به گزارش پارس به نقل از جام جم من ۲۰ ساله و شوهرم ۲۳ ساله است. ۳ سال پیش ازدواج کردم و با این‌که خیلی همدیگر را دوست داریم اما مدام با هم اختلاف و دعوا داریم.

پاسخ مشاور: هیچ زن و شوهری نیستند که بینشان اختلاف نظر به وجود نیاید. اولین مهارتی که لازم است زوجین کسب کنند تا زندگی آرامی داشته باشند مهارت گفت‌وگوست. همسرانی که مهارت گفت‌وگو با یکدیگر را ندارند بیشتر می‌خواهند با هم بحث کنند و نتیجه این است که یک مسئله کوچک را به مسئله‌ای پیچیده تبدیل می‌کنند. از این رو در ادامه نکاتی را متذکر می‌شوم تا با بهره گرفتن از آن بتوانید گفت‌وگوی سازنده و موثری با همسر خود بر سر اختلافاتتان داشته باشید.

بحث یا گفت‌وگو
نکته اول این است که توجه داشته باشید بحث کردن با گفت‌وگو کردن متفاوت است؛ در بحث کردن فرد می‌خواهد بگوید حرف من درست است و به جای این که خوب بشنود می‌خواهد جواب بدهد و طرف مقابل را هرطور شده زیر سؤال ببرد و خودش را ثابت کند. در حالی که در گفت‌وگو هر دو نفر می‌خواهند به موضوع مشترکشان فکر و به صورتی صحبت کنند که به نتیجه ای برسند و از یکدیگر چیزی یاد بگیرند و به این فکر نمی‌کنند که حرف کدام طرف درست است و کدام طرف، صحبت ناعادلانه یا غیر معقولی دارد.

روش گفت‌وگوی سازنده
۱ – شنونده خوبی باشید:
تا وقتی کسی یاد نگیرد خوب بشنود نمی‌تواند خوب مسئله را حل کند.
۲ -خشم خود را کنترل کنید:
هر وقت عصبانی و ناراحت هستید درباره موضوعی با هم صحبت نکنید. زمانی با هم گفت‌وگو کنید که فضا آرام باشد و وقت مناسبی را برای گفت‌وگو با هم در نظر گرفته باشید؛ یعنی این‌که به محض به وجود آمدن مشکل، سعی نکنید هر طور شده درباره آن حرف بزنید بلکه زمانی مناسب را تعیین کنید تا با آرامش درباره آن صحبت و گفت‌وگو کنید.
۳ -از موضع قدرت با هم حرف نزنید:
از دستور دادن، باید و نباید کردن، توهین و تحقیر طرف گفت و گوی خود بپرهیزید.
۴-درباره موضوع واحد حرف بزنید:
هر وقت تصمیم گرفتید گفت‌وگو کنید فقط درباره یک موضوع حرف بزنید و چند مسئله را مطرح نکنید.

گفت‌وگو به علاوه نتیجه گیری
آگر در بیشتر مواقع صرفاً گفت‌وگو درباره یک مشکل، هرچند اصولی انجام شود، کارساز نخواهد بود. سعی کنید بعد از اتمام گفت‌وگو، با همفکری به نتیجه برسید و گفت‌وگوی خود را جمع بندی کنید. این را به یاد داشته باشید که گفت‌وگوی سازنده گفت‌وگویی است که در آن علاوه بر بحث، پیشنهادهایی برای حل موضوع مورد مناقشه نیز داده شود. (حمید شیرازی - کارشناس ارشد روانشناسی/ خراسان)