به گزارش پارس به نقل از مهر

دکتر سید حسن هاشمی که میهمان یکصدو پنجاه و دومین جلسه شورا بود در ابتدای سخنان خود با تقدیر از خدمات و اقدامات شورا وشهرداری تهران در طول یک دهه گذشته، در حوزه سلامت ابراز داشت: در شهر تهران در این مدت اقدامات بسیار ارزنده ای انجام شده که جای تقدیر و تشکر از شورای شهر و شهردار تهران دارد.

وی در ادامه اظهار کرد: به عنوان یک شهروند ایرانی که آثار خدمات مدیریت شهری را می بینم، باید از این خدمات تشکر کنم، اگر چه این خدمات برای ما تهران نشینان مشهود است اما در دوره مدیریت قالیباف، خدمات ارزشمند مدیریت ایشان برای کل مردم شهر که به تمامی کشور تسری پیدا کرده و قابل مشاهده خواهد بود.

هاشمی در ادامه به ابلاغ سیاست های کلی سلامت از سوی مقام معظم رهبری اشاره و تصریح کرد: امیدواریم مجلس و دولت در عمل نیز قوانین لازم را متناسب با بندهای مختلف سیاست های کلی تدوین کرده و به مرحله اجرا بگذارند تا این سیاست های ابلاغی که می تواند کمک شایانی به توسعه سلامت و خدمات بهداشتی داشته باشد به دست فراموشی سپرده نشود.

وی با اشاره به شاخص های بهداشتی مرتبط با مرگ و میر در کشور، عنوان کرد: در امید به زندگی رتبه ۱۲ را در ۲۲ کشور منطقه در اختیار داریم، از نظر مرگ و میر شیرخواران زیر یک سال رتبه ۱۵  و همچنین مرگ و میر بالغین بین ۱۵ تا ۶۴ سال نیز رتبه ۱۲ را در اختیار داریم.

وزیر بهداشت، تصریح کرد: از نظر پزشک ما قبل از پاکستان، عراق و افغانستان هستیم؛ البته با اقداماتی که دولت در اصلاح پرداختی به پزشکان انجام داد، تعداد پزشکانی که در ایران وجود دارند باید کمتر از آن رقمی باشد که اعلام می شود.

وی به بیان وضعیت پرستاران پرداخت و گفت: آمار پرستاران در ایران حداکثر عدد ۱.۴ به ازای هر هزار تخت است و این نصف تعداد پرستاری است که در ترکیه وجود دارد. البته در موضوع پرستاری این عدد را با اغماض اعلام کردیم چرا که در بعضی از بخش های ما، تعداد پرستاران ۰.۴ به ازای هر هزار تخت است. این در حالی است که این عدد در کشورهای اروپایی ۸ و در ژاپن ۱۳ است.

به گفته هاشمی، تا پیش از این مردم بیش از ۵۶ درصد هزینه ها را از جیب خود پرداخت می کردند و در ادامه سهم دولت ۱۸ درصد و سهم بیمه های پایه ۱۶ درصد بود. همچنین سهم حوزه سلامت از تولید ناخالص داخلی یک سوم آن چیزی است که باید باشد.

وزیر بهداشت عنوان کرد: طبق برنامه پنجم دولت باید ۷۰ درصد هزینه ها را تقبل کرده و ۳۰ درصد هزینه ها را نیز مردم پرداخت کنند، اما این وضعیت در طول سال های متمادی و ۱۰ سال قبل از شروع دولت برعکس شده بود، تا جایی که پرداختی مردم در بعضی از بیمارستان ها به بالای ۹۰ درصد رسیده بود.

وی افزود: در بین کشورهای جهان ۳۷ کشور وجود دارند که پرداختی مردم بالای ۵۰ درصد بود و متاسفانه ما نیز در بین این کشورها قرار داشتیم. این در حالی است که دولت به ازای کاهش هر یک درصد سهم پرداختی مردم از خدمات سلامت باید رقمی حدود ۷۹۰ میلیارد تومان هزینه کند.

