گشتی در بازار لوازم آرایشی/ دخترانی که پشت چهرههای تقلبی پنهان میشوند
![lead](/images/topnews-text-icon.png)
بررسیهای انجام شده نشان داده بیش از 800 ماده شیمیایی در لوازم آرایشی و عطرهای صنعتی وجود دارد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- بیتا مهدوی- زیبایی زنان و دختران ایرانی سالهاست که دیگر زیر لایهای از مواد شیمیایی و گریمهای رنگ به رنگ مصنوعی پنهان است. ممکن است بگویید این شامل همه زنان و دختران نمیشود؛ بله قاعدتاً نمیشود اما چه کنیم با رتبه چهارم استفاده از لوازم آرایشی البته نوع ارزان قیمتش بعد از ژاپن، پورتوریکو و ایرلند جنوبی. امریکا و قطر هم خوشبختانه بعد از ما ایستادهاند!صورت دختران چنان غرق در رنگ است که آدم شک میکند: «اون خانم مادر این دخترهاس!؟» دماغ فرانسوی رو به بالا و چشمهایی که پشت لنز رنگی پنهان شده و ابروهای تاتو شده، اکستنشنهای مژه و موهای رنگ شدهای که ناشیانه آرایش شدهاند و...
سن شروع مصرف لوازم آرایشی در جهان بویژه کشورهای اروپایی از میانسالی به بعد است و در کشور ما از 14 سالگی. جامعهشناسان این پدیده را ناشی از مدگرایی، نبود فضایی برای تخلیه هیجان و نداشتن اعتماد به نفس در میان جوانان و نوجوانان ارزیابی میکنند.
چندی قبل دکتر رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد بازار لوازم آرایشی ما بدترین وضع را از نظر قاچاق دارد و متأسفانه در مورد اقلامی که به فرآوردههای آرایشی و بهداشتی معروف هستند، بیشتر بازار در اختیار مواد تقلبی و قاچاق است.
جمعه ساعت 10 صبح کوچه مروی
وارد کوچه که میشوی در ازدحام جمعیت گم میشوی؛ زنان و دختران جوانی که بهدنبال خریدی ارزان از این مغازه به آن مغازه سرک میکشند و دستفروشانی که لوازم آرایشی خود را روی زمین ولو کردهاند و با آواز نه چندان دلکشی درصدد فروش هستند و در این بازار از مواد خوراکی و شکلات گرفته تا انواع و اقسام لوازم آرایشی وبهداشتی تقلبی را میتوانی پیدا کنی. دستفروشها هم مواد آرایشی نازل و تقلبی را روی چرخ دستی ریختهاند و با قسم و آیه اجناسشان را به اسم اصل میفروشند.
وارد مغازه عطر فروشی میشوم. بوی آزار دهنده اسانسهاس تقلبی تا مغز استخوان نفوذ میکند، اسانسها در ظرفهای استوانهای آلومینیومی که روی هر کدام بر چسب فارسی به چشم میخورد نگهداری میشوند اسانس گیاهانی مانند بادیان رومی، گل سرخ، ترنج، هل، چوب سدار، اکالیپتوس، کندر، یاسمن، شمعدانی، زنبق، اسطوخودوس، لیمو، یاس بنفش، لی لی، ماگنولیا، خزه، بهارنارنج، زنبق زرد، نعنا، کاج، تمشک، رز، گل مریم و وانیل که جزو موارد بسیار محبوب و پرطرفدار هستند و هر گرم از این اسانسها هزار تومان به فروش میرسد. پیرمردی که موهایش را رنگ کرده میگوید: «تمام عطریات مغازه من اصل است و آنها را از اسپانیا و فرانسه وارد میکنم و چون آدم خوشقلبی هستم با قیمت مناسب در اختیار مشتریان قرار میدهم.» زن جوانی وارد میشود و از فروشنده سراغ عطر درجه 2 ژیوانشی را میگیرد و فروشنده میرود که پیدایش کند.
