به گزارش پارس به نقل از فارس ، «لوران فابیوس» در پی توافق هسته ای که میان ایران و گروه 1+5 حاصل شد، همزمان با هفته ملی بیماران هموفیلی یعنی یکم تا هفتم مرداد پس از 12 سال از آخرین حضور وزیر خارجه فرانسه در ایران به تهران سفر خواهد کرد.

3 دهه قبل و در سال 1984 در اوج جنگ ایران و عراق بود که «انستیتو مریو» فرانسه فاکتورهای انعقادی خون را که یکی از داروهای پرمصرف بیماران هموفیلی بود به کشورهایی نظیر آلمان، ایتالیا، آرژانتین، عربستان، عراق و ایران صادر کرد؛ پس از مصرف نخستین فرآورده‌های خونی این شرکت، گروهی از بیماران هموفیلی به بیماری‌های هپاتیت C و ایدز مبتلا شدند.

بازه زمانی توزیع خون‌های آلوده در فرانسه و صدور آنها به کشورهای دیگر توسط دولت فابیوس در آن مقطع 6 ماه بود؛ اما مشکلات آن برای مردم مصرف کننده سال‌ها ادامه داشته است. سازمان‌های فرانسوی مربوط به بیماران هموفیلی در آن زمان اعلام کردند در سایه سهل انگاری دولت فابیوس 8 هزار نفر در فرانسه به ویروس ایدز آلوده شده‌اند.

استادان علوم پزشکی در مصاحبه‌های متعدد رادیویی و تلویزیونی از دیدگاه علمی و فنی دولت فابیوس را به دلیل این رسوایی بزرگ متهم به سهل‌انگاری و سرزنش می‌کردند اما فابیوس گفته‌های آنها را تهمت و افترا می‌نامید. در حالی که روزانه ده‌ها نفر از مبتلاشدگان به ایدز و هپاتیت در اثر تزریق خون‌های آلوده فرانسوی در خود این کشور و کشورهای مختلف جهان جان خود را از دست می‌دادند فابیوس خود را مشغول بحث و جدل با شرکت‌های بیمه کرده بود تا از زیر بار پرداخت غرامت به قربانیان شانه خالی کند!

دادگاه این پرونده برای فابیوس و دو وزیرش تا سال 1999 به تاخیر افتاد!

نخست وزیر وقت فرانسه در دادگاه حاضر اما تبرئه شد و هیچگونه مجازاتی متوجه او نگردید. این در حالی بود که وزیر بهداشت فابیوس «ادموند هرو» در دادگاه پذیرفته بود که از آلودگی خون‌های توزیع شده مطلع بوده است اما مدعی بود که کارشناسان به او اطمینان داده‌ بودند که استفاده از منابع خونی تصفیه نشده برای مدت محدود و گذرا (ژوئن تا اکتبر 1985) مشکلی نخواهد داشت.

وزیر بهداشت وقت فابیوس ادعا می‌کرد که ‌دولت درصدد بود وقت را برای رساندن خون به مردم از دست ندهد! اما واقعیت این بود که فابیوس نمی‌خواست بازار فروش فراورده‌های خونی را به آمریکایی‌ها ببازد. آمریکایی‌ها هم از نظر مقدار تولید و هم کیفیت محصول جلوتر از فرانسوی‌ها بودند و فابیوس برای کم نیاوردن در برابر در برابر رقیب از بخش غیرضروری تولید فراورده‌های خونی و حرارت دادن آن چشم‌پوشی کرده بود.

*خانواده قربانیان فرانسوی ایدز خواهان اعطای نشان شجاعت به فابیوس شدند

فابیوس در طول دادگاه و در برابر نظرات کارشناسان، سرسختانه از وزرایش دفاع می‌کرد و آنها را از ارتکاب هرگونه اشتباه مبرا دانست. برخی از خانواده‌ها با مشاهده عدم برخورد مناسب دستگاه قضایی فرانسه با فابیوس و مدیرانش پیشنهاد می‌دادند بهتر است به جای محاکمه به ایشان نشان شجاعت و افتخار اعطا شود!

آمارهای غیررسمی بیماران هموفیلی قربانی فرآورده‌های خونی آلوده فرانسوی در ایران را 300نفر می‌دانند. براساس آمار رسمی وزارت بهداشت ایران تا کنون 125 تن از بیماران هموفیلی، هپاتیتی و کلیوی در اثر استفاده از فرآورده‌های خونی آلوده به ویروس ایدز جان خود را از دست داده‌اند.

سازمان انتقال خون ایران در سال 1387 با تشکیل پرونده‌ای نسبت به اعلام شکایت از شرکت فرانسوی «مریو» که عامل اصلی ورود خون‌های آلوده بو، اقدام کرد و در ادامه وزارت بهداشت و دفتر حقوقی ریاست جمهوری وارد مسیر پرونده شدند. با اثبات کوتاهی شرکت فرانسوی در تولید محصول سالم، سایر کشورها نسبت به دریافت غرامت از این شرکت اقدام کرده و توانستند خسارات خود را دریافت کنند.ایران تنها کشوری است که هنوز موفق به دریافت خسارت خود از شرکت مریو نشده است.مریو مدتی است اعلام ورشکستگی کرده و  سهام خود را به شرکت دیگری واگذار کرده است.

