد: یکهزار و 136 نفر مبتلا به ویروس ایدز در سال 93 شناسایی شدهاند که خوشبختانه به نسبت سال 92 با تعداد هزار و 500 نفر وسال 91 با تعداد هزار و 560 نفر کاهش داشتیم، انتقال از طریق رابطه جنسی به 37 درصد و مادر به کودک نیز به 4 درصد افزایش یافته است. مبتلایان سال 93، 72 درصد مرد و 28درصد زن بودهاند که نشان میدهد تعداد مبتلایان زن افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: بیشترین آمار شناسایی مبتلایان به ویروس ایدز در سال 83 با تعداد سه هزار نفر بود که نتیجه سیاستهای سختگیرانه مواد مخدر بود که این موضوع به زندانها کشیده شد و داروخانهها به هیچ وجه بدون نسخه پزشک سرنگ نمیفروختند، با برنامههای کاهش آسیب در سال 80، با دستور رئیس قوه قضائیه سرنگ در زندانها توزیع شد و با کمک وزارت بهداشت و بهزیستی و سازمانهای مربوط شاهد این کاهش بودیم.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی افزود: در حال حاضر نگرانی ما به تعبیری از موج چهارم شیوع ایدز است که تلفیقی از انتقال ایدز از طریق تزریق و روابط جنسی پرخطر است، کنترل انتقال بیماری ایدز از طریق رفتار جنسی پرخطر بسیار دشوار است چراکه در مورد معتادان قابل کنترل بود و بین تعداد مشخصی بود اما به دلیل اینکه روابط جنسی مسئله ای عمومی در میان همه انسانهاست مانند تزریق با سرنگ مشترک محدود نیست و ممکن است پنهان بوده و حتی با روابط خارج از شرع و عرف و بیرون از خانواده انجام شود.
وی گفت: در این مورد به دلیل وجود تابوی قوی و گستردگی جمعیت، در کنترل ضعیفتر بودیم اما مهمترین اقدام در این زمینه آموزش است که متاسفانه آن هم برای ما تابوست، در مساجد، مدارس و صداو سیما تابوست ما معتقد نیستیم که در هر مکانی برای همه افراد این آموزشها وجود داشته باشد اما میتوان برای هر سن و هر موقعیتی آموزشی متناسب با آن سن داشت که فرد بداند با چه خطراتی روبروست. باید بدانیم که اگر به فرزندانمان آموزش از منابع درست ندهیم او این مورد را از منابع نادرست به دست میآورد.
رضازاده تصریح کرد: اگر موج سوم کنترل نشود طبیعی است که انتقال ویروس ایدز از این طریق افزایش یابد، از طرفی با کم شدن بودجه کاهش آسیبها در در سالهای اخیر ممکن است به موج دوم یعنی انتقال از طریق تزریق با سرنگ مشترک بازگردیم که این مشکل ما را دوچندان میکند و موفقیتهای قبلی ما را در این زمینه از بین میبرد. مراکز گذری ترک اعتیاد کم جمعیت شده و به دلیل بودجه کم مانند قبل در زمینه ترک اعتیاد نمیتوانند خدمات ارائه دهند.
وی افزود: سازمان بهزیستی از ابتدای دهه 80 در مورد موج دوم به طور جدی وارد این زمینه شد و در مراکز گذری کاهش آسیب به معتادان مبتلا به ایدز خدمات بهداشتی و آموزشی ارائه میکند، در حال حاضر 150 مرکز گذری، 50 پناهگاه شبانه و 250 تیم سیار در مورد معتادان پرخطر خدمات انجام میدهند و بخش زیادی از این هزینه را نیز بهزیستی تحمل میکند.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی بیان کرد: بهزیستی برای پیشگیری از ابتلا به ایدز در جمعیت عمومی کشور یک برنامه استراتژیک دارد که برنامهای در میان تمام دستگاههای عضو کمیته پیشگیری از ایدز است، در این کمیته تقسیم کار شده و شمال استراتژیهایی از جمله آموزش کاهش آسیب کنترل روابط پرخطر است ماموریت بهزیستی در این کمیته گروههای پرخطر است چراکه این افراد با توجه به خدمات سازمان در دسترس بهزیستی هستند.
آماری که از وجود ویروس ایدز در بدن خود مطلع نیستند حدود دو تا سه برابر رقمی است که قبلا به آن اشاره کردیم ما باید بر اساس برنامه نود، نود، نود سازمان بهداشت جهانی عمل کنیم یعنی طی پنج سال 90درصد مبتلایان به ایدز ا شناسایی کنیم، 90 درصد را به درمان ببریم و 90 درصد از مرگ ومیر آنها جلوگیری کنیم.
ارسال نظر