با تعجب از شاگردش میپرسم «عطر درجه 2 چیه؟» لبخندی میزند و آرام میگوید: «اسانساش نسبت به درجه 3 بیشتر است... تمامی عطرها در خود مغازه و انباری پر میشود شیشه عطرها هم از چین وارد میشود این اسانسها هم از دوبی بهدست ما میرسد و همه تقلبی هستند. در ضمن صاحب کارم خیلی بد ذات است و دروغ میگوید!»
برچسب «شبنم» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روی شیشههای عطر توجهم را جلب میکند. میگوید: «بر چسب شبنم هر تعداد که بخواهی اینجا هست و هر برچسب را هم 600 تا 700 تومان میفروشند. خیلیها از این برچسبها میفروشند. ما از... میخریم البته جمعهها سر کار نمیآید.»
از فروشنده جوانی میپرسم چگونه میتوانی جنس تقلبی را از اصل تشخیص دهی میگوید: «نوع جعبه و بستهبندی کاملاً مشخص است به عنوان مثال ریمل... اصل یک خط زیر نوشتهاش دارد و رنگش هم کمرنگتر از نوع تقلبی آن است.»
فروشنده جوان دیگری میگوید: «رژ لب شانل 22 یورو است که چیزی حدود 110 هزار تومان میشود و قطعاً تا به کشور ما برسد به 150 هزار تومان میرسد. اما حالا چطور ممکن است آن را اینجا 30 هزار تومان بفروشند؟ طبیعی است که تقلبی است و متأسفانه مردم فکر نمیکنند این لوازم تقلبی چه بر سر پوستشان میآورد.
عوارض استفاده از مواد آرایشی تقلبی
دکتر علیرضا ریاحی متخصص پوست و مو در مورد عوارض استفاده از مواد آرایشی تقلبی به ایران میگوید: «حساسیت شایعترین عارضه لوازم آرایشی تقلبی است که معمولاً با احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در محلی که ماده آرایشی استفاده شده همراه است.
متأسفانه افرادی که از لوازم آرایشی تقلبی استفاده میکنند به متخصص پوست مراجعه نمیکنند و به مصرف آن ادامه میدهند که باعث قرمزی، تورم، خارش و تاولهای آبدار میشود البته عوارض جانبی دیگری هم مانند کهیر،عفونت و تغییر رنگ پوست، آکنه و تغییر رنگ و صدمه به ناخن و مو میتواند در اثر استفاده از لوازم آرایش روی دهد.»
وی با بیان این مطلب که بررسیهای انجام شده نشان داده بیش از 800 ماده شیمیایی در لوازم آرایشی و عطرهای صنعتی وجود دارد میافزاید: «استفاده طولانی مدت از این مواد آرایشی تقلبی باعث میشود به مرور ترکیبهای مضرشان جذب بدن شود که این مسأله میتواند در درازمدت عارضههای متعددی ایجاد کند. مهمترین عارضه استفاده طولانیمدت از این ترکیبهای سمی ابتلا به برخی از انواع سرطان است. علاوه بر سرطان، احتمال ابتلا به پیری زودرس پوست و آکنه و حتی برخی از بیماریهای عفونتی مانند ایدز و هپاتیت وجود دارد. از این رو مردم باید از لوازم آرایشی استاندارد استفاده کنند.»
این متخصص پوست و مو میگوید: «بسیاری از مارکهای معتبر لوازم آرایش در کشور نمایندگی دارند و مردم به خاطر حفظ سلامت خودشان هم که شده باید از خرید لوازم آرایشی تقلبی خودداری کنند. برای اینکه دچار چنین مشکلاتی نشوید اول لوازم آرایشی معتبر را انتخاب کنید و سپس از برچسب وزارت بهداشت و پلمب بودن آن محصول مطمئن شوید. براساس ماده 11 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی باید روی تمام اقلام خارجی برچسب فارسینویسی شامل نام محصول، نام تجاری، تاریخ تولید و انقضا، شماره مجوز ورود از وزارت بهداشت و نام شرکت واردکننده درج شده باشد.