متهم اصلی انتقال ویروس ایدز به ایران می آید، عامل اصلی کارشکنی در مذاکرات 5+1 و یکی از حامیان سرسخت کاریکاتور موهن شارلی ابدو هفته آینده مهمان ایران است.

علی صابری یکی از وکلای جوان این پرونده متولد1352 است که علی‌‌رغم معلولیت بینایی در سال 1369 رتبه دوم کنکور علوم انسانی را کسب کرد و هم اکنون علاوه بر کار وکالت صاحب یکی از کرسی‌های  شورای شهر تهران است.

او از سال 1381 تاکنون به مدت 13 سال، یکی از وکلای اصلی پرونده مشهور به «خون‌های آلوده» است.

صابری البته از آمدن نخست وزیر متهم سالهای 1984 فرانسه به تهران چندان استقبال نمی‌کند و می‌گوید: «آمدن آقای فابیوس فقط بهانه‌ای برای بازخوانی پرونده خون‌های آلوده است. البته فکر نمی‌کنم با آمدن ایشان اتفاق خاصی رخ دهد. برخی می‌گویند این حرف من ناشی از بی‌انگیزه‌گی است ولی اطلاعات حقوقی من این را می‌گوید که تشٌفی خاطری برای موکلین من و مردم ایران نخواهد بود.»

وی اذعان می‌کند: «همین که توجه مطبوعات به این موضوع جلب شده و راجع‌به آن حرف می‌زنند اتفاق خوبی است.»

وکیل قربانیان فاجعه انتقال خون‌های آلوده به ایران می‌گوید: «ما با 2 موضوع روبرو هستیم که یکی از آنها فرآورده‌های خونی خودمان بین سال‌های 73 تا 76 بود که آلودگی آن محرز بود و اتفاقاً تعداد افراد بیشتری از این طریق بیمار شدند و آلودگی آن نیز بیشتر بود اما  آلودگی ناشی از فراورده‌های داخلی ما ناقل بیماری هپاتیت بود که نسبت به ایدز، احتمال برگشت، زنده ماندن و درمان بیمار بیشتر است ولی آنچه ناشی از فرآورده‌های خونی خارجی بویژه شرکت «مریو» فرانسه است، ایدز بود که تا الان بیش از 200 نفر را کشته و تعداد افراد زنده مانده نیز از 20 نفر بیشتر نیست.»

صابری تاکید می‌کند: «ما نباید فابیوس را به عنوان یک اسم ببینیم، او نماینده کشور فرانسه است؛ کشوری که عامل اصلی ورود خون‌های آلوده به ایران بود.»

وی با بیان این مطلب که اگر در بُعد داخلی، من و موکلینم منتظر بودیم که نتیجه پرونده کیفری معلوم شود تا بعد جبران خسارت را مطرح کنیم، امروز حتی از یک نفر هم جبران خسارت نمی‌شد می‌گوید: «شرکت مریو الان وجود خارجی ندارد و منحل شده ولی شرکت «سانوفی آونتیس» الان در ایران نمایندگی داشته و مراودات دارویی گسترده‌ای هم با ایران دارد. چه این شرکت، چه فرانسه و چه فابیوس هرکدام محکوم شوند نه تنها موکلین من، بلکه مردم ایران را خوشحال می‌کند.

من همیشه این را گفته‌ام که خسارت افرادی که قبل از سال 1390 آرائشان صادر شد یک «خسارت معقول» بود ولی بعد از این سال به آن، «خسارت سرماخوردگی» می‌گویم نه خسارتی که در حد بیماری ایدز باشد.»

وی ضمن انتقاد از سیستم قضایی و بهداشتی ایران گفت: در پرونده کیفری، دفتر خدمات حقوقی ریاست جمهوری وقت از وزارت بهداشت استعلام کرد و گفت که اگر چیزی علیه «مریو» و کشور فرانسه وجود دارد، بگویید که ما در مجامع بین‌المللی اقامه دعوا کنیم اما از طرف وزارت بهداشت تکذیب شد و گفتند ما واردات خون‌های آلوده نداشتیم، این نامه در پرونده کیفری موجود است، دلیلش هم این بود که وزیر وقت و معاون وزیر ترسیدند که اگر زور دولت به خارجی‌ها نرسید یقه آنها را بگیرند و بنا از اینجا بد گذاشته شد.

صابری با لحنی اعتراضی می‌گوید: «چه کسی باید از فابیوس بخواهد؟ ما وقتی اقامه دعوای مدنی کردیم نماینده وزارت بهداشت گفت بهتر است بروید فرانسه و اقامه دعوا کنید و خسارت را آنجا بگیرید اما کدام آدم و کدامیک از خانواده این قربانیان توان این را دارد که در پاریس اقامه دعوا کند؟ من که نمی‌توانم بروم، نه من، بلکه هیچ وکیلی چون مجوز بین‌المللی نداریم، ما مجبوریم از وکیل فرانسوی استفاده کنیم، برای این کار هم همان ابتدا باید پول بدهیم، این پول را باید چه کسی بپردازد؟ این امکان از عهده شهروند ایرانی خارج است که بخواهد با فابیوس مبارزه کند، این مبارزه یک مبارزه نابرابر است.»