هاشمی تاکید کرد: تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم بالای ۱۶ درصد از مردم تحت پوشش بیمه قرار نداشتند. این در حالی است که یکی از وعده های دولت توجه به حوزه سلامت و بیمه کردن تمامی ایرانیان بوده است.

وزیر بهداشت با بیان اینکه فضا و تخت بیمارستانی در تهران باید ۵ برابر شود و دولت از پس آن بر نمی آید، گفت: اعلام آمادگی می کنیم اداره بیمارستان ها و اورژانس تهران و مدیریت سلامت حاشیه تهران را براساس نظام یکپارچه خدمات شهری به شهرداری واگذار کنیم.

هاشمی در ادامه سخنانش اظهار کرد: کار ما در دولت خدمتگزاری و آموزش است اما شهر تهران آسمان آبی-زمین پاک می خواهد پس باید تعداد بیمارستان ها افزایش یابد و مدیریت شهری با اعتبارات خود آن را اداره کند و ما تنها بر شاخص ها نظارت کنیم.

وزیر بهداشت با بیان اینکه حداقل ۵۰ هزار تخت باید به شهر تهران اضافه شود، گفت: از شهرداری تهران درخصوص اقدامات موثری که با راه اندازی سرای محلات و خانه های سلامت انجام داده است، تشکر می کنیم و این در حالیست که یک سوی نظام سلامت کارآمد مشارکت مردم است و ایجاد شادی و نشاط آوری است که با افزایش این مشارکت در دستان شهرداری تهران است؛ چراکه در ایده آل ترین شرایط نظام سلامت، حداکثر ۲۰ درصد سلامت مردم تامین می شود، اما این مشارکت مردم است که در جریان سلامت تاثیر می گذارد و بدون همراهی مردم محال است.

وی در ادامه به عدم برخورداری در پوشش هوایی آمبولانس در شهر تهران اشاره کرد و از مدیریت شهری استمداد کمک کرد و اضافه کرد: شهرداری می تواند ۴ پایگاه آمبولانس هوایی ایجاد کند و با مدیریت یکپارچه اورژانس داخل شهر و اورژانس هوایی را در دست بگیرد که ما آماده این واگذاری هستیم؛ چراکه در حال حاضر مناطق محرومی با ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر جمعیت وجود دارد در حالیکه حتی یک تخت بیمارستانی در این مناطق نیست و پوشش آمبولانس هوایی می تواند کمک قابل توجهی باشد زیرا این هواپیماها قابل اجاره بوده و قیمت آن ها گران نیست.

هاشمی با بیان اینکه در کنترل پرداخت مردم به حوزه سلامت مشکل داریم، افزود: باید تلاش کنیم این بلا را از جامعه پزشکی دور کنیم و در این راستا بوده است که دستمزد پزشکان افزایش پیدا کرده است، اما انتشار برخی اخبار و کم لطفی در نشان دادن سیاست دولت برای افزایش پرداخت در قبال ارایه خدمت سبب شد این اقدام موثر به گونه ای جلوه دهد که تنها تعرفه های پزشکی گران شده است، در حالیکه با پرداخت ۵ هزار میلیارد تومان در این حوزه رضایتمندی ایجاد کرده ایم و افزایش حقوق در ارایه خدمت تاثیر گذاشت.

وزیر بهداشت در جریان سخنرانی خود به وضعیت پراکندگی مراکز درمانی در شهر تهران اشاره کرد و با نمایش نقشه ای از شرایط موجود نشان داد که تمرکز مراکز درمانی در مرکز است و در شرق و جنوب تهران کمبود جدی مراکز درمانی دیده می شود.

وی در این باره افزود: در سال ۱۳۴۹ سرانه فضای درمانی ۱.۴ در نظر گرفته اند که این رقم در سال ۷۱ به ۱.۵۲ و در طرح جامع سال ۸۶ به عدد منطقی ۱.۳ رسید، اما سرانه حوزه درمانی ما الان ۰.۵۳ است و این یعنی حداقل مراکز درمانی باید ۳ برابر شوند و در این راستا شهردای تهران می تواند در مناطق محروم و فاقد مراکز درمانی زمین بدهد تا ما بلافاصله اقدام به ساخت و ساز کنیم و با وجود نداشتن پزشک، پرسنل و آمبولانس آن را تامین کنیم.

هاشمی با اشاره به حضور سید محمدهادی ایازی در بدنه وزارت بهداشت، از اقداماتی که تاکنون در سطح شهر تهران برای جلب مشارکت مردم در ایجاد فضاهای درمانی و توجه به سلامت افراد قدردانی کرد و گفت: در حال حاضر ۵۷۶ بیمارستان داریم که بیش از ۵۰ درصد تخت های آنها فرسوده است و در این میان بدترین شرایط را تهران دارد، به طوری که عمر بیمارستان هایش بالای ۵۰سال و بعضا ۸۰ سال است.

وزیر بهداشت، تصریح کرد: دولت در وضعیت هتلینگ بیمارستان ها ورود جدی داشته است و طی ۱.۵ سال گذشته اقدامات جدی صورت داده و حتی با راه اندازی کلینیک ویژه و به کارگیری ۴ هزار متخصص در سطح کشور ۳۳ میلیون ویزیت انجام شده است. به طوری که مردم بجای پرداخت  ۳۳ هزار تومان تنها ۳ هزار تومان هزینه کرده اند و ۴۷۰ هزار زایمان طبیعی رایگان اتفاق افتاده است.

هاشمی افزود: یکی از معضلات سال های گذشته افزایش سزارین و عوارض آن بوده است اما با ورود وزارت بهداشت به این حوزه نه تنها سال گذشته در سزارین رشد نداشته ایم بلکه کاهش ۱۰ درصدی سزارین نیز اتفاق افتاده است.

وزیر بهداشت از بهره برداری ۲ هزار خانه بهداشت تا پایان امسال خبر داد و گفت: تلاش می کنیم پروژه ایجاد خانه های بهداشت را به پایان برسانیم و هدف گیری ما به سوی ۱۰ میلیون و ۱۳۰ هزار حاشیه نشین است که تا شهریورماه به ازای هر ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر یک پایگاه فعالیت می کند که به ازای هر ۳ پایگاه در هر منطقه یک مرکز جامعه سلامت شکل می گیرد که در آن پزشک و دندان پزشک حاضر هستند و سلامت روان افراد مورد توجه قرار می گیرد، به طوری که این طرح برای کل حاشیه و شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر اعمال می شود.

هاشمی با اعلام اینکه بیماری های قلبی و عروقی، گرفتگی رگ و سکته مغزی بیشترین عامل مرگ و میر ایرانیان است، گفت: شاهد شیوع چاقی در زنان از سن ۳۵ سالگی هستیم و با افزایش سن تحرک و رژیم غذایی شاهد این هستیم که نسل بعدی چاق خواهند بود و اکنون هم ۱.۴ مردم افزایش وزن دارند که این روند علاوه بر افزایش بیماری های استخوانی و مفصلی باعث مرگ زودرس می شود.

وزیر بهداشت هشدار داد وضعیت رژیم غذایی ما از پاکستان هم بدتر است و اگر توانیم در این زمینه تغییر ایجاد کنیم هزینه های درمانی، معلولیت و مرگ و میر افزایش پیدا می کند.

وی ادامه داد: ما دائما گفته ایم استفاده بیش از حد روغن، نمک، شکر در سلامتی مردم تاثیر جدی گذاشته است و این طرح ها تاثیری نداشته ولی آمارها نشان می دهد وضعیت ما در میان کشورها درخصوص جراحی قلب بحرانی است و تنها حضور ارمنستان در میان آمارهاست که باعث آبروی ما شده است، چراکه یک سوم جمعیت زودتر به عمل جراحی قلب می رسند و این در حالیست که وضعیت دیابت هم روبه افزایش است، آنچنان که ما در گذشته بیماری دیابت نداشته ایم، اما در حال حاضر این بیماری از سن ۴۰ تا ۴۵ سالگی شرع می شود و ۵ میلیون نفر به آن به طور قطعی مبتلا شده اند و ۱۰ میلیون نفر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. باید بگویم این بیماری مخصوصا در تهران باعث مرگ افراد می شود.