دقت کنید شماره ثبت، شماره بهرهبرداری و بارکد به هیچ عنوان نشانه مجوز تولید بهداشتی نیست و مواد آرایشی باید دارای پروانه ساخت یا مجوز رسمی ورود از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد. بد نیست بدانید مندرجات وزارت بهداشت روی مواد وارداتی به سه شکل برچسب، مهر (مانند درج تاریخ تولید و تاریخ انقضا) یا به صورت فارسینویس روی برچسب اصلی ظرف است که نوع آخر، بهترین نوع ممکن برای غیرتقلبی بودن آن محصولات است.»
قاچاقچیان لوازم آرایشی
علی رانندهای که مسافر به بانه و مریوان میبرد میگوید: «خیلی از اجناس اینجا از طریق شهرهای مرزی در غرب کشور وارد میشود و همه اجناس هم تقلبی است. آنجا لوازم آرایشی قیمت خیلی ارزانی دارد به طوری که قیمت رژلب و ریمل هزار تا هزار و 200 تومان است که معمولاً فروشندگان به طور عمده خرید میکنند و به ماشینهایی که بار میآورند تحویل میدهند و در بازار تهران و کوچه مروی پخش میکنند و از طریق بازار بین مغازههای شهر توزیع میشود.
رانندهها بابت حمل لوازم آرایشی 20درصد ارزش بار را از خریداران میگیرند. مثلاً اگر ارزش بارشان صد هزار تومان است 20 هزار تومان کرایه میگیرند و معمولاً بر اساس فاکتور خریدار درصد میگیرند. وی که ده سال است این کار را انجام میدهد میافزاید: «هزینه رفت و برگشت خریداران لوازم آرایشی تقلبی چیزی حدود 300 هزار تومان است و الان هم بیشتر خانمها خودشان برای خرید به شهرهای مرزی میآیند و معمولاً اگر خریدشان زیاد باشد اجناسشان را رانندههای اتوبوس برایشان به تهران میآورند.»
علی که لیسانس ریاضی محض است و حمل مسافر و کالا از بازارچههای مرزی به تهران را پر درآمدتر از پشت میز نشینی میداند، یعنی حدود 12 میلیون تومان در ماه، میگوید:« 99 درصد اجناس این بازار تقلبی است چون جنس اصلی را که با این قیمت نمیفروشند ولی خیلی برایم جالب است که مردم میدانند تقلبی است و سلامتشان را به خطر میاندازند باز دربهدر بدنبال خرید این محصولات هستند.»
وی در مورد روشهای وارد کردن لوازم قاچاق از مرز میگوید: «اکثر قاچاقچیان از سیستم دود زا استفاده میکنند به این صورت که روغن سوخته را داخل بطریهای نوشابه خانواده میریزند و در ماشینهای زانتیا بغل دنده روی لوله منیفول اگزوز میگذارند و وقتی که پلیس دنبالشان میافتد روغن روی اگزوز میریزد و دود سفید رنگی تمام محوطه را پر میکند. خلاصه اینکه با این روش براحتی از دست پلیس فرار میکنند البته قاچاقچیان معمولاً از این ترفند برای حمل بارهای گرانقیمت مانند گوشی موبایل استفاده میکنند.»
چند سالی است که دامنه فروش لوازم آرایشی ارزان قیمت به خانهها کشیده و حتماً در هر کوچه و محلی کسی هست که برای خانمهای اهل محل رژ لب و ریمل تقلبی با مارکهای خارجی میآورد. برچسب وزارت بهداشت هم که توی مغازههای زیرپلهای دور و بر بازار فراوان است و تا دلت بخواهد دخترخانمهای 14 – 13 سالهای که دوست دارند صورتشان را مثل هنرپیشههای هالیوود درست کنند. بترکد چشم حسود به ماچه؟
ارسال نظر