«موضع ما «گریه و زاری» یا امتیازگیری نیست بلکه موضع حق‌خواهی است. ما در دادگاه هم به هیچکدام از موکلین اجازه ندادیم با التماس وارد شوند چون آنها آدم‌های محقی هستند که ما مکلفیم حق آنها را احیا کنیم، البته آن هم بخشی از حقشان؛ چه چیزی می‌توان به آنها داد که جای فرزندشان را پر کند، چه کسی حاضر است دو برابر این مبلغ را بگیرد در ازای اینکه بچه‌اش سرما بخورد؟»

وکیل پرونده قربانیان خون‌های آلوده با تاکید بر ایننکه این پرونده طولانی‌ترین پرونده پزشکی ایران است که به نتیجه هم نرسیده است تصریح کرد: ما به وزارت بهداشت اعلام کردیم به جای اینکه محکوم به پرداخت غرامت شود بیاید و برنامه درمانی بدهد اما تنها کسی که واقعاً در این حوزه قصد گام برداشتن داشت آقای لنکرانی بود، من آدم سیاسی نیستم و هیچ قرابت فکری یا جناحی هم با ایشان ندارم.

وی با طرح این پرسش که آیا اراده‌ای در مقامات کشور برای پیگیری این قضیه وجود دارد؟ گفت: «مردم ما آنقدر خوب هستند که اگر برایشان کار کنیم و نتیجه هم نگیریم حداقل قدردان زحمات ما خواهند بود اما آیا این اتفاق قرار است بیفتد یا این پرونده وجه المصالحه سیاسی شود که بگویند اشکالی ندارد به جای آن فلان «برند» فرانسوی وارد کشور می‌شود.»

* مطبوعات این موضوع را رها نکنند

وی تاکید کرد: اگر دولت وارد شود و بخواهد این موضوع را از طریق حقوقی در فرانسه پیگیری کند وکلایی در این کشور هستند که کمک خواهند کرد.

من به فابیوس می‌گویم که اتفاق بدی در جهان افتاد و کارهایی که او و دولتش نسبت به دیگران کردند (پرداخت غرامت) تنها مرهمی کوچک بود و نه حتی التیام اما از همینقدر هم در برابر ایران دریغ کردند، چرا؟

آقای فابیوس! شما به عنوان متهم اصلی پرونده خون‌های آلوده 30 سال از عذرخواهی و پرداخت غرامت به قربانیان این فاجعه طفره رفتید؛ فرانسه کشوری است که خود را مهد حقوق می‌داند و سیاستمدارانش حتی از دادن دارو به مبتلایان این حادثه خودداری کردند!

صابری با اشاره به این مطلب که من،خودمان و کم‌کاری‌هایمان را نقد می‌کنم گفت: «این به معنای آن نیست که فکر کنیم مثلاً کشور عراق خیلی در این زمینه کار کرد و یا آن دیکتاتور حاکم بر این کشور چیزی از استقلال و منطق می‌فهمید، قطعاً اینطور نبوده اما دولت فرانسه این کار را برای آنها کرد و انجام ندادن همین مقدار در برابر ایران می‌تواند نشانه عناد یا خصومت باشد که خود آقای فابیوس و دولتش باید پاسخ دهند.»

«من به عنوان یک شهروند از دولت می‌خواهم که لااقل یک عکس‌العمل یا واکنشی از خود نشان دهند، هرکدام که می‌توانند، اگر موضوع را بهداشتی می بینند رئیس سازمان انتقال خون و یا وزیر بهداشت و اگر موضوع را بالاتر و در سطح روابط خارجی می‌بینند شخص آقای ظریف در مقابل این پرونده واکنشی نشان دهد و به مردم بگویند که نه تنها یادشان نرفته بلکه عزمی جدی برای پیگیری آن دارند، این خیلی مهم است».

وکیل طولانی‌ترین پرونده پزشکی ایران با طرح پرسشی می‌گوید: «اگر در این پرونده جای ما و فرانسه عوض می‌شد حتماً تا الان چند قطعنامه علیه ما صادر می‌کردند و قطعنامه حقوق بشر که قطعاً صادر می‌شد اما حالا نه تنها این اتفاق نیفتاده بلکه کمتر از آن را هم انجام نمی‌دهند.»

صابری اظهار امیدوار می‌کند: «آرزو می‌کنم این سفر فتح بابی شود و دولتمردان به این نتیجه برسند که موضوع را هم در عرصه دیپلماتیک و هم قضایی پیگیری کنند، البته من بعید می‌دانم چون هیچ واکنشی ندیدم!»

وی در پایان با بیان اینکه امیدوارم این پرونده فدای رابطه اقتصادی با فرانسه نشود گفت: «کاش فابیوس اینقدر عاقل باشد که بداند در چه کشوری پا می‌گذارد و شفاهاً هم که شده عذرخواهی کند و وعده پرداخت غرامت را بدهد.»