تبعات اجتماعی یک بخشنامه دولتی
حدود یک سال از بخشنامه استاندار خوزستان مبنی بر آزاد شدن تردد خودروهای پلاک اروند به کل استان میگذرد، خودروهایی که اغلب آنها خودروهای لوکس و گران قیمت است.
به گزارش پارس به نقل از «پرشین خودرو»، اکنون پس از یک سال از گذشت این بخشنامه آسیبهای اجتماعی بیشماری گریبان گیر این استان شده است.
دکتر مجید ابهری جامعه شناس و استاد دانشگاه در این ارتباط میگوید: تغییر سبک زندگی تحت تأثیر شرایط محیطی به تغییرات رفتاری چه در رفتار فردی و چه در روابط اجتماعی منجر می شود. مثل انتخاب خودرو که جز رفتار های فردی است اما بر سایر افرادی که در محیط فقیر زندگی میکنند اثر مستقیمی دارد.
این آسیب شناس اجتماعی می افزاید: در نوروز سال گذشته رهبر معظم انقلاب اشاره مستقیمی به تغییرات سبک زندگی تحت تأثیر عوامل محیطی داشتهاند و رهنمودهایی در این زمینه ارائه کردند، امسال ایشان در رابطه با خودرو های لوکس مطالبی بیان کردند که باید سرلوحه کار تمام مسئولان باشد.
به گفته ابهری، وقتی یک فرد از نظر مالی در وضعیت مناسب و مثبتی نیست و با چشمان کم نورش میبیند که اتومبیلهای گران قیمت و بسیار لوکس از کنارش با سرعت عبور میکنند هیچگاه عدالت اجتماعی را لمس و قبول نمیکند.
این استاد دانشگاه بیان می کند: عبور اتومبیلهای گران قیمت و شیک از کنار افراد فقیر به آنها احساس تبعیض و شکاف اجتماعی را انتقال میدهد مانند استان خوزستان که در حال حاضر مجوز تردد اتومبیلهای بسیار لوکس در سطح استان صادر شده است. رهبر معظم انقلاب از این رهنمود منظورشان سراسر کشور بود و اینکه فقیران نباید شعار عدالت اجتماعی را در حد شعاری تلقی کنند.
دکتر ابهری تصریح می کند: بنابراین در استانی مثل خوزستان که موقعیت افراد بین صفر و صد میباشد عبور این خودروها موجب ایجاد سرخوردگی و تبعیض شده است و مخصوصاً بر جوانان تاثیر مستقیمی گذاشته است.
وی می گوید: بدبینی به نظام، احساس حقارت در مقایسه با هم سن و سالان خود و یا حس انتقام جویی نسبت به جامعه و سرمایه داران در جوانان ممکن است به خروش اجتماعی و تنش رفتاری منجر شود، بنابراین تردد این خودروهای لوکس علاوه بر اینکه به اقتصاد کشور آسیب میزند منجر به عواقب نامطلوب اجتماعی نیز میشود.
دکتر ابهری اعتقاد دارد توسعه تردد خودروهای خارجی به تمام مناطق بدون در نظر گرفتن وضعیت اجتماعی، اقتصادی عواقب ناخوشایندی برای جامعه به دنبال خواهد داشت. احساس تبعیض و فاصله طبقاتی ممکن است در رفتارهای افراد و روابط اجتماعی حتی روابط درون خانوادگی آنها تأثیر مستقیم بگذارد و جرائمی مانند سرقت، زورگیری و باجگیری را به دنبال خواهد داشت.
وی در پایان خاطرنشان می کند: دولت باید زود تر جلوی این مصوبه غیرقانونی را بگیرد تا جنبه پیشگیری داشته باشد وگرنه دولت باید شاهد تبعات اجتماعی فراوانی در استان خوزستان باشد. در حال حاضر تردد این خودروها یک دوقطبی شدید فقیر و غنی ایجاد کرده که اگر این دوقطبی برطرف نشود عواقب سنگینی دارد.
ارسال نظر