از کجا بفهمیم مزاجمان سرد است یا گرم؟/ توصیههای ماه رمضانی به سرد مزاجها
تعيين مزاج يکي از جذابترين بخشهاي طب سنتي است. بسياري از افراد علاقهمندند تا مزاج خود را بشناسند اما تعيين مزاج آنقدرها هم که به نظر ميرسد، کار سادهاي نيست. طبق يک تعريف منطقي، به تعداد هر آنچه که در گيتي وجود دارد، مزاج نيز وجود دارد.
به گزارش پارس به نقل از سلامانهاز همان ابتداي تولد، هر فردي مزاج خاص خود را دارد كه مانند شناسنامه اوست و بخشي از هويت او را تشکيل ميدهد. از نظر حکماي طب سنتي، هر انساني با يک مزاج خاص زاده ميشود که بايد در حفظ تعادل آن کوشا باشد زيرا در طول زندگي هر كس مسايل بسياري پيش ميآيد که ميتواند مزاج او را دستخوش تغيير کند اما با تغذيه، پاکسازي و روشهاي ديگر ميتوان دوباره آن را به حال تعادل برگرداند.
دکتر محمد فصیحیدستجردی، محقق طب سنتی نیز در این باره به خبرنگار پایگاه خبری سلامانه گفت: «مزاج با توجه به 10 نشانه لمس، پيکربندي بدن، مو، رنگ چهره و بدن، شکل و ابعاد اعضا، نحوه تاثيرپذيري از گرمي سردي خشکي و تري، بررسي کارکردهاي طبيعي بدن، بررسي مواددفعي بدن مانند ادرار، عرق و...، خواب و بيداري، واکنشهاي رفتاري و بروز حالتهاي روحي –رواني. تعيين ميشود و معمولا پزشک متخصص طب سنتي با بررسي اين علايم، به «مزاج جبلي» فرد يا «مزاج عارضي» او (مزاجي که بعدا شكل گرفته) پي ميبرد.»
وی با اشاره به اینکه غذاهايي که هر روز مصرف ميشوند در ميزان توليد سودا، بلغم، خون يا صفرا، نقش بسزايي دارند، بنابراین هر کس بنا به مزاجي که دارد بايد به نوع غذاهاي مصرفي خود توجه کند، توضیح داد: «معمولا افرادی که مزاج سرد و تر دارند، چاق هستند و چاقی آنها از نوع تجمع چربی در بدن است ولی کسانی که مزاج گرم و تر دارند، وزن بالایشان به دلیل بافت عضلانی زیادی است که دارند که از نظر طب سنتی هر یک از این افراد باید به نوع تغذیه خود و خوراکیهایی که مصرف میکنند توجه داشته باشند.»
این محقق طب سنتی در ادامه با اشاره به اینکه افراد سردمزاج میتوانند با رعایت برخی نکات تغذیهای در ماه رمضان به خوبی روزه بگیرند، توضیح داد: «برخلاف افرادی با مزاج گرم که در طی روز بیشتر دچار عطش میشوند، کسانی که مزاج سرد دارند، در طول روزهداری بیشتر حس گرسنگی به آنها دست میدهد از نظر طب سنتی توصیه میشود افراد سردمزاج حتما قبل از خوردن سحری ابتدا مخلوطی از آب جوش با دارچین و عسل یا شیر و شیره انگور یا خاکشیر با آب گرم و همچنین میوه بخورند و سپس غذای سحری را مصرف کنند و بعد از آن، از نوشیدن هرگونه مایعات بپرهیزند. ضمن اینکه مصرف شربتهایی با مزاج گرم مانند شربت گلاب و بیدمشک، شربت شیره انگور یا بهارنارنج در جهت کاهش حس گرسنگی در سردمزاجان بسیار مفید است.»
فصیحی با هشدار اینکه مصرف هندوانه در افراد سردمزاج برای رفع عطش و تشنگی میتواند باعث نفخ شود، گفت: «افراد دارای مزاج سرد باید از نوشیدن هرگونه شربت و مایعات خنک در افطار اجتناب کرده و ابتدا با آب جوش و چند خرما افطار کنند و سپس بعد از اینکه نماز مغرب را خواندند، افطار کنند. اين فاصله براي كاهش ولع فرد در خوردن و جلوگيري از خوردن همزمان مايعات و غذا كه مضر است، لازم است. ضمن اینکه سردمزاجان باید دو ساعت بعد از صرف غذای افطار مایعات و میوه بخورند و بهترین نوع میوه برای این افراد، سیب، انگور، انبه و... است و بهتر است این افراد برای رفع عطش و تشنگی هندوانه نخورند چون باعث ایجاد نفخ و به دنبال آن ناراحتیهای گوارشی در طول روز میشود.»
این مدرس طب ایرانی اسلامی همچنین تاکید کرد: «سردمزاجان بهتر است از نوشیدن مایعات زیادی اجتناب کنند چراکه دریافت مایعات به مقدار متعادل باعث تعریق بیشتر در این افراد و در نهایت لاغرشدن میشود. بنابراین توصیه میشود حتما بین افطار تا آخر شب مایعات به مقدار کافی بنوشند و در وعده سحر هم خیلی بیش از حد از مایعات استفاده نکنند.»
ارسال نظر