"رفیده" شیرخوارگاهی با کودکان معلول و مجهولالهویه
بهزیستی استان تهران به مناسبت هفته "بهزیستی و تامین اجتماعی" توری مطبوعاتی برای بازدید از مراکز تحت پوشش خود ترتیب داد.
به گزارش پارس به نقل از ایسنااولین مرکز مورد بازدید «مجتمع خدمات توانبخشی و شیرخوارگاه مرکز رفیده» در قیطریه بود که معصومه حقگو، مسوول این مرکز گفت: این مرکز به صورت روزانه و شبانهروزی با قدمتی 30 ساله خدمات خود را به 80 کودک جسمی حرکتی، ذهنی و مجهولالهویه ارائه میدهد.
وی در ادامه با تاکید بر آنکه این مرکز ویژه کودکان شیرخوار و زیر 7 سال است ادامه داد: این مرکز تنها مرکزی است که در تهران کودکان شیرخوار معلول را نگهداری میکند و با توجه به معلولیتهای خاص این کودکان و ایزوله بودن مرکز، اکثر کودکان دارای معلولیتهای جسمی، حرکتی، ذهنی و یا معلولیتهای ترکیبی هستند بنابراین مربیان و مادریاران حاضر در این مجتمع، نیازمند مهارتهای خاص روحی و تخصصی هستند.
مسوول توانبخشی شیرخوارگاه رفیده با بیان اینکه در حال حاضر 2500 پرونده مددکاری معلولان جسمی حرکتی در مرکز وجود دارد که هر چهارشنبه به صورت حضور در منزل و با اعزام تیم سیار ویزیت میشوند، ادامه داد: از 80 کودک حاضر در این مرکز، 72 کودک مجهولالهویه و 8 کودک نیز بیسرپرست هستند که همگی با حکم قاضی به مرکز ارجاع داده شدهاند لذا به هیچ عنوان اجازه پذیرش مستقیم را حتی در صورتی که کودک را پشت در مرکز بگذارند، نداریم.
حقگو همچنین مشارکتهای مردمی مرکز را چه از لحاظ مادی و چه معنوی فعال دانست و عنوان کرد: بیش از 70 الی 80 درصد هزینههای جاری و درمانی این مرکز توسط مشارکتهای مردمی تامین میشوند و سازمان بهزیستی کشور نیز به طور مشخص هزینه پرداخت حقوق پرسنل را به عهده دارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه این کودکان پس از رسیدن به 7 سالگی توسط مدیران بالادستی و با تشخیص ستاد پذیرش و بدون دخالت مرکز به مراکز دولتی و یا مراکز خصوصی دیگر ارجاع داده میشوند، اظهار کرد: این کودکان با توجه به معلولیتهای خاص خود هزینههای زیادی دارند و به طور متوسط میتوان گفت هزینه هر کودک به طور ماهیانه بالغ بر یک میلیون تومان سات.
به گزارش ایسنا، مرکز رفیده که دارای 3000 متر زیربنا و 1200 متر مساحت است و به ازای هر 10 الی 15 کودک یک مادریار حضور دارد اما با توجه به حجم بالای مسوولیتهای این مادریاران، اعم از رسیدگی به تغذیه، بهداشت، پوشاک و ... حجم کاری آنها بسیار بالاست و کمبود نیروی انسانی (مادریار) در این مرکز به شدت احساس میشود به طوری که حقگو، مدیرمرکز گفت: در زمان مرخصیهای استعلاجی مربیان و زمانی که کودکی به بیمارستان ارجاع داده میشود و نیاز است که یک مادر یار وی را همراهی کند، با بحران نیروی کاری مواجه میشویم.
در این بازدید روایتهای تلخ و شیرینی شنیدیم. یکی از مادریارها اظهار کرد که خانوادهای سه سال است یک کودک معلول ذهنی را به عنوان امینموقت به سرپرستی گرفته و یا روایتی تلخ از "ماهانی" که خانوادهاش وی را به همراه اوراق هویتی و شناسنامهاش در داخل کیسه زباله گذاشته و یکی از خدمات شهرداری آن را پیدا و سپس به مرکز ارجاع شده است.
با وجود آنکه 72 نفر از 80 کودک حاضر در این مرکز مجهولالهویه هستند، هر کودک دارای اسم و فامیل بود که مسوول مرکز در این رابطه عنوان کرد: از طریق ثبت احوال برای این کودکان اقدام به دریافت شناسنامه میکنیم حال آنکه جای نام پدر و مادر آنها در شناسنامه خالی است اما با این اقدام میتوانیم خدمات رفاهی چون دفترچه بیمه و... را برای این کودکان اخذ کنیم.
به گزارش ایسنا، یکی از مشکلات مادریاران مرکز کم بودن دستمزد و مزایای آنهاست به طوری که یکی از مادریاران با 22 سال سابقه 880 هزار تومان حقوق دریافت میکند این در حالیست که وی سقف حقوق مادریاران در این مرکز را یک میلیون تومان دانست و گفت: حتی برخی از همکاران ما حقوق 600 هزار تومانی نیز دریافت میکنند و این سوال پیش میآید که با وجود حجم بالای کاری این مادریارها آیا این میزان حقوق و مزایا برای آنها کافی است؟ آیا باعث کاهش انگیزه آنان در ارائه خدماتشان نخواهد شد؟. پیش از عید رییس جمهوری اعلام کرده بودند که به هر مادریاری که به طور مستقیم با کودکان در تماس است، ماهیانه مبلغ 500 هزار تومان پرداخت خواهد شد که این مبلغ نیز چند ماه با پرداختهای نامنظم و کمتر از 500 هزار تومان واریز و پس از آن چند ماهی است که به طور کلی قطع شده است.
به گزارش ایسنا، این مرکز دارای اتاق شیر بود که در این اتاق توسط یک کارشناس تغذیه غذای هر یک از کودکان و نام و مشخصات آنها و نوع تغذیه اعم از میکس، شیشه و... در جدولی به طور دقیق مشخص شده بود. همچنین این مرکز دارای یک اتاق قرنطینه بود که مسوول مرکز در ارتباط با آن گفت: این اتاق مخصوص کودکانی است که در بدو ورود به مرکز به مدت 20 روز تا زمان اعلام آزمایشاتی همچون ایدز، هپاتیت نگهداری شده و پس از تایید وارد بخش میشوند و چنانچه کودکی دارای بیماریهای مسری باشد نیز در این اتاق نگهداری خواهد شد. کلیه کودکان مرکز نیز هر 9 ماه یک بار چکاپ کامل میشوند.
همچنین حقگو مسوول این مرکز درباره تعداد پشت نوبتیهای این مرکز نیز اظهار کرد: در حال حاضر 30 کودک در سایر مراکز بهزیستی نگهداری میشوند که نیازمند ارجاع به این مرکز بوده و به اصطلاح پشت نوبتیهای مرکز هستند.
وی درخصوص کودکان آموزش پذیر مرکز نیز اظهار کرد: در حال حاضر 26 کودک آموزش پذیر در مرکز حضور دارند که 15 نفر آنها صبح تا ظهر به مرکز توانبخشی (رشد) واقع در منطقه لویزان رفته و باقی آنها در خود مرکز تحت اقدامات کاردرمانی قرار میگیرند.
به گزارش ایسنا، همچنین مهدی جلیلزاده پزشک مرکز نیز در ارتباط با وضعیت سلامت کودکان حاضر در مرکز عنوان کرد: به علت آنکه اغلب این کودکان مجهولالهویه هستند و ما از پیشینه زندگی آنها هیچ اطلاعاتی در دست نداریم نیاز است که در بدو ورود به مرکز تحت معاینات مختلف قرار گرفته و یا همچنین در بروز سایر بیماریها نیز به بیمارستانها ارجاع داده شوند.
وی با بیان اینکه این مرکز ایزوله است ادامه داد: کودکان مرکز با معلولیتهای شدید جسمی حرکتی، ذهنی و یا ترکیبی مواجه هستند که میتوان گفت سادهترین نوع آنها گروههای سندرم داون هستند.
پزشک این مرکز درخصوص فوتیهای این مرکز نیز اظهار کرد: به علت همکاریهای خوب سازمان بهزیستی کشور بیمارستانها و خیرین با مرکز رفیده، توانستهایم در این مرکز تعداد مرگ و میر را کاهش دهیم به طوری که از ابتدای سال تاکنون علیرغم وضعیت کودکان این مرکز تنها دو مورد فوتی در بیمارستان داشتهایم.
همچنین همایونی، مسوول داروخانه این مرکز نیز به خبرنگاران گفت: در برخی مواقع برای تامین داروهای کودکان با مشکلاتی روبهرو میشویم که تحریمها در آن نیز دخیل هستند و عمدتا این مشکلات از طریق خیرین و داروخانههای دولتی از جمله هلالاحمر حل میشوند.
به گزارش ایسنا، این مرکز که در سال 1359 توسط دو نیکوکار به نامهای "معصومه چیذری" و مرحوم "حاج قاسم چیذری" وقف شده است "رفیده" نام گرفت که همنام یکی از پرستاران ارامنه زمان حضرت محمد (ص) بوده است که فداکاریهای زیادی را در آن دوران از خود نشان داده بود.
شایان ذکر است؛ شماره حساب مشارکتهای مردمی این مرکز، 2173451377006 در بانک ملی شعبه خاتمالانبیاء به نام مشارکتهای بهزیستی شهرستان شمیرانات (شیرخوارگاه رفیده) بوده و نشانی آن قیطریه، بلوار اندرزگوی جنوبی، بعد از قنادی نیشکر، خیابان سلیمی جنوبی، خیابان شهید نعمتی و با شماره تماسهای 22219275-22678512 است.
ارسال نظر