تولید نخستین مدار عصبی مصنوعی مقلد مغز انسان با همکاری دانشمند ایرانی
به گزارش پارس به نقل از ایسنا دانشمندان با همکاری یک دانشمند ایرانی موفق به تولید نخستین مدار عصبی مصنوعی حاوی 100 سیناپس شدند که میتواند گروهبندی تصاویر را مانند مغز انسان انجام دهد.
این دستاورد حاصل تحقیقات تیمی از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا به سرپرستی «دمیتری استرکف» و با همکاری «فرنود مریخبیات» دانشمند ایرانی حال حاضر این دانشگاه و دانشآموخته دانشگاههای خواجه نصیر و دانشگاه صنعتی شریف بوده است.
محققان امیدوارند بتوانند در آینده، علم مدار را بسط داده و به جایی برسانند که مانند مغز انسان عمل کند؛ مغز که دارای 10 به توان 15 اتصال سیناپتیکی است.
این عضو مهم با وجود تمامی اشتباهات و پتانسیل آن برای خطاکردن همچنان به عنوان مدلی برای قدرت و کارآیی محاسباتی عمل میکند؛ چون میتواند فعالیتهای خاصی را در کسری از ثانیه انجام دهد در حالی که انجام این کار برای رایانهها زمان و انرژی بیشتری میبرد.
زمانی که انسان متنی را میخواند، مغز در کسری از ثانیه، تصمیمات بیشماری را درباره حروف و نمادهای موجود در آن میگیرد؛ این عضو شکلها و موقعیتهای آنها را با یکدیگر گروهبندی میکند و سطوح مختلفی از معنا را در زمان بسیار کوتاه اسکنکردن متن استخراج میکند.
مدار موجود در شبکه عصبی مصنوعی ابتدایی ارائه شده توسط فرنود مریخبیات و همکارانش توانست سه حرف z، v و n را با تصاویرشان گروهبندی کند. در فرآیندی شبیه به این که چگونه انسانها دوستانشان را از میان یک جمعیت انتخاب میکنند یا کلید درستی را از میان کلیدهای مشابه مییابند، مدار عصبی ساده این دانشمندان نیز توانست تصاویر ساده را به درستی گروهبندی کند.
مریخ بیات، دانشمند ایرانی این تحقیق در این باره گفت: گرچه این مدار در مقایسه با شبکههای عملی بسیار کوچک بود، اما به اندازه کافی برای اثبات مفهوم عملیکردنش بزرگ بود.
ارسال